Planul aprobat de Comisia Europeană în scandalul cărnii de cal. Ce MĂSURI IMEDIATE va lua fiecare stat membru

Publicat: 15 02. 2013, 19:02
Actualizat: 29 07. 2014, 21:07

Comisia Europeană a aprobat vineri planul destinat contracarării crizei provocate de carnea de cal, iar măsurile urmează să fie luate „imediat”.

Pe scurt, planul prevede două tipuri de măsuri. Prima constă în efectuarea de teste ADN pe alimente care ar trebui să conțină vită, pentru stabilirea eventualei prezențe neetichetate a cărnii de cal.

În total vor fi analizate 2.250 de probe în întreaga Uniune Europeană, între 10 și 150 pe fiecare stat membru, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. 

O a doua măsură vizează detectarea urmelor de fenilbutazonă în carnea de cal, un anti-inflamator care face carnea improprie pentru consum. Planul prevede analizarea unei probe la fiecare 50 de tone de carne de cal. Fiecare stat va face minimum cinci teste. 

Rezultatele controalelor, incluse în sistmul de alertă rapidă

Planul mai prevede raportarea periodică către Comisia Europeană a rezultatelor controalelor. Toate aceste informații vor fi incluse în sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje, astfel încât acestea să poată fi utilizate imediat de către autoritățile statelor membre.

Experți în domeniul alimentației din întreaga Europă s-au reunit vineri la Bruxelles pentru a aproba efectuarea de controale la carnea de vită și la cea de cal în toate statele membre UE.

„Reuniunea de astăzi a fost una tehnică, referitoare la testele ADN care ar urma să se facă începând din martie. S-a discutat dacă aceste controale se vor desfășura în toate statele UE, pentru că la reuniunea de acum două zile au participat doar miniștrii agriculturii din șapte state”, au declarat pentru gândul surse guvernamentale.

Gândul a scris că la reuniunea care a avut loc în urmă cu două zile și la care au participat miniștri ai Agriculturii din șapte state afectate de scandalul cărnii de cal, între care și România, s-a stabilit că CE va cere statelor membre UE să  efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită.

În cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar România a fost reprezentată la Bruxelles de un comisar de la Agenția Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Peste 2.000 de teste ADN și 4.000 de controale în abatoare

Controalele vor avea ca scop stabilirea dimensiunii etichetărilor frauduloase și estimarea posibilului risc sanitar pe care l-ar produce consumul de carne de cal conținând urme de fenilbutazonă, un anti-inflamator utilizat la cai.

O primă serie de teste urmează să fie realizate în cursul lunii martie, iar primele rezultate vor fi publicate la jumătatea lui aprilie.

În total aproximativ 2.250 de teste ADN vor fi efectuate, iar majoritatea vor fi finanțate de Comisia Europeană.

Comisarul UE pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor, Tonio Borg, a declarat recent că statele desfășoară controale pentru a detecta prezența eventuală a fenilbutazonei, care ar face carnea improprie pentru consum.  Astfel, pe lângă cele 2.250 de teste ADN vor mai fi efectuate aproximativ 4.000 de controale în abatoare, pe carcasele de cal, pentru identificarea eventualelor urme de fenilbutazonă.

Pe de altă parte, Comisiei Europene i s-a solicitat să accelereze eforturile privind etichetarea produselor pe bază de vită pentru a indica originea cărnii.

Ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, a recunoscut joi că mențiunea originii pe produsele preparate nu ar fi permis evitarea fraudei. „Nu spun că, o dată cu originea, s-ar rezolva problema înșelăciunilor. Însă, avansând în domeniul trasabilității și a originii cărnii, acordăm mai puțin spațiu de manevră celor care vor să ne înșele”, a declarat acesta pentru presă.

Guvernul francez a suspendat joi licența firmei Spanghero, precizând că aceasta a vândut cu bună știință carne de cal ca fiind carne de vacă. Compania Spanghero susține că nu este vinovată în acest caz, care implică 13 țări și 750 de tone de carne.

În Marea Britanie, trei persoane au fost arestate pentru presupuse fraude în vânzarea de carne.
Scandalul a afectat cel puțin 12 țări europene și a ridicat semne de întrebare despre complexitatea lanțurilor de magazine care livrează marfă în industria alimentară în Europa.

În ultimele șase luni, 750 de tone de carne de cal au fost vândute drept  vită în magazinele europene, potrivit anchetei realizate de guvernul de la Paris.