Curtea Constituțională promite că ia o decizie în privința referendumului într-o săptămână, la cererea scrisă a lui Traian Băsescu

Curtea Constituțională promite că ia o decizie în privința referendumului într-o săptămână, la cererea scrisă a lui Traian Băsescu
Publicat: 14/08/2012, 22:45
Actualizat: 22/08/2012, 10:19

Judecătorii CCR au decis, marți, în ședință extraordinară că celebra erată care-l salvează pe Traian Băsescu a fost trimisă legal. Erata prevedea că pe listele electorale sunt incluși toți cetățenii cu drept de vot, chiar și cei din străinătate. CCR a decis să amâne un verdict final privind refrendumul pentru 21 august. Potrivit comunicatului oficial, președintele suspendat Traian Băsescu a solicitat în scris devansarea ședinței CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august.

Cei nouă judecători ai Curții Constituționale s-au reunit în această dimineață. Plenul CCR a fost convocat de urgență la solicitarea judecătorilor Tudorel Toader și Acsinte Gaspar. În urmă cu o săptămână cei doi s-au arătat nemulțumiți de erata publicată în Monitorul Oficial de CCR. Această erată închidea practic discuția despre eliminarea românilor din străinătate de pe listele de vot. Cei doi au argumentat că erata nu ar fi fost emisă în condiții tocmai legale.

CITEȘTE AICI COMUNICATUL CURȚII CONSTITUȚIONALE

UPDATE 19:03 Curtea Constituțională a admis, marți, solicitarea formulată de președintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare a termenului ședinței CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august, motivând instabilitarea politică și impactul asupra economiei.

UPDATE 19:00 Curtea Constituțională a solicitat Guvernului să comunice, până la 21 august, listele electorale permanente actualizate până la data de 10 iulie.

UPDATE 18:15 „Preschimbarea termenului de două ori ne duce la concluzia că aceste decizii au fost luate fără fundament. Când dai asemenea decizii, ori ai greșit prima dată, ori ai greșit a doua oară. Aștept să văd motivarea Curții Constituționale referitoare la erata care a schimbat considerentele cu 180 de grade. Ca jursit, eu zic că prima motivație va rămâne valabilă. Astăzi putea fi luată o decizie numai dacă erata era declarată legală, încă nu știu dacă e adevărat. Sigur că asupra CCR au fost presiuni, dar presiuni normale în astfel de situații. Situația este foarte importantă și delicată încât responsabilitatea este cu totul deosebită . E normal să fie influențați de lucruri normale în asemenea condiții, judecătorii sunt oameni, nu roboți”, a declarat președintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Greblă, pentru gândul.

UPDATE 17:28 Ședința CCR s-a încheiat transmit televiziunile de știri. Curtea Constituțională a decis, marți, să devanseze pentru 21 august termenul pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

UPDATE 15:54 Cei nouă judecători încă deliberează la acestă ora. Televiziunile de știri transmit că CCR redactează hotărârea privind legalitatea eratei publicate pe 7 august în Monitorul Oficial.

CCR nu a cerut încă listele electorale de la Parchetul General

UPDATE 14:30 Problema listelor electorale. Premierul a precizat că listele elctorale nu sunt la guvern, ci că ele sunt la procurori iar Parchetul General a anunțat că este disponibil să transmită aceste liste. Surse judiciare au precizat pentru gândul că Parchetul nu poate transmite cu de la sine putere listele electorale către CCR și că judecătorii curții ar trebuie să ceară aceste liste. CCR nu a solicitat până la acestă oră listele elctorale folosite la referendum de la Parchetul General.

UPDATE 14:08 Curtea Constituțională discută, la acestă oră, despre modul în care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea președintelui, printr-un vot al majorității simple a plenului celor nouă judecători sau printr-un vot de două treimi, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Conform surselor citate, discuția din plenul Curții Constituționale privește procedura care se aplică în cazul invalidării referendumului, respectiv dacă pentru o astfel de decizie este nevoie de o majoritate de două treimi (adică de șase voturi din nouă) sau de o majoritate simplă (cinci voturi din nouă).

UPDATE 13.35 Victor Ponta, după ședința de Guvern: „De câteva zile, a tot existat această confuzie sau manipulare grosolană că Guvernul trebuie să pună listele electorale la dispoziția CCR. Noi de fiecare dată am zis că listele nu se află la Guvern, se aflau la BEC și acum sunt la Parchet. Cred că, de astăzi începând, chiar niciun om serios nu îmi va mai cere să trimit listele electorale la Curtea Constituțională. Oameni neserioși au dezinformat și Comisia Europeană, și partenerii noștri internaționali și mă bucur că, și în cadrul discuției de ieri cu Asistentul pentru Afaceri Europene de la Departamentul de Stat al SUA, am putut să lămurim această chestiune”.

UPDATE 13:24 Judecătorii Curții Constituționale au convenit în ședința de marți că judecătorul Ștefan Minea era îndreptățit să transmită rectificarea la Monitorul Oficial în privința motivării Curții pe referendumul din 29 iulie, au declarat surse oficiale.

Parchetul General: Am transmis CCR că putem să le punem la dispoziție listele electorale

UPDATE 12:23 Procurorul General, Laura Codruța Kovesi a înaintat Curții Constituționale o adresă prin care îi înștiințează pe cei nouă judecători că parchetul are la dispoziție toată baza de date cu listele elctorale permanente și listele electorale sumplimentare. Parchetul General a precizat că aceste documente au fost colectate în cadrul cercetărilor efectuate în dosarul „referendumul”.

Ponta: Răspunsul Guvernului la CC convinge oameni normali la cap,nu și excepții prevăzute de medicină

UPDATE 12:03 Răspunsul Guvernului transmis Curții Constituționale (CC) privind listele electorale permanente convinge oamenii raționali și normali la cap, nu și persoane cu grave devieri de comportament și care reprezintă excepțiile prevăzute de medicină, a declarat premierul Victor Ponta.

„Este un răspuns foarte simplu, care a convins pe toată lumea care vrea să fie convinsă, nu vorbesc de persoane cu grave devieri de comportament și care oricum nu vor înțelege niciodată. Eu vorbesc de oamenii normali, care au înțeles foarte clar că dacă dorește Curtea Constituțională de la noi actualizarea listelor, asta o fac primarii sub centralizarea Ministerului Administrației și Internelor. Dacă doreau listele electorale permanente, nu le puteau obține de la noi. Toți oamenii raționali și normali la cap au înțeles lucrul ăsta, cu excepțiile prevăzute de medicină”, a spus Ponta miniștrilor, la începutul ședinței de marți a Guvernului. (sursa: Mediafax)

Mircea Dușa, MAI: Listele electorale și datele statistice de la recensământ nu au nicio legătură. Sper ca luni să fie validate rezultatele preliminare ale recensământului.

UPDATE 11:55 Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a declarat, marți, că a stabilit cu membrii Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației să le dea un răgaz joi și vineri pentru a evalua rezultatele puse la dispoziție de INS și că speră ca luni CCRPL să valideze rezultatele preliminare. Ministrul a adăugat că, odată cu validarea acestor date preliminare, judecătorii de la Curtea Constituțională vor avea orientativ o cifră de referință, dar a subliniat că listele electorale și datele statistice de la recensământ nu au nicio legătură.

Ponta: Vă rog să nu îi mai băgați în seamă pe cei care vă țin ocupați cu liste și prostii de genul ăsta. Avem în curând rectificarea bugetară.”

UPDATE 11:35 La începutul ședinței de guvern, premierul Victor Ponta a declarat următoarele despre ședința CCR: „Înțeleg că judecătorii CCR sunt în ședință și au listele de la Biroul Electoral Central. În funcție de ce va decide CCR noi știm ce avem de făcut pentru respectarea deciziilor CCR. Vă rog să nu îi mai băgați în seamă pe cei care vă țin ocupați cu liste și prostii de genul ăsta. Avem în curând rectificarea bugetară.”

Parchetul a informat CCR privind stadiul dosarului „referendumul”

UPDATE 11:15 Curtea Constituțională a primit de la Parchetul instanței supreme o informare privind ancheta desfășurată în cazul listelor electorale, au declarat surse oficiale. Conform surselor citate, la Curte nu au sosit documente de la Parchet, ci doar o informare legată de ancheta care privește și listele electorale. (Sursa: Mediafax)

Zegrean: „Astăzi vom lămuri toate nelămuririle pe care le aveți”

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, marți dimineață, înaintea ședinței plenului Curții, că rectificarea transmisă la Monitorul Oficial în cazul motivării privind referendumul din 29 iulie a fost emisă „în condiții strict legale”. „Astăzi vom lămuri toate nelămuririle pe care le aveți”, a mai declarat președintele CCR

Luni seara Victor Ponta a transmis o scrisoare CCR în care arată că Guvernul a primit din partea acestei instituții două adrese care conțin solicitări diferite, explică faptul că listele electorale permanente nu se află la Executiv, dar că Guvernul va comunica în termen datele cerute. De altfel ministrul de Interne a declarat, marți dimineață că nu renunță la actualizarea listelor electorale.

Într-un comunicat public Parchetul General a anunțat, luni 13 august, că are toată baza de date cu cetățenii cu drept de vot la referendum. Procurorii au ridicat documente de la șase instituții.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Harry Gregson-Williams: Moștenirea sonoră din Gladiator, continuată. Prieten și ucenic al lui Hans Zimmer