Prima pagină » Știri » Mona Pivniceru a depus jurământul în funcția de Ministrul al Justiției. Antonescu: Credibilitatea justiției nu e o marfă de export

Mona Pivniceru a depus jurământul în funcția de Ministrul al Justiției. Antonescu: Credibilitatea justiției nu e o marfă de export

Consiliul Superior al Magistraturii întrunit în ședință joi dimineață a luat act de demisia din magistratură a Monei Pivniceru.

UPDATE 17:40 Crin Antonescu: „Îi urez succes doamnei ministru, întregului guvern, tuturor instituțiilor care vor să simțim o justiție dreaptă și nepartizană”

UPDATE 17:38 Crin Antonescu: „Este un moment foarte important pentru societatea românească desemnarea doamnei Mona Pivniceru ca ministru al Justiției. Mai mult ca oricând societatea românească are nevoie de o justiție în care să creadă. Credibilitatea justiției nu e o marfă de export. „

UPDATE 17:35 Mona Pivniceru a depus jurământul.

UPDATE 15.43 Mona Pivniceru va depune, joi, la ora 17.30, jurământul de învestitură în funcția de ministru al Justiției.

UPDATE 12.32 Premierul Victor Ponta a plecat de la CSM, dar a anunțat că se întoarce, precizând că este bucuros că joi a fost întrunit cvorumul Plenului Consiliului și că Mona Pivniceru poate fi numită ministru al Justiției.

UPDATE 10.41. Prezent la ședința CSM, Victor Ponta a declarat în urmă cu câteva minute că se amână ședința de Guvern programată pentru această dimineață la ora 11.00. Premierul, care este interimar la Justiție, a spus că nu pleacă de la CSM pentru a asigura cvorumul necesar luării celorlalte decizii ale CSM și pentru a vedea că sunt îndeplinite toate condițiile pentru ca Mona Pivniceru să poată fi numită ministru al Justiției în cursul acestei zile.

„Stau ca să asigur cvorumul CSM. După ce se termină procedurile, merg la Guvern unde mă așteapăt colegii mei. O oră sau două mai stau aici până pleacă hârtia (n.r. hotărârea în cazul demisiei Monei Pivniceru) către Președinție„, a declarat Victor Ponta. Întrebat de jurnaliști când crede că Mona Pivniceru va fi învestită ministru al Justiției, Ponta a spus că speră că până-n prânz.

UPDATE 10.32 Mona Pivniceru a declarat, joi, după ce Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de demisia ei din funcția de judecător al ICCJ, că nu a dorit să scape de magistratură, cariera ei de până acum constând în statutul de magistrat. Pivniceru a spus că a fi magistrat nu este un privilegiu.

Întrebată dacă ea crede că va fi numită ministru al Justiției, Mona Pivniceru a spus că nu știe. Pivniceru a mai spus că nu vrea să comenteze în niciun fel modul în care au decurs discuțiile la CSM.

Întrebată dacă au fost șicane privind numirea sa ca ministru al Justiției, Mona Pivniceru le-a spus jurnaliștilor că pot trage și singuri concluzii.

UPDATE 10.21 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, joi, de demisia Monei Pivniceru din magistratură și din Consiliul Superior al Magistraturii, hotărârea urmând să fie trimisă președintelui pentru emiterea decretului de eliberare din funcție, a anunțat președintele CSM, Alina Ghica.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a precizat că după redactarea hotărârii în cazul demisiei Monei Pivniceru din funcția de judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție, documentul va fi trimis președintelui, care urmează să emită decretul de eliberare din funcție.

După emiterea decretului de eliberare din funcție, Mona Pivniceru ar putea fi numită ministru al Justiției.

Propunerea de numire la Justiție a Monei Pivniceru ar urma să fie trimisă președintelui, care va emite decretul de numire.


Cvorumul la Consiliul Superior al Magistraturii a fost întrunit, iar ședința Plenului, în care urmează să fie luată în discuție și demisia din magistratură a Monei Pivniceru, a început joi dimineață.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a anunțat că a fost întrunit cvorumul pentru a discuta subiectele de pe ordinea de zi a Plenului CSM.

La ședința Plenului CSM sunt prezenți premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiției, procurorul general, Codruța Kovesi, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, dar și cei trei membri ai Consiliului care au lipsit la ședința convocată joi, respectiv Ana Lăbuș, Florentina Gavadia și Bogdan Gabor.

După constatarea existenței cvorumului, s-a propus suplimentarea ordinii de zi, urmând să fie luată în discuție și demisia din magistratură a Monei Pivniceru.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la intrarea în CSM, că este un semn de responsabilitate să vii la serviciu și să faci ceea ce prevede legea, precizând că sunt lucruri mai importante decât numirea Monei Pivniceru ca ministru al Justiției, oamenii fiind neîncrezători în instituțiile statului.

„Cred că sunt lucruri mult mai importante decât numirea doamnei Pivniceru, oamenii fiind foarte nemulțumiți și neîncrezători în instituțiile statului. Fie că au văzut ce s-a întâmplat la CC, fie că au văzut ce s-a întâmplat la CSM, ori judecătorii, procurorii, magistrații trebuie să recâștige încrederea oamenilor. Să fie responsabili”, a declarat Victor Ponta, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde urmează să participe în calitate de ministru interimar al Justiției.

Ana Lăbuș, Florentina Gavadia și Bogdan Gabor, care nu au fost miercuri la Consiliu, motivându-și absența prin probleme medicale grave în familie, sunt la Consiliul Superior al Magistraturii, absentă fiind doar Georgiana Isac, care este în concediu.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii trebuia să ia în discuție, miercuri, demisiile Monei Pivniceru din CSM și din magistratură, procedură în urma căreia aceasta va putea prelua Ministerul Justiției, unde, din 7 august, interimatul este asigurat de premierul Victor Ponta.

Ședința Plenului CSM nu s-a putut desfășura din cauză că au fost prezenți doar 14 membri, în condițiile în care pentru a fi întrunit cvorumul era nevoie să participe minim 15 membri ai Consiliului.

Primul ministru, care a venit la CSM în calitate de membru de drept al Consiliului, el fiind ministru interimar al Justiției, a declarat că nu a fost întrunit cvorumul pentru a se lua act de demisia Monei Pivniceru, calificând situația ca fiind împotriva interesului justiției.

Întrebat dacă în acest caz este vorba de jocuri politice, Ponta a răspuns că nu știe, dar a precizat că judecătoarea Ana Lăbuș a fost marți la CSM, iar miercuri și-a închis telefonul.

Premierul Victor Ponta a declarat că joi va fi prezent la ședința CSM, în care speră că se va lua act de demisia Monei Pivniceru, iar dacă nu va fi cvorum, se vor convoca ședințe până când acesta va fi constituit sau până când Senatul constată că membrii Consiliului nu-și exercită atribuțiile.

Ponta a precizat că Mona Pivniceru rămâne în continuare propunerea sa pentru portofoliul Justiției, indiferent de un eventual alt punct de vedere al președintelui Băsescu. În opinia sa, președintele se teme de orice om pe care nu-l are la mână cu dosare sau care nu a reușit să-l compromită.

Ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii trebuia să aibă loc miercuri, de la ora 10.00, însă din lipsa cvorumului a fost amânată pentru joi dimineață.

La ședințele plenului CSM, condiția de cvorum este de 15 membri prezenți dintre cei 19 ai Consiliului.

Miercuri au fost prezenți la CSM doar 14 membri, printre care și cei trei membri de drept, ministrul Justiției, procurorul general al României și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Unul dintre cei 19 membri ai CSM, procurorul George Bălan, este suspendat din funcție, fiind cercetat într-un dosar penal, și nu poate participa la ședințele CSM, astfel că în prezent Consiliul funcționează cu 18 membri.

De la ședința Plenului CSM convocată miercuri au lipsit Florentina Gavadia, Ana Lăbuș și Bogdan Gabor, care și-au motivat absența prin probleme medicale grave în familie, precum și Georgiana Isac, care este plecată în străinătate, fiind în concediu până în 26 august, anunța purtătorul de cuvânt al Consiliului, Monica Prejmereanu.

După ce s-a constatat lipsa cvormului, CSM a anunțat amânarea ședinței Plenului CSM pentru joi dimineață.

Premierul Victor Ponta, procurorul general, Codruța Kovesi, și mai mulți membri ai CSM și-au arătat disponibilitatea de a reveni la CSM și miercuri, dacă vor fi chemați și va fi întrunit cvorumul pentru ca hotărârile să poată fi aprobate.

Mona Pivniceru, Mircea Aron, Cristi Danileț, Horațius Dumbravă, Georgiana Iorgulescu, Adrian Neacșu, Mona Pivniceru, Alexandru Șerban și Marius Tudoseu au cerut convocarea Plenului Consiliului miercuri, de la ora 17.00, solicitând colegilor „să conștientizeze importanța pentru justiție” a deciziilor ce urmează să fie luate și să se alăture realizării cvorumului.

Potrivit articolului 27 alineatul 1 din Legea 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii se întrunește în plen și în secții la convocarea președintelui, a vicepreședintelui sau a majorității membrilor plenului ori, după caz, ai secțiilor. Astfel, convocarea Plenului trebuie să fie semnată de cel puțin zece membri CSM.

Plenul CSM trebuia să ia în discuție atât cererea de demisie din funcția de judecător a Moneu Pivniceru, cât și alte subiecte, printre care promovarea de judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție, concursul și examenul de admitere la Institutul Naționalal Magistraturii și cererea de pensionare a judecătoarei ICCJ Lidia Bărbulescu.

Citește și