Prima pagină » Știri » Întâlnire Băsescu-Ponta la Cotroceni. Ce a discutat președintele cu premierul. Ponta: Am cerut oficial un mandat pentru Consiliul European

Întâlnire Băsescu-Ponta la Cotroceni. Ce a discutat președintele cu premierul. Ponta: Am cerut oficial un mandat pentru Consiliul European

La mai bine de o lună de la conflictul din CSAT, președintele Traian Băsescu s-a întâlnit în această dimineață cu premierul Victor Ponta, la Cotroceni, temele de discuție vizând negocierile cu FMI, măsurile pe care guvernul le are în vedere pentru deblocarea plăților pe programele cu finanțare europeană, precum și îndeplinirea criteriilor din cadrul MCV.

Premierul Victor Ponta i-a cerut astăzi, oficial, președintelui Traian Băsescu un mandat de reprezentare a României la Consiliul European de la finalul lui noiembrie, o decizie în acest sens urmând să se ia însă după o nouă discuție pe care cei doi o vor avea după vizita la Bruxelles a șefului guvernului, programată pentru 13 noiembrie. Anunțul a fost făcut chiar de premierului, după întâlnirea pe care a avut-o în această dimineață la Cotroceni cu președintele Traian Băsescu. 

„În cadrul discuțiilor de astăzi am cerut oficial mandatul de reprezentare la Consiliul European. O decizie va fi luată după întoarcerea mea de la Bruxelles”, a spus premierul, răspunzând unei întrebări gândul.

Victor Ponta a calificat de altfel discuția pe care a avut-o la Cotroceni cu Traian Băsescu  drept una „serioasă, tehnică și instituțională”, precizând că își dorește ca aceeași atmosferă să fie păstrată și în perioada următoare. „A fost o discuție cu mult diferită față de cele anterioare”, a comentat premierul.

Președintele Traian Băsescu s-a întâlnit în această dimineață cu premierul Victor Ponta, la Cotroceni, temele de discuție vizând negocierile cu FMI, stabilind o viziune comună de lucru în legătură cu privatizarea societăților de stat, măsurile pe care guvernul le are în vedere pentru deblocarea plăților pe programele cu finanțare europeană, precum și îndeplinirea criteriilor din cadrul MCV.  Întâlnirea a durat aproape o oră.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, Băsescu și Ponta „au convenit în ceea ce privește negocierile cu delegația Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Comisiei Europene care se află la București și au stabilit o viziune comună de lucru în legătură cu privatizarea societăților de stat. Cei doi înalți oficiali au agreat în acest sens importanța implementării strategiei de management privat cât mai rapid cu putință”. Acord din partea celor doi a fost și în cazul „măsurilor pe care Guvernul urmează să le întreprindă în perioada următoare pentru deblocarea plăților pe programele cu finanțare europeană”.

„În cadrul consultărilor, s-a făcut și o evaluare a stadiului implementării criteriilor din cadrul Mecanismului de Verificare și Cooperare (MCV) și s-a discutat necesitatea ca raportul din luna decembrie 2012 să cuprindă evaluările exacte și corecte privind statul de drept din România. În privința exercițiului bugetar al Uniunii Europene 2014 – 2020, președinte României, domnul Traian Băsescu și prim-ministrul României, domnul Victor-Viorel Ponta, au stabilit că urmează să aibă o nouă întrevedere după participarea domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta la întâlnirea „Prietenilor Coeziunii” din data de 13 noiembrie a.c. ce va avea loc la Bruxelles”, se mai arată în comunicat.

 

Gândul a transmis LIVE TEXT .

UPDATE 15:44 Victor Ponta: A fost o discuție cu mult diferită față de cele anterioare.

UPDATE 15:28 Victor Ponta: În cadrul discuțiilor de astăzi am cerut oficial mandatul de reprezentare la Consiliul European. O decizie va fi luată după întoarcerea mea de la Bruxelles.

UPDATE 15:24 Victor Ponta: Am mai abordat două subiecte: MCV, am prezentat concluziile informării pe care ministrul justiției le-a prezentat ieri în ședința de guvern. Ultimul subiect, referitor la bugetul UE, am avut o consultare cu președintele vizavi de toate discuțiile și perspectivei pe care le are România și evoluțiile pozitive dintre ministrul francez al agriculturii și cel român al agriculturii, cât și discuțiile pe care le-am avut eu la Roma cu premierul Mario Monti. După ultimele negocieri de la Bruxelles, voi avea o altă discuție cu președintele și se va lua o decizie referitoare la participarea la summit-ul din 22-23 noiembrie.

UPDATE 15:21 Victor Ponta: Discuția cu președintele s-a axat pe următoarele teme: negocierile pe care le vom purta în luna decembrie sau ianuarie pe o nouă scrisoare de intenție. Referitor la privatizările strategice Transgaz și CFR Marfă, am fost de acord.

UPDATE 15:18 Victor Ponta: România a avut o creștere economică mai mică decât se previzionase, dar am primit previziunile CE, România este prevăzută cu o creștere de 2,2%. Extrem de important, costul mediu de creditare. Până la sfârșitul anului vom avea o nouă emisiune, și credem să batem acel prag psihologic de 5%. Fără a instiga o bătălie de orgolii între miniștrii de finanțe, acum avem un buffer 6,4 miliarde.

UPDATE 15:15 Victor Ponta: Cele trei agenții de rating au pastrat investment grade-ul României. Deficitul bugetar este de 1,2% și până la finalul anului se va înscrie în cifra de 2,2 pe cash.

UPDATE 15:12 Victor Ponta: A fost o discuție serioasă, tehnică și instituțională. Îmi doresc ca cele două instituții să respecte aceste linii de colaborare instituțională. A fost un moment foarte bun în care am analizat unul dintre cele mai bune rezultate. Am reușit în 6 luni o macrostabilizare bugetară, ieșind dintr-o zonă foarte riscantă în care intraserăm la începutul anului.

UPDATE 15:02 Președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta au convenit, potrivit Mediafax, să amâne privatizarea CFR Marfă și listarea unor acțiuni Transgaz (TGN), apreciind că momentul actual nu este prielnic pentru astfel de operațiuni, și să aștepte numirea managerilor privați care să crească valoarea celor două companii

UPDATE 14:32 Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, Băsescu și Ponta „au convenit în ceea ce privește negocierile cu delegația Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Comisiei Europene care se află la București și au stabilit o viziune comună de lucru în legătură cu privatizarea societăților de stat. Cei doi înalți oficiali au agreat în acest sens importanța implementării strategiei de management privat cât mai rapid cu putință”. Acord din partea celor doi a fost și în cazul „măsurilor pe care Guvernul urmează să le întreprindă în perioada următoare pentru deblocarea plăților pe programele cu finanțare europeană”.

„În cadrul consultărilor, s-a făcut și o evaluare a stadiului implementării criteriilor din cadrul Mecanismului de Verificare și Cooperare (MCV) și s-a discutat necesitatea ca raportul din luna decembrie 2012 să cuprindă evaluările exacte și corecte privind statul de drept din România. În privința exercițiului bugetar al Uniunii Europene 2014 – 2020, președinte României, domnul Traian Băsescu și prim-ministrul României, domnul Victor-Viorel Ponta, au stabilit că urmează să aibă o nouă întrevedere după participarea domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta la întâlnirea „Prietenilor Coeziunii” din data de 13 noiembrie a.c. ce va avea loc la Bruxelles”, se mai arată în comunicat.

UPDATE 14:30 Administrația Prezidențială a prezentat concluziile discuțiilor de la Cotroceni printr-un comunicat de presă.

UPDATE 13.10 Premierul Victor Ponta a prezentat pe contul de Twitter o primă concluzie a discuției avută la Palatul Cotroceni cu președintele Traian Băsescu: „pe vremea domnului Boc, bugetul să făcea la Cotroceni. Acum nu mai este așa”.

UPDATE 12:38 Premierul Victor Ponta susține declarații de presă la ora 15:00.

UPDATE 12:25 Președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta au discutat despre negocierile cu FMI, bugetul pe 2013, fonduri europene și MCV, fără să abordeze și problema reprezentării României la viitorul Consiliu European, cei doi urmând să aibă o nouă discuție după ce Ponta va merge la Bruxelles. „Nu s-a discutat și despre nivelul la care România să fie reprezentată la următorul Consiliu European. Președintele și premierul vor avea o nouă discuție după ce șeful Guvernului se întoarce de la Bruxelles, în care se va discuta mult mai concret și despre bugetul multianual de la nivelul UE pentru perioada 2014-2020”, au arătat declarat, pentru Mediafax sursele participante.

UPDATE 11.50 Întâlnirea s-a încheiat după mai puțin de o oră.

Dacă premiereul a decis să vină fără miniștri, fiind însoțit doar de consilierul Eugen Teodorovici, președintele și-a adus la discuții aproape întregul staff. Potrivit Adminsitrației Prezidențiale, la conultări participă Cristian Diaconescu, șeful Cancelariei Prezidențiale, Bogdan Drăgoi, șeful Departamentului Mediul de Afaceri, Bogdan Mănoiu, șeful Departamentului Afaceri Europene,  Iulian Chifu, șeful Departamentului Afaceri Strategice și Securitatea Internațională, Claudiu Dinu, șef al Departamentului Constituțional Legislativ și purtătorul de cuvânt, Bogdan Oprea.

Primul pas oficial a venit de la Băsescu, care i-a trimis încă de pe 1 noiembrie o scrisoare lui Ponta, prin care invită la consultări întregul guvern, invocând articolul 86 din Constituție. Decizia lui Ponta a fost însă aceea de a merge singur.

După anunțul premierului de a nu-și aduce miniștrii, pe motiv că „ședințele de guvern nu se țin la Cotroceni, ca pe vremea lui Boc, ci se țin la Palatul Victoria”, Președinția a venit cu noi precizări privind culisele pregătirii discuțiilor. „Victor Ponta a solicitat luni, 5 noiembrie a.c., printr-o scrisoare oficială, amânarea consultărilor pentru o dată ulterioară în vedere pregătirii de către miniștrii Cabinetului a unor informări și fundamentări despre temele invocate de domnul președinte Traian Băsescu. În aceeași zi, luni, 5 noiembrie 2012, șeful statului i-a trimis o nouă scrisoare oficială prim-ministrului României, prin care a stabilit ca dată a consultărilor ziua de miercuri, 7 noiembrie „, detaliază Președinția schimbul de scrisori între Ponta și Băsescu.

 

Autor
Autor

Citește și