Traian Băsescu l-a desemnat oficial pe Victor Ponta premier

Traian Băsescu l-a desemnat oficial pe Victor Ponta premier
Publicat: 17/12/2012, 13:06
Actualizat: 08/08/2015, 16:36

Decretul de desemnare a lui Victor Ponta ca premier a fost semnat de președintele Traian Băsescu cu puțin înainte de ora 12.00. Pentru prima dată la desemnarea unui prim-ministru, președintele nu l-a mai prezentat oficial de la Cotroceni, ci a anunțat doar numele său printr-un comunicat de presă.

„Ca urmare a faptului că a existat o singură propunere din partea reprezentanților partidelor politice și ai minorităților naționale din Parlamentul României care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultările în vederea desemnării candidatului la funcția de prim-ministru al Guvernului României, domnul președinte Traian Băsescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la funcția de prim-ministru”, se arată în comunicatul Președinției.

Mai mult formale, consultările președintelui Traian Băsescu cu liderii partidelor din această dimineață s-au încheiat după nici jumătate de oră. Singurul nume de prim-ministru avansat de partide a fost al lui Victor Ponta, pentru care și-au anunțat deschis susținerea USL, UDMR, și minoritățile.

În absența lui Crin Antonescu de la Cotroceni, numele lui Victor Ponta a venit în plic, fiind transmis președintelui printr-o scrisoare semnată de toți liderii USL. În absența Camerelor de luat vederi, Dan Diaconescu a fost și el reținut, renunțând, până la „viitoarele alegeri”, la cele două variante teoretice de prim-ministru pe care le anunțase.

Numele premierului va fi anunțat oficial la ora 12.00, până la care președintele a cerut „timp de gândire”.

După desemnarea oficială a premierului, liderii USL se întâlnesc la Senat, în biroul lui Crin Antonescu, iar ulteror vor avea o întrevedere cu UDMR.

Gândul transmite LIVE desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 12.00: Președinția anunță printr-un comunicat de presă semnarea decretului de desemnare a lui Victor Ponta ca premier.

UPDATE 11.15: Președintele le-a transmis liderilor partidelor că noi consultări vor avea loc „după sărbători”, fără a preciza însă temele de discuție pe care le are în vedere.

UPDATE 11.00: Așa cum anunțaseră anterior, liderii UDMR și reprezentanții minorităților au spus în interior că îl susțin pe Victor Ponta prim-ministru.

UPDATE 10.53: Surse participante la discuții au declarat pentru gândul că USL și-a avansat propunerea de premier nu prin viu grai, ci printr-o hârtie semnată de toți liderii USL, pe care era scris numele lui Victor Ponta. După ce a primit hârtia, Traian Băsescu l-a întrebat pe liberalul prezent la Cotroceni, Eduard Hellvig, râzând, dacă șeful său de partid, absent la consultări, susține această propunere.

UPDATE 10.50: Discuțiile au avut un ton calm, în absența camerelor de luat vrederi nici măcar Dan Diaconescu nu a mai făcut nicio propunere de premier, deși anunțase două. „Noi avem propunerea, dar n-o mai facem”, a zis DD la consultări, potrivit surselor gândul.

UPDATE 10.42: Traian Băsescu a cerut noii majorități „să ocrotească opoziția” și să nu-i trimită „la balcoane”, să modifice actuala lege electorală care a dat 588 de parlamentari în loc de 470, revizuirea Constituției și să avanseze cu legea sănătății.

UPDATE 10.40: După consultări, Victor Ponta a ajuns la guvern. la scurt timp după nominalizarea oficială a premierului, liderii USL se întâlnesc în biroul de la Senat al lui Crin Antonescu, pentru negocierile privind noul guvern.

UPDATE 10.35: Aurelian Pavelescu, după consultări: „Președintele va face nominalizarea în sensul propunerii făcute de USL”

UPDATE 10.30: Singurul nume avansat ca propunere de premier este Victor Ponta, susținut de USL, UDMR și de grupul minorităților. Numele premierului va fi anunțat oficial după ora 12.00, până la care președintele a anunțat, în interior, că își ia „timp de gândire”.

Majoritatea celor prezenți merg pe varianta Victor Ponta premier (propunere susținută de USL, UDMR și grupul minorităților). PDL n-are nicio variantă, deși MRU promite că „va spune ceva” la întâlnire, în timp ce PP-DD, cu Dan Diaconescu în delegație, este decis să facă primul show politic de după alegeri.

Consultările oficiale se anunță a fi mai mult o formalitate după întâlnirea informală pe care președintele a avut-o miercuri seara, înainte de la pleca la Bruxelles cu Crin Antonescu și Victor Ponta, pentru a-și prezenta intențiile. În plus, Președinția a restricționat accesul presei în Palatul Cotroceni, sinfgurele imagini urmând să fie livrate de cameramanul oficial.

Pentru a ocoli disputele legate de distincția dintre partide și alianțe îndreptățite să dea numele premierului, președintele a chemat la discuții liderii tuturor celor nouă partide parlamentare plus grupul minorităților naționale, fiecare cu alți patru delegați. Ca să le facă loc tuturor, Administrația Prezidențială a rezervat consultărilor una din cele mai mari încăperi de la Cotroceni, Sala Unirii, unde au loc de regulă recepțiile.

Formula de 50 de invitați chemați simultan la consultări de Traian Băsescu a fost folosită de Crin Antonescu din start pentru a-și anunța neparticiparea. USL participă de altfel în formulă restrânsă: Victor Ponta (PSD), Eduard Hellvig (PNL), Daniel Constantin (PC) și Gabriel Oprea (UNPR).

Din partea UDMR, liderul formațiunii, Kelemen Hunor a venit însoțit de fostul ministru Laszlo Borbely, secretarul general Kovacs Peter, președintele CRU, Rozalia Biro și Borbely Csaba, președintele aleșilor locali.

PDL a venit la Cotroceni în formula Vasile Blaga – Anca Boagiu – Cezar Preda – Mihai Stănișoară – Gheorghe Flutur, fără a avansa vreun nume de premier.

Mihai Răzvan Ungureanu a fost însoțit de prim-vicepreședintele Adrian Iurașcu, de secretarul general Ștefan Pirpiliu, de deputatul Dan Cristian Popescu și de Smaranda Vornicu, vicepreședinte al Forței Civice.

Din partea PPDD au venit Simona man, Dan Diaconescu, Tudor Barbu, Diana Voiculescu și Robert-Liviu Neagu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
Celebrul Ureche a tăvălit-o pe jurnalistă! Scandal într-un club din București! Au intervenit bodyguarzii, a...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Tânăr bătut și băgat cu forța în portbagaj de cinci rude. Agresorii au altă variantă...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ce este Noul Front Popular, alianţa dintre socialişti, ecologişti şi comunişti ce a câştigat alegerile...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Doar șoferii cu permis de conducere CATEGORIA B au dreptul. Sunt obligați să depună un...
Xonia, victima testelor mincinoase ale Poliției. Falsul pozitiv la DrugTest i-a răvășit viața
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Cum arată viața secretă a dependenților de pornografie
×