Pentru că România i-ar fi „agresat simbolic” pe maghiari, oficialii de la Budapesta anunță UN RĂSPUNS FĂRĂ PRECEDENT
Secretarul de stat al Ministerului de Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt, a declarat, marți, că maghiarii din Transilvania sunt supuși unei agresiuni simbolice și, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă. Astfel, oficialul i-a îndemnat pe toți primarii din Ungaria să facă un gest fără precedent: să arboreze începând de astăzi, steagul Ținutului Secuiesc.
Presa maghiară relatează că declarația lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozițiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ținutului Secuiesc. La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ținutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfășurat evenimentul.
Citește și HARTA SALARIILOR, județ cu județ. Care este regiunea din România unde angajații câștigă mai puțin decât în 2009
Steagul Ținutului Secuiesc a fost arborat, marți, într-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat Nemeth Zsolt a declarat că steagul a fost arborat în semn de solidaritate față de cauza autonomiei pentru care militează autoritățile locale din Harghita și Covasna. Referindu-se la refuzul autorităților române de a permite arborarea steagului neoficial al Ținutului Secuiesc, Nemeth Zsolt a declarat că, în opinia sa, este o agresiune simbolică din partea autorităților române. „Nu exagerez când spun că suntem în fața unei agresiuni simbolice”, a declarat Nemeth Zsolt.
Oficialul maghiar a mai adăugat că în Secuime a fost declanșat un adevărat „război al steagurilor”. Nemeth Zsolt a declarat că se așteaptă ca guvernul Ponta să intervină și să oprescă această dispută.”Guvernul maghiar se așteaptă ca guvernul român să intervină și să oprescă acestă agresiune simbolică împotriva minorității maghiare din Ardeal”, a declarat Zsolt. Oficialul maghiar a mai adăugat că primăriile din Ungaria ar trebui să arboreze în semn de solidaritate steagul Ținutului Secuiesc.
Citește și Scandal pe steagul Ținutului Secuiesc. Reacția lui Ponta după îndemnurile oficialilor de la Budapesta : „Nu acceptăm obrăznicii”
Niță: „Autonomia nu poate fi pusă în discuție”
Declarațiile oficialului maghiar vin la câteva zile după ce steagul Ținutul Secuiescu a fost scos din sala unde a fost învestit în funcție noul prefect al județului Covasna. Disputa pe steagul secuiesc s-a reactivat după ce în noiembrie 2012 instanța decis că este legală utilizarea unui astfel de drapel în Covasna. La ceremonie a fost prezent și vicepreședintele PSD Constantin Niță care a declarat că autonomia Ținutului Secuiesc nu poate fiu pusă în discuție. Niță a mai declarat că afirmațiile președintelui Consiliului Județean Covasna Tamaș Sandor legate de autonomie sunt în opinia sa deranjante și reprezintă „o reacție emoțională”.
„Războiul” steagului secuiesc tranșat în instanță
În noiembrie 2012, Tribunalul Covasna a respins acțiunea prefectului Codrin Munteanu care atacase în contencios administrativ hotărârea Consiliului Județean prin care a fost aprobat steagul județului. Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, declara, în iunie, într-o conferință de presă, că a atacat în contencios hotărârile Consiliului Județean Covasna și Consiliului Local Covasna prin care au fost aprobate steagul județului, respectiv cel al orașului Covasna, pe motiv că singurul simbol al unității administrativ-teritoriale care poate fi aprobat este stema.
În martie 2008, Consiliul Județean Covasna a adoptat o hotărâre privind includerea în statutul județului a unor însemne specifice: stema, drapelul și fanionul județului Covasna, care să fie utilizate, în condițiile legii, cu prilejul unor manifestări de interes local, în acțiuni protocolare sau festive, alături de drapelul național.
Culorile drapelului și ale fanionului sunt bazate pe combinația coloristică a stemei județului, aprobată prin hotărâre de guvern, și anume albastru și auriu.
„Ținutul Secuiesc este în inima noastră”
Pe 18 ianuarie președintele CJ Covasna le-a cerut primarilor din zona municipiilor Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc să arboreze pe fațada primăriilor drapelul secuiesc. „Am cerut acest lucru pentru că angajamentul față de Ținutul Secuiesc este în inima noastră, dar și în semn de solidaritate față de cei care au fost atacați de prefectul Codrin Munteanu pentru folosirea steagului secuiesc și simbolurilor secuiești, printre aceștia fiind și primarul comunei Ozun”, a afirmat Tamas.
Nemeth Zsolt susținător constant al autonomiei
Secretarul de stat al MAE maghiar, Nemeth Zsolt, alături de vicepremierul maghiar Semjen Zsolt, este unul dintre susținătorii înfocați ai autonomiei Ținutului Secuiesc. În august 2012, Nemeth Zsolt a declarat că Ungaria susține dezideratul comunității maghiare pentru automia Ținutului Secuiesc. Pentru minoritățile maghiare din afara granițelor Ungariei este un lucru benefic ceea ce ele își definesc ca un lucru benefic și care este în concordanță cu reglementările internaționale în vigoare. Noi nu dorim să spunem de la noi ceea ce este bun și ce este bine pentru aceste comunități, dar susținem toate aceste obiective pe care singure și le definesc”, a spus diplomatul ungar.