Ginecomastia, disfuncția hormonală care explică trăsăturile feminine ale faraonilor

Publicat: 13 09. 2012, 16:53
Actualizat: 23 08. 2013, 01:03

 

Un chirurg din Marea Britanie susține că atât Tutankamon, cât și înaintașii săi direcți sufereau de ginecomastie, o disfuncție hormonală care duce la dezvoltarea sânilor la bărbați, scrie Daily Mail.

Doctorul Hutan Ashrafian este de părere că dezechilibrul hormonal al faraonului ar fi fost cauzat de o epilepsie la lobul temporal. Această patologie presupune apariția halucinațiilor la expunerea la soare, ceea ce explică presupusele viziuni ale faraonilor.

Chirurgul britanic susține că ginecoplastia este boala care ar fi determinat decesul prematur al faraonului, la vârsta de doar 15 ani, precum și motivul pentru care acesta avea trăsături extrem de feminine.

Atât Semenkhare, faraon despre care se presupune că ar fi fost unchiul sau fratele mai mare al lui Tutankamon, cât și Akhenaton, despre care se crede că ar fi tatăl lui Tutankamon, sunt redați în imagini și sculpturi ca având sânii și coapsele voluptoase, semn că boala a fost ereditară.

Sursa foto: Mediafax foto / AFP

Alți doi conducători egipteni, Amenhotep al III-lea, respectiv Tuthmosis al IV-lea, apar reproduși cu trăsături fizice feminine.

La examinarea trupului mumificat al lui Tutankamon, s-a descoperit că faraonul avea o fractură la unul dintre picioare, ceea ce ar putea fi, potrivit doctorului Ashrafian, rezultatul unei crize de epilepsie.

Totodată, expunerea la soare le-ar fi provocat faraonilor și numeroase halucinații, ceea ce explică de ce lumea le atribuia puteri divine.

„Cei care suferă de epilepsia lobului temporal și se expun la soare au halucinații similare viziunilor pe care le au fanaticii religioși”, a conchis chirurgul pentru publicația citată.