Raed Arafat: Nu mai vreau să fiu ministru în viitorul guvern
Ministrul Sănătății, Raed Arafat, a declarat, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de PRO TV, că nu vrea să fie ministru în viitorul Guvern, pentru că presupune o funcție politică, iar dacă ocupă această poziție, va fi extrem de rigid, neflexibil și nedoritor să înțeleagă anumite lucruri.
„Eu am zis că am acceptat această poziție ca o soluție excepțională pentru o situație excepțională. Ministrul trebuie să fie un om politic, este normal. Nu este o perioadă scurtă, ci una lungă. Orice decizie va avea multe aspecte și influențe politice. Dacă stau, voi fi o persoană extrem de rigidă, neflexibilă și nedoritoare să înțeleagă anumite lucruri. Prefer poziția de mai jos. Prefer partea pur tehnică, să mi se dea să fac asta, asta și alte chestii decât urgența ca până acum, dar nu la o poziție politică”, a spus ministrul Sănătății.
Raed Arafat este convins că ar putea face multe pentru sistem dintr-o poziție tehnică.
„Spun că fac mai bine treaba dintr-o poziție tehnică decât într-o funcție politică”, a mai spus Raed Arafat.
În opinia sa, cel mai rău lucru pentru sistemul sanitar este schimbarea miniștrilor.
„Am acceptat (funcția de ministru al Sănătății, n.r.) pentru că era o soluție de conjunctură, demisia domnului Cepoi, interimat asigurat de domnul prim-ministru. Eram convins că se poate un nou interimat, dar mi s-a spus că nu pot fi interimar după primul mandat al premierului și am acceptat pentru această perioadă. Cel mai rău pentru Sănătate este să vină mereu o nouă persoană”, a explicat Raed Arafat.
Ministrul s-a referit și la perioada dificilă pe care o traversează sistemul în aceste luni, în care este discutat proiectul noii Legi a sănătății și alte inițiative, precum și anumite strategii cu FMI.
„Această perioadă este extrem de critică pentru noi. Am pus la punct o strategie. Eu aș dori să mă ocup de o chestie care este în evoluție. Nu pot spune că nu pot duce și alte proiecte pe care le-am început sub un ministru politic. Nu exclud să duc mai departe anumite proiecte începute sub un ministru politic”, a mai declarat ministrul Raed Arafat în emisiunea „După 20 de ani”.
Ministrul Sănătății a prezentat chiar unul dintre proiectele începute, referindu-se la cele 53 de spitale care tratează cazurile grave, nu numai urgențele.
„Să ne concentrăm în investiții, dotare, resursă umană pe aceste 53 de spitale cel puțin un an de zile. Eu nu aș vrea să modificăm această listă. Am aceste 53 de spitale, când vor începe să funcționeze, să mai preluăm. Dar pentru acest moment este suficient”, a explicat Arafat.
Întrebat cum a fost 2012, pe care l-a început ca subsecretar de stat și l-a încheiat ca ministru, Raed Arafat a spus că „a fost un an greu, foarte dificil, cu responsabilități foarte mari”.
Întrebat dacă momentul Piața Universității, când oamenii au ieșit în stradă pentru el, a însemnat ceva, Raed Arafat a spus: „Categroic că da. Înseamnă foarte mult să vezi încrederea populației în tine. Te simți mult mai responsabil și mult mai atent”.
Raed Arafat a fost numit, în 7 noiembrie, în funcția de ministru al Sănătății, anterior el fiind subsecretar de stat în MS. Arafat a fost numit subsecretar de stat în Ministerul Sănătății în timpul guvernării Tăriceanu, respectiv în august 2007.
De la începutul lunii octombrie, când Vasile Cepoi și-a dat demisia, și până la numirea lui Raed Arafat, postul de ministru al Sănătății a fost ocupat interimar de premierul Victor Ponta.
Ponta arăta atunci că subsecretarul de stat Raed Arafat nu a dorit să ocupe postul de ministru și că, în calitate de șef al Guvernului, nici nu intenționează să desemneze o altă persoană ca ministru până la alegerile parlamentare din luna decembrie.
Premierul spunea că Raed Arafat l-a informat că nu vrea să dețină portofoliul Sănătății după alegeri, în noul Guvern, el precizând că, în această situație, va fi nominalizat un alt ministru, cu un mandat și o strategie clare.
În 21 decembrie 2011, președintele Traian Băsescu declara, la TVR 1, că, „dacă este un dușman mai mare al apariției încă a unui sistem privat de sănătate, el se numește Raed Arafat”, acesta „uitând că el a fost fundație la Târgu Mureș”.
În 8 ianuarie 2012, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat declara că proiectul Legii sănătății aflat atunci în dezbatere distruge sistemul integrat de urgență care rezolvă cazurile foarte grave, asigură o parte din sistemul de siguranță națională și de apărare a României împotriva dezastrelor, misiunea salvării de vieți fiind înlocuită de competiția comercială.
În 9 ianuarie, președintele Băsescu i-a spus lui Raed Arafat, într-o emisiune la care a intervenit telefonic, că cea mai corectă abordare este să-i prezinte ministrului observațiile sale și nu să creeze „o psihoză publică”, că Guvernul ar vrea să distrugă sistemul de ambulanță, să-l dea „la niște golani privați”. Șeful statului a menționat că, înainte de a critica sau ataca legea, demnitarii Ministerului Sănătății au obligația să o explice cetățenilor, ca să știe dacă o acceptă sau nu.
În 10 ianuarie, Raed Arafat anunța că a demisionat din funcția de subsecretar de stat, pentru că ieșind din Ministeul Sănătății va putea apăra mai bine sistemul de urgență, precizând că nu poate intra în polemici cu nimeni pe aspecte care necesită discuții tehnice.
În urma acestui scandal, soldat cu demisia lui Arafat din Ministerul Sănătății, la jumătatea lunii ianuarie au avut loc mai multe mitinguri, oamenii ieșind în stradă în mai multe orașe din țară, pentru a-și exprima susținerea pentru Raed Arafat și a cere demisia președintelui Băsescu.
În 16 ianuarie, premierul de atunci, Emil Boc, declara că fostul subsecretar de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat este binevenit să revină în minister sau să participe la elaborarea noului proiect de lege privind sănătatea în cadrul comisiei care va fi formată în acest sens, dacă va dori acest lucru.
A doua zi, Raed Arafat anunța că va reveni în Ministerul Sănătății pe postul de subsecretar de stat. Emil Boc spunea că decizia a fost luată în urma unei discuții pe care Arafat a avut-o și cu președintele Traian Băsescu.
Raed Arafat a susținut, la rândul său, în conferința de presă în care își anunța revenirea în funcția de subsecretar de stat, că motivul pentru care a plecat de la Ministerul Sănătății nu mai există, proiectul Legii sănătății care aducea schimbări sistemului de urgență fiind retras și urmând să se discute un nou proiect de act normativ.
De asemenea, Arafat spunea că este șocat de susținerea și încrederea pe care populația o are în el, iar ceea ce s-a întâmplat după plecarea lui din Ministerul Sănătății i-a arătat că lumea are încredere în sistemul de urgență actual.
În timpul campaniei pentru referendumul din 29 iulie, președintele Traian Băsescu a declarat la gandul.live că în urma manifestațiilor din iarnă a învățat lecția că „poporul român nu-ți suportă orice”.
„Nu-ți suportă orice, e un lucru elementar, nu-ți suportă orice poporul român. E o foarte bună lecție. (…) Nu au ieșit în stradă când s-au luat măsurile de austeritate, pentru că poate au gândit că o fi drept, că nu se poate altfel, dar când au văzut că am făcut o nedreptate cuiva…”, a spus președintele suspendat, care a recunoscut că i-a cerut scuze lui Raed Arafat.
Citește și Ponta: Numirea lui Arafat în Guvern nu rămâne un singur gest, e vorba de o mentalitate de guvernare