Prima pagină » Știri » Fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Ilfov s-a prezentat la DNA

Fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Ilfov s-a prezentat la DNA

Fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Ilfov s-a prezentat la DNA
Fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Ilfov Vlad Mihai s-a prezentat, marți, la DNA, fiind citat în dosarul în care este acuzat de divulgare de informații secrete către persoane neautorizate, alături de procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru.

Fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Ilfov Vlad Mihai s-a prezentat, marți, la DNA, fiind citat în dosarul în care este acuzat de divulgare de informații secrete către persoane neautorizate, alături de procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru.

Vlad Mihai a ajuns la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în jurul orei 10.15, fiind însoțit de avocatul său. El a refuzat să facă declarații la intrarea în sediul DNA.

Fostul șef al SIPI Ilfov a fost audiat în 13 iulie de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat de divulgare de informații secrete către persoane neautorizate.

Avocatul lui Vlad Mihai declara atunci că la dosarul cauzei există o serie de interceptări ce-l vizează și pe clientul său, dar care nu au fost prezentate apărării.

Procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru au fost audiați în 12 iulie la DNA.

George Bălan, Marcel Sâmpetru și Vlad Mihai sunt cercetați de DNA într-un dosar privind divulgarea de informații secrete către persoane neautorizate.

Cei trei s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI, obținute de comisarul șef Vlad Mihai în virtutea funcției, în scopul obținerii sprijinului politic, pentru a fi numiți procuror-șef al DNA și procuror general al României, dar negociau și alte funcții de conducere din Ministerul Public și Ministerul de Interne, au susținut anchetatorii anticorupție.

Procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace mai degrabă caracteristice înțelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la funcțiile pe care și le doreau, au arătat anchetatorii DNA.

În urma monitărizării grupului a reieșit faptul că acesta obișnuia să se întrunească într-un restaurant din București. Patronul restaurantului era anunțat atunci când se dorea organizarea unei întâlniri și asigura conspirativitatea întrevederilor, punând la dispoziție un separeu, precum și prin preluarea telefoanelor mobile ale celor prezenți, la solicitarea lor, pentru evitarea înregistrării discuțiilor purtate de ei.

Potrivit DNA, ofițerul Vlad Mihai, șeful SIPI Ilfov, este cercetat pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, George Bălan este acuzat de complicitate la această infracțiune, iar Marcel Sâmpetru de instigare la aceeași infracțiune.

În rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că există date și indicii temeinice că, în perioada martie – iunie 2012, Vlad Mihai, George Bălan și Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informațiile furnizate de cel dintâi, în calitate de șef al serviciului de informații al Ministerului de Interne pe județul Ilfov.

Procurorul Marcel Sâmpetru l-ar fi instigat, în repetate rânduri, pe comisarul șef Vlad Mihai să-i permită accesul la date și informații ce nu sunt destinate publicității, lucru pe care l-a și făcut, potrivit procurorilor anticorupție.

Scopul ar fi fost acela de obținere a unor foloase necuvenite atât pentru Mihai, cât și pentru Sâmpetru ori pentru alte persoane, cum ar fi menținerea în funcție a șefului SIPI Ilfov, accederea în funcții de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situației juridice pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale, explică sursele citate.

Activitățile celor doi s-ar fi desfășurat în prezența procurorului George Bălan, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), „care, atât prin prezență cât și prin atitudinea efectivă de încurajare a acestora, cât și prin legătura afirmată cu o persoană care a beneficiat de unele informații furnizate de Vlad Mihai, din partea căreia a transmis lui Vlad Mihai și lui Sâmpetru Marcel că le va mulțumi, a comis în mod repetat acte de complicitate materială și morală” la infracțiuni prevăzute de Legea 78/2000 privind fapte de corupție.

Consiliul Superior al Magistraturii a încuviințat, în 10 iulie, la solicitarea DNA, percheziționarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, și a biroului și locuinței procurorului Marcel Sâmpetru, detașat la CSM.

Secția pentru procurori a CSM a dispus, în 11 iulie, suspendarea din funcție a lui George Bălan, procuror în cadrul Parchetului Curții de Apel București, și suspendarea din funcție și încetarea detașării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Marcel Sâmpetru, detașat în aparatul tehnic al Consiliul Superior al Magistraturii, Direcția Resurse Umane, și-a depus la CSM demisia din magistratură.

Comisarul șef Vlad Mihai, cercetat de DNA pentru divulgare de informații secrete către persoane neautorizate, a fost retras de la conducerea SIPI Ilfov și delegat la DGIPI, unde va desfășura activități specifice care nu presupun accesul la informații clasificate, a informat, în 12 iulie, instituția.

Citește și