CLASA PREGĂTITOARE 2013. Zeci de școli și-au suplimentat locurile. Care sunt cele mai căutate școli în București, Ilfov, Dolj, Iași, Cluj și Sibiu
După prima etapă de înscriere la ciclul primar, multe dintre școli au cerut suplimentarea claselor pregătitoare din cauza numărului mare de solicitări din partea părinților care au vrut să-și înscrie copiii. Cele mai căutate instituții de învățământ sunt cele din centrele marilor orașe.
Cea mai spectaculoasă creștere a numărului de clase zero este în Capitală, unde a fost nevoie de 74 de clase pregătitoare în plus.
„Am suplimentat cu câte una sau două clase. În general, am suplimentat la toate școlile care au cerut și care au spațiu pentru organizarea unei clase în plus. Nu am suplimentat la Colegiul „Goethe”, unde erau 170 de candidați pentru 4 clase. În schimb, am aprobat câte o clasă în plus la Școala „Elena Văcărescu” și Școala „Alexandru Vlahuță”, a declarat pentru gândul Constantin Trăistaru, inspector general la București.
Inspectorul susține că, până la etapa a doua de înscriere, nu va tăia nicio clasă de la școlile unde nu au fost cereri multe din partea părinților, astfel încât cei care rămân pe dinafară în prima etapă să se poate înscrie.
Școlile care au înregistrat un număr mare de elevi pentru un loc în Capitală au fost: Liceul Teoretic „Dante Aligheri” -Sectorul 3 – 2,80 elevi/ loc, Colegiul German „Goethe” cu 2 elevi/loc, Școala 195 – Sectorul 3 – 1,88 elevi/loc, Liceul „Alexandru Vlahuță – Sectorul 1 -1,80 elevi/loc, Școala Vasile Alecsandri – 1,52 elevi/ loc. În total, după prima etapă au fost înscriși 14.364 de copii, cu 3.000 mai mult decât se așteptau autoritățile.
În județul Ilfov, numărul de clase în plus aprobate este mult mai mic. Inspectorii școlari spun că au aprobat 5 clase în plus pentru școlile din orașele Voluntari, Ilfov și Otopeni. „Dar în mediul rural am fost nevoiți să tăiem 16 clase pregătitoare pentru că nu au fost copii. Mai avem 200 de locuri libere pentru clasa pregătitoare și alte 200 de locuri pentru clasa întâi”, a spus pentru gândul Ion Cornaciu, inspector de la Ilfov.
În județul Dolj, inspectorii au suplimentat în total 12 clase. „Cu toate acestea, am diminuat 6 clase în mediul rural, acolo unde nu a fost deloc cerere. Clasele pe care le-am suplimentat sunt cu copiii din zona arondată școlii, cărora noi eram obligați să le asigurăm un loc”, a spus pentru gândul Nicușor Cotescu, inspector general adjunct de la Dolj.
Clasele suplimentare pentru clasa pregătitoare au fost date la școlile considerate cele mai bune din Craiova: Colegiul Național Frații Buzești, Colegiul Carol I, Școala Gimnazială „Ghe. Țițeica” și Școala Gimnazială „Mircea Eliade”, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, care au primit fiecare în parte câte o clasă în plus.
În județul Iași, cele mai căutate școli au fost cele din municipiul Iași: Școala Otilia Cazimir, Școala B.P. Hasdeu, Școala „Titu Maiorescu”, Școala Ștefan Bărsănescu, Colegiul „Costache Negruzzi” și Colegiul „Vasile Alecsandri”. „Toate aceste școli au avut nevoie de locuri în plus. Cel mai mult am dat la „Otilia Cazimir”, unde am repartizat 3 clase. Avem 400 de copii care au optat pentru altă circumscripție decât cea de lângă casă, iar 150 dintre aceștia nu au primit loc la școala dorită”, a spus pentru gândul Camelia Gavrilă, inspector general la Iași.
În județul Cluj, a fost nevoie de 7 clase în plus. „Avem o anumite creștere de clase pentru anumite școli, dar avem și școli unde numărul de clase a scăzut din lipsă de elevi. Noi am asigurat loc pentru circumscripția de lângă casă pentru toți cei care au optat pentru alte școli”, a spus pentru gândul Valentin Cuibuș, inspectorul șef de la Cluj. Clasele suplimentare au fost date la: Școala „Ion Bob”, Liceul „Onisifor Ghibu” , Liceul „Nicolae Bălcescu”, Liceul „Avram Iancu”.
În județul Sibiu, cea mai mare cerere a fost pentru clasele pregătitoare în limba germană din orașul Sibiu. Datele statistice de la inspectorat arată că peste 360 de copii s-au înscris pentru 250 de locuri în clase pregătitoare cu predare în limba germană. Inspectorii au suplimentat numai 2 clase pregătitoare în limba germană, iar restul de 60 de copii vor fi respinși.
„Avem un număr total de 492 de cereri pentru clasele cu predare în limba germană, dintre care 363 doar pentru municipiul Sibiu. Aici este vorba despre un record de înscrieri, având în vedere că noi avem 250 de locuri în zece clase cu predare în limba germană”, a spus pentru Mediafax Diana Bucuță, inspector școlar la Sibiu. Aceasta arată că în perioada 24 – 25 aprilie copiii vor da testarea de limba germană, în urma căreia se stabilește cine va fi înscris. Cele mai multe cereri de înscriere pentru clasele de limba germană s-au înregistrat la Școala „Nicolae Iorga” din municipiul Sibiu. Aici, pentru 50 de locuri s-au înscris 91 de copii.
Părinții vor știi dacă și-au înscris copiii la școala dorită pe 29 aprilie, când vor fi publicate listele copiilor înscriși la sediul fiecărei școli.
A doua etapă de înscriere se desfășoară în perioada 8-17 mai și este destinată doar copiilor care nu au fost cuprinși într-o unitate de învățământ, după prima etapă.
Părinții care nu vor prinde un loc în prima etapă vor putea face acest lucru în a A DOUA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE, care începe pe 7 mai.
07 mai 2013 – afișarea la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile.
08 – 17 mai 2013 – depunerea cererii-tip de înscriere, la secretariatul școlii de circumscripție de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Totodată acum are loc validarea cererilor-tip de înscriere.
20 – 23 mai 2013 – procesarea cererilor-tip de înscriere depuse de părinți pe baza criteriilor generale date de inspectoratul școlar și a celor specifice de departajare ale școlii, în limita locurilor disponibile.
24 mai 2013 – afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.
27 – 31 mai 2013 – centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.
.