Prima pagină » Știri » Dan Vlădescu, ANRMAP: „Este o problemă de siguranță națională dacă România pierde fondurile europen. Fosta conducere a aplicat doar avertismente și nu amenzi”

Dan Vlădescu, ANRMAP: „Este o problemă de siguranță națională dacă România pierde fondurile europen. Fosta conducere a aplicat doar avertismente și nu amenzi”

Dan Vlădescu, ANRMAP:
Actualul președinte al ANRMAP, Dan Vlădescu a explicat într-o conferință de presă că una din cauzele blocării de către Comisia Europeană a fondurilor europene în valoare de 10 miliarde euro este și aceea că fosta conducere a instituției nu a aplicat destule amenzi în cazul licitațiilor din fonduri europene.

Actualul președinte al ANRMAP, Dan Vlădescu a explicat într-o conferință de presă că una din cauzele blocării de către Comisia Europeană a fondurilor europene în valoare de 10 miliarde euro este și aceea că fosta conducere a instituției nu a aplicat destule amenzi în cazul licitațiilor din fonduri europene. Dan Vlădescu a precizat că „tot ce s-a întâmplat pe partea de control privind achizițiile pe fonduri europene a fost deficitar”. Șeful ANRMAP a declarat că majoritatea controalelor instituției privind achizițiile pe fonduri europene s-au soldat cu simple avertismente.

Președintele Autorității Naționale de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice (ANRMAP) Dan Vlădescu susține că CE a blocat fondurile europene în valoare de 10 miliarde pentru că fosta conducere a instituției nu a verificat destul de bine achizițiile din fonduri UE. „Tot ce s-a întâmplat pe partea de coontrol privind achizițiile pe fonduri europene a fost deficitar. Este o problemă de siguranță națională dacă România pierde acești bani din fonduri europene. Din datele pe care le am au fost verifiate și Programul Operațional Transport dar au fost controale și la celelalte programe operaționale.”

Vlădescu a mai declarat că ANRMAP a verificat foarte puține proceduri de achiziței din fonduri europene și în majoritatea cazurilor au aplicat avertismente deși se impunea amendarea autorităților care au realizat licitațiilr. „Statistic pot să văspun că în 2009 au fost 2500 de proceduri pe fonduri europene și au fot verificate doar 34 adică 1,34%. În 2010 au existat 1021 de proceduri pe fonduri europene și au fost verificate 100 de proceduri. În 2011 au fost 700 de proceduri și au fost verificate 194 de proceduri. În 2009 au fost aplicate 324 de sancțiuni pentru procedurile pe fonduri UE. În 2010 au fosta aplicate 377 de sancțiuni. În 2011 au fost aplicate peste 500 de sancțiuni. Majoritatea sancțiunilor au fost avertismente și nu amenzi.”, a declarat Vlădescu. 

Actualul director al instituției a mai precizat că fosta conducere a ANRMAP nu a sesizat ANI sau DNA privind fraudele pe fonduri europene. 

Comisia Europeană a declanșat oficial procedura de presuspendare a fondurilor pe programele operaționale Regional, Transporturi și Competitivitate. Pentru cele trei programe, pentru care CE a declanșat procedura de presuspendare, țara noastră avea alocate aproape 10 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013.

Gândul a anunțat duminică, potrivit unor surse diplomatice, că CE intenționează să declanșeze procedura de presuspendare în cazul POS Transport și Pos Competitivitate. 

 

Autor
Autor