UPDATE 22.20 Premierul român Victor Ponta a promis joi, la Bruxelles, că va da curs solicitărilor Uniunii Europene (UE), în vederea „disipării îngrijorărilor” cu privire la respectarea statului de drept în țara sa, relatează AFP.
Uniunea Europeană l-a somat joi pe premierul român Victor Ponta să „restabilească puterile Curții Constituționale” și să „nominalizeze un mediator susținut de către toate partidele” politice, relatează AFP.
Într-un comunicat dat publicității la finalul unei întâlniri cu Ponta, președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso și-a reafirmat „preocupările serioase”, în special cu privire la „respectarea statului de drept, independenței justiției și rolului Curții Constituționale”. Președintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso a declarat că „Guvernul român trebuie să respecte deplina independență a justiției, să restaureze puterile Curții Constituționale și să se asigure că deciziile sale sunt aplicate”. De asemenea, Barosso i-a cerut lui Ponta să „asigure o procedură nouă și transparentă de numire a Procurorului General al României și a șefului Direcției Naționale Anticorupție și să facă o prioritate din integritatea politică”.
Premierul român Victor Ponta a promis joi, la Bruxelles, că va da curs solicitărilor Uniunii Europene (UE), în vederea „disipării îngrijorărilor” cu privire la respectarea statului de drept în țara sa, relatează AFP.
„Voi răspunde Comisiei (Europene, CE) în foarte scurt timp, poate chiar mâine, oferind răspunsuri și arătând Comisiei angajamentul clar al Guvernului față de respectarea tuturor normelor europene”, a declarat Ponta într-un interviu pentru AFP.
Totodată, guvernul german l-a convocat joi pe ambasadorul României la Berlin pentru a-i prezenta „preocuparea” sa față de situația politică din țară, a anunțat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, relatează AFP.
„I s-a prezentat marea preocupare a Guvernului federal față de evoluția politică internă din România”, a anunțat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert într-un comunicat.
Premierul Victor Ponta a anunțat că a primit din partea președintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, o listă cu întrebări la care Executivul comunitar așteaptă răspunsuri foarte clare din partea Guvernului de la București și a precizat că va răspunde vineri sau luni acestor întrebări.
„Vom asigura astfel încă o dată că tot ce a fost ca bătălie politică săptămâna trecută nu afectează și nu va afecta în niciun fel statul de drept, ordinea constituțională și stabilitatea instituțiilor noastre la standarde europene”, a spus Ponta, după discuția avută, la Bruxelles, cu președintele Comisiei Europene.
Guvernul Germaniei: Măsurile luate de guvernarea Ponta pun în pericol grav principiul separării puterilor în stat
UPDATE 20:08: Guvernul Germaniei i-a transmis ambasadorului României la Berlin, Lazăr Comănescu, pe care l-a convocat joi, că măsurile Guvernului Victor Ponta de limitare a competențelor Curții Constituționale și de amânare a publicării deciziilor acesteia pun în pericol grav principiul separării puterilor.
„Din punctul de vedere al Guvernului Germaniei, măsurile luate de guvernarea Ponta în zilele trecute cu privire la limitarea competențelor Curții Constituționale, amânarea publicării deciziilor Curții Constituționale pun în pericol grav principiul separării puterilor în stat. Ambasadorului Comănescu i s-au transmis așteptările Guvernului german ca toate deciziile Curții Constituționale să fie publicate și puse în practică cu promptitudine”, se arată în comunicatul de presă publicat pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin cu privire la convocarea ambasadorului român.
Totodată, Guvernul de la Berlin consideră și că ar trebui pusă în aplicare decizia CC din 10 iulie privind referendumul din 29 iulie legată de suspendarea președintelui Traian Băsescu, se evidențiază în comunicat, care redă o declarație a lui Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.
„În special, așa cum a decis CC pe 10 iulie, ar trebui ca referendumul cu privire la suspendarea președintelui Traian Băsescu de pe 29 februarie să fie decis de majoritatea absolută a alegătorilor înscriși pe listele permanente, pentru a fi validat”, evidențiază comunicatul. De asemenea, în poziția Guvernului de la Berlin se mai arată că ambasadorului Comănescu i-a fost transmisă și „îngrijorarea Guvernului german asupra evoluțiilor politice din România”.
MAE: Comănescu nu a fost convocat de cancelarul Merkel, a fost o întâlnire convenită anterior
UPDATE 20:20: Ambasadorul României în Germania, Lazăr Comănescu, nu a fost convocat de cancelarul german Angela Merkel, susține MAE, menționând că ambasadorul a avut joi o întâlnire cu consilierul de politică externă al cancelarului Merkel, întâlnire care a fost convenită anterior.
MAE a transmis joi precizări „în legătură cu știrea potrivit căreia ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, ar fi fost convocat la MAE german.
„Ambasadorul României în Republica Federală Germania, Lazăr Comănescu, nu a fost convocat de cancelarul german Angela Merkel. Ambasadorul român a avut astăzi (joi – n.r.) o întâlnire cu consilierul de politică externă al cancelarului Merkel, întâlnire care a fost convenită anterior și care se înscrie în dialogul uzual al ambasadorului cu autoritățile germane”, se arată în comunicatul MAE.
Citește și Soluția premierului Ponta pentru legea referendumului. Ce i-au cerut oficialii de la Bruxelles
Citește și PREȘEDINTELE UE, Herman Van Rompuy: Sunt profund îngrijorat de situația politică din România
Citește și Motivarea CCR: OUG privind Curtea Constituțională pune în discuție comportamentul abuziv al Guvernului
Citește și Die Presse: Ponta a angajat la Bruxelles firma de PR a Gazprom și a guvernului rus. Guvernul susține că nu există vreun contract
Citește și REFERENDUMUL pentru demiterea lui Traian Băsescu va fi urmărit atent de Comisia Europeană