Ministerul Justiției (MJ) informează că ministrul Titus Corlățean, a primit duminică, o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii, formată din Michael Turner (R- OH), președinte al „Caucus-ului pentru România” (Grupul de prieteni) din cadrul celui de al 112-lea Congres, Phil Gingrey (R-GA) și Loretta Sanchez (D-CA), co-președinte al „Caucus-ului pentru România” (Grupul de prieteni).
La întâlnire au participat ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein, și secretarul de stat în Ministerul Justiției, Simona Maya Teodoroiu.
Citește și Programul VISA WAIVER. Polonia va intra pâna la sfârșitul anului. Cum se prezintă situația pentru ROMÂNIA
„În cadrul discuțiilor a fost evocată relația politică strânsă de cooperare între România și Statele Unite, fundamentată în prezent pe noul Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI încheiat la 13 septembrie 2011, la Washington. Au fost evocate aspecte de ordin strategic ale relațiilor bilaterale, inclusiv demersul pentru implementarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite, precum și cooperarea bilaterală deosebită între cele două țări, așa cum este și cea din domeniul Justiției”, arată MJ.
În cursul discuțiilor a fost subliniat interesul companiilor americane de a fi prezente într-o formă tot mai consistentă pe piața românească.
Ministrul Justiției a făcut o prezentare a măsurilor întreprinse de noul Guvern de la București pentru consolidarea climatului favorabil mediului de afaceri, a măsurilor promovate pentru implementarea Strategiei Naționale Anticorupție și a celor din domeniul politicilor de integritate.
Totodată, ministrul Justiției a adresat rugămintea ca membrii „Grupului de prieteni pentru România” din cadrul Congresului Statelor Unite să susțină adoptarea unei noi legislații care să facă posibilă includerea României în programul Visa Waiver, ceea ce va permite cetățenilor români să beneficieze de un regim de liberă circulație similar cu cel al majorității cetățenilor Uniunii Europene.
„Titus Corlățean a subliniat demersurile concrete realizate de autoritățile de la București, cu sprijinul ambasadei Statelor Unite, pentru asigurarea respectării criteriilor stabilite de legislația americană din domeniu, aflată în vigoare la acest moment, menționând în același timp și semnificația politică a soluționării acestei chestiuni pentru cetățenii unui stat partener strategic și aliat fidel al Statelor Unite”, mai arată sursa citată.