Mircea Diaconu, audiat la Parchetul ICCJ. Ministrul Culturii spune că procurorii nu știu „cum se trăiește în teatru” și „care e viața actorilor”
Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, s-a prezentat, luni, la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), pentru a fi audiat în legătură cu acuzația de conflict de interese, acesta declarându-le reporterilor că procurorii nu știu „cum se trăiește în teatru” și „care e viața actorilor”.
Reclamat procurorilor de către Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru că actorul s-ar afla în conflict de interese, anchetatorii Parchetului instanței supreme au extins cercetările în cazul actualului ministru al Culturii, Mircea Diaconu (senator la momentul declanșării anchetei-n.r.), și au început urmărirea penală împotriva sa pentru că, în calitate de director la Teatrul Nottara, și-a ajutat soția (actrița și regizoarea Diana Lupescu-n.r.) să primească anumite contracte.
Înainte de a intra în sediul Parchetului ICCJ, Diaconu a declarat presei că nu a încercat tergiversarea soluționării dosarului sau să o amâne inutil, referindu-se la absența sa din 11 iunie, când fusese citat de procurori. Actorul a spus că doar vroia să-și angajeze un avocat, pentru a-și pregăti apărarea.
În 11 iunie, când Diaconu a confirmat că se va prezenta la audiere, acesta a partipat la reuniunea de la Ministerului Justiției privind Strategia Anticorupție, în condițiile în care Ministerul Culturii nu ar fi avut legătură cu întrunirea, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu.
Luni, în discuția cu reporterii, Diaconu a spus că în 11 iunie se afla pe „scaunul dentistului”, dar ulterior a discutat cu procurorii și s-a înțeles să se prezinte peste o săptămână.
Întrebat despre contractele pentru care este cercetat, Diaconu a spus că procurorii nu știu cum se trăiește în teatru și care e viața actorilor.
În 2011, inspectorii ANI au sesizat Parchetul ICCJ în legătură cu incompatibilitatea în care s-ar fi aflat pe-atunci senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan și funcția de director al Teatrului Nottara din București. ANI a reclamat totodată și un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat Diaconu, care, din poziția de director al teatrului, a promovat-o pe soția sa în funcția de regizor artistic al instituției, realizând, potrivit procurorilor, „în mod direct un folos material pentru soția sa”.
Pentru aceste fapte procurorii au început, în 4 ianuarie 2012, urmărirea penală împotriva lui Diaconu.
Procurorii afirmă, în răspunsul la întrebările MEDIAFAX, că, după o primă audiere a lui Diaconu, au obținut „mai multe elemente de fapt care servesc la constatarea existenței infracțiunii pentru care s-a început urmărirea penală, dar și a existenței altor infracțiuni de conflict de interese”.
„Astfel, în calitatea sa de director al unui teatru din București, a facilitat încheierea unor contracte (de drepturi intelectuale, de drepturi de autor – scenografie, de drepturi conexe) între instituția pe care o conducea și regizorul Diana Maria Diaconu (actrița și regizoarea Diana Lupescu, n.r.), soția sa”, afirmă procurorii în documentul citat.
Diaconu a mai fost citat pentru 31 mai, însă, după prânz, aceștia au fost anunțați că ministrul Culturii nu se poate prezenta „din motive obiective” și dorește ca audierea să fie programată în 11 iunie. În aceste condiții, procurorii l-au anunțat prin agent procedural pe ministrul Culturii despre extinderea cercetărilor în cazul său pentru noile presupuse fapte de conflict de interese.