USL – ba DA, ba NU. Scandal între PSD și PNL, după ce au votat diferit la „referendumul lui Băsescu”
Liderii grupurilor parlamentare ai PSD îi acuză pe partenerii de guvernare de la PNL că nu au respectat decizia a USL și au votat împotriva referendumului inițiat de președintele Traian Băsescu. Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat însă pentru gândul că nu s-a luat o decizie în interiorul USL prin care să se voteze pentru referendumul inițiat de președintele Traian Băsescu.
„Nu a fost o decizie formală a USL, oficială a USL. A fost o discuție pe care eu am avut-o cu Victor Ponta și erau de față și alți lideri ai PSD, era de față domnul Zgonea, era de față domnul Dragnea, era de față Ilie Sârbu, în care i-am întrebat cum au de gând să procedeze la votul privind inițiativa de referendum a domnului Băsescu. Am convenit că și votul lor, în legătură cu al nostru nu existau dubii, va fi exprimat în sensul că socotește acest referendum inoportun. Dacă eu înțeleg bine sensul termenului de inportun atunci nu văd de ce s-a votat altfel, asta este însă problema domniilor lor. PNL a votat în mod natural, nu în baza unei decizii USL, ci în baza coerenței între ideea de a modifica Constituția de a supune această constituție modificată unui referendum cum este normal”, a spus pentru gândul președintele PNL, Crin Antonescu.
Liberalul a precizat că votul PNL din Parlament a fost „perfect coerent” și nu înțelege comunicatul transmis de liderii grupurilor parlamentare ai PSD.
„Este aberant chemi poporul la urne pe aceeași temă pentru un capriciu pur și simplu politicianist al domnului Băsescu. În sensul acesta votul parlamentarilor PNL a fost perfect coerent și dacă nu este foarte clar ce s-a votat la PSD, este problema PSD. Nu înțeleg în niciun fel sensul comunicatului pe care înțeleg că PSD l-a dat. Eu știu foarte clar ce am discutat cu domnul Ponta și ce s-a discutat în prezența celor care erau acolo. Mai departe explicațiile pot fi găsite în interiorul grupurilor PSD”, a afirmat pentru gândul Antonescu.
„Surprinderea” lui Sârbu
„Decizia grupurilor PNL și PC vine după ce în cadrul Uniunii Social Liberale s-a convenit în favoarea unui vot pentru adoptarea acestei hotărâri. Ne exprimăm speranța ca pe viitor deciziile luate în cadrul Uniunii Social Liberale să fie respectate în mod egal de către toți partenerii de coaliție și reiterăm că grupurile PSD și UNPR din cele două Camere își vor respecta toate angajamentele luate la nivelul USL”, se arată în comunicatul semnat de Ilie Sârbu, liderul grupului PSD de la Senat și de Marian Neacșu, liderul grupului PSD din Camera Deputaților
Mai mult, liderii USL din Parlament s-au declarat surprinși de decizia PNL și PC
„Grupurile PSD și UNPR din Camera Deputaților și Senat își exprimă surprinderea față de decizia colegilor din PNL și PC de a vota împotriva proiectului de hotărâre privind avizul consultativ referitor la organizarea și desfășurarea unui referendum național la solicitarea președintelui Traian Băsescu”, susțin social-democrații.
La câteva minute după votul din plen , liderului grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a declarat pentru gândul că votul din Parlament privind referendumul inițiat de președintele Băsescu „nu are nicio legătură cu programul de guvernare”.
„Nu are nici legătură cu programul de guvernare, pe acesta îl aplică Guvernul. Am votat așa pentru că așa a apreciat grupul nostru că trebuie să votăm. Nu s-a impus votul, este consultativ. Nu este vorba de Băsescu, nu doream să creăm impresia că ne împotrivim”, a spus pentru gândul Sârbu.
Întrebat dacă acest vot nu i-a deranjat pe cei de la PNL prin acest vot, Sârbu a replicat: „deranjurile apar tot timpul între noi”.
ÎNREGISTRARE CU ILIE SÂRBU LA CÂTEVA MINUTE DUPĂ VOTUL DIN PARLAMENT
Hașotti: „Eu nu știu de o astfel de înțelegere„
Liderul PNL din Senat, Puiu Hașotti, susține că nu știe de o astfel de înțelegere în interiorul USL și că liderii PSD au fost informați.
„Eu nu știu de o astfel de înțelegere, ca lider de grup trebuie să fiu informat, nu cred că a existat o astfel de înțelegere, eu nu am participat la ea, dar votul liberalilor a fost în consonanță cu programul de guvernare cu care USL a câștigat alegerile. Programul de guvernare prevede Parlamentu bicameral. Acuzația este lipsită de temei câtă vreme cu mult înainte de exprimarea votului am discutat cu liderul PSD de la Senat și de la Camera Deputaților și le-am explicat decizia politică a PNL. Ei erau în cunoștință de cauză cu votul nostru și atunci nu ne-au spus nimic”, a declarat pentru gândul Puiu Hașotti.
Liderului grupului PNL din Camera Deputaților, Andrei Gerea, a precizat pentru gândul că „foarte mulți parlamentari PSD” au votat la fel ca PNL.
„Nu a existat nicio înțelegere pe USL cu privire la acest vot. Foarte mulți parlamentari PSD au votat alături de noi. Dacă era o înțelegere, mai degrabă era o înțelegere cum am votat noi și nu altfel”, a spus Gerea.