Prima pagină » Știri » Războiul noilor manuale școlare. Editori: „ Erorile de la licitație sunt incredibile””. Pricopie: „Am deranjat business-ul mai multor societăți comerciale”

Războiul noilor manuale școlare. Editori: „ Erorile de la licitație sunt incredibile””. Pricopie: „Am deranjat business-ul mai multor societăți comerciale”

În timp ce editurile acuză Ministerul Educației de netransparență în privința organizării licitației manualelor digitale pe care elevii ar trebui să le aibă pe bănci la 15 septembrie, ministrul Educației susține că nemulțumirea editorilor este legată deranjarea afacerilor mai multor societăți comerciale.

Potrivit membrilor Federației Editurilor din România (FER) care au fost respinși la licitația deschisă de Ministerul Educației există mai multe probleme în organizarea licitației. Astfel, ministerul ar fi dat un punctaj greșit pentru manualele școlare câștigătoare, punctaj pe care l-ar fi corectat după 16 zile tot în favoarea câștigătorilor. Totodată, susțin editorii, Ministerul Educației i-ar fi informat cu întârziere de un ordin care prevedea punctajul minim pe care editorii ar fi trebuit să-l obțină de la evaluatori, atât pentru varianța printată, cât și pentru cea digitală a manulului. În plus, spun reprezentanții FER declarați necâștigători, nu se cunosc evaluatorii care au decis manualele care vor ajunge pe băncile elevilor, și că aceștia au respins pe motive superficiale celalalte oferte de manuale. Totodată ei susțin că Ministerul, care inițial a evaluat un manual, în variantă tipărită și digitală, la 9 lei, a acceptat apoi să cumpere cărți la „prețuri de dumping”, de 4,65 de lei, care nu acoperă, în opinia lor, costurile de producție și cheltuielile de copyright.

Pe de altă parte, editurile câștigătoare, precum Siveco și CD-Press, spun că respectat procedura licitației și că toate acuzații celorlalte edituri din Federația Editurilor din România sunt „minciuni și denigrări”.

În tot acest război pentru cele peste 30 de milioane de lei fără TVA, ministrul Educației susține că la, 15 septembrie 2014, elevii de clasa I și a II-a vor avea manuale noi.

„Am fost conștient în momentul în care am declanșat procedura de împrospătare, de înnoire a manualelor că va începe un fel de război, pentru că deranjez business-ul mai multor societăți comerciale”, le-a spus ministrul Educației, Remus Pricopie, învățătorilor la Suceava. Pentru ministru contează ca pe 15 septembrie elevii să aibă manuale noi.

Editorii: „Ministerul ne-a ignorat atunci când am spus că a greșit punctajul pentru manuale”

Paul Balogh de la firma Read Forward, care a participat la licitație împreună cu Humanitas, afirmă că este suspect faptul că punctajul pentru manualele câștigătoare a fost corectat de Ministerul Educației la mai mult de două săptămâni de la terminarea licitației.

DESCARCĂ DE AICI ERATA MINISTERULUI EDUCAȚIEI LA REZULTATELE LICITAȚIEI

„Au trecut 16 zile ca Ministerul Educației să corecteze punctajele acordate câștigătorilor. Asta în timp ce noi, la doar două zile de când au anunțat câștigătorii, editorii le-au spus celor de la minister că au greșit punctajul de la Siveco și CD Press. Ministerul nu numai că nu a răspuns, dar a ocolit efectiv problema. În schimb, pe 20 august, la 16 zile de la publicarea rezultatelor, a trimis către edituri o erată la aceste rezultate. Dacă ar fi făcut asta imediat n-am mai fi făcut contestație, n-am mai fi cheltuit banii cu contestațiile. Dacă ministerul era onest ar fi făcut asta imediat”, a spus Balogh.

Editorii care nu au câștigat licitația mai spun că „erorile sunt incredibile”. „În al doilea rând, nivelul de eroare trimis este incredibil. Nicio greșeală din cele corectate nu afectează deloc punctajele câștigătorilor. Cei care au pierdut licitația nu au greșit deloc, toate cele 11 corecturi sunt pentru câștigători, iar la unele edituri sunt diferențe de 10 puncte între rezultatul inițial și cel de acum”, a mai spus Balogh.

„Pe de altă parte pe erata trimisă sunt de fapt două termene. Scrie și 12 august și 20 august. Care e termenul de emitere? Timp de 8 zile Ministerul Educației nu a trimis nimic”, a spus reprezentantul Read Forward.

Editorii: „Criterii eliminatorii, inexistente în caietul de sarcini”

Editorii susțin că Ministerul Educației a folosit criterii eliminatorii inexistente în caietul de sarcini al licitației.  În majoritatea comunicărilor de respingere a ofertelor trimise participanților, Ministerul a folosit două praguri eliminatorii, care nu sunt prevăzute în caietul de sarcini și nici în alte documente ale licitației.

Editorii mai acuză Ministerul Educației că nu i-a informat în timp util de ordinul ministru 5559/2013, semnat la  22 noiembrie 2013 și făcut public 14.03.2014. Acesta prevede punctajul minim privind prețul manualului, dar și punctajul minim privind  criteriul tehnic pe care trebuie să îl îndeplinească varianta digitală a manualelor. „Acest ordin pe lângă faptul că nu a fost făcut public patru luni, nici nu a fost cuprins în caietul de sarcini. Ei nu au fost transparenți atunci când l-a licitație  i-am întrebat dacă trebuie să respectăm acest ordin”, a mai spus Balogh.

Editori: Ministerul Educației acceptă prețuri de dumping

Membrii Federației Editorilor din România (FER) care nu au fost declarați câștigători mai sunt nemulțumiți și de prețurile mici acceptate de Ministerul Educației. „De exemplu: manualul de comunicare în limba română pentru clasa I a fost estimat de CNEE la un preț de 8,22 lei. Editurile cu tradiție în domeniu au avut oferte de preț în jurul sumei de 8 lei acoperind cu greu costurile, dar a fost acceptat manualul care avea prețul de 4,74 lei”, mai spun editorii.

„Câțiva ofertanți au venit cu prețuri neobișnuit de mici, prețurile suspecte de dumping, cu mult sub baremul de 70% prevăzut de legislație.  Siveco+Litera au ofertat un preț de numai 4,74 lei, iar recordul a aparținut  CD Press, cu numai 4,65 lei.  Prețul include atât partea de print (drepturi de autor, cheltuieli de editare, tipar full-color, 120 de pagini, format mare, broșat, două volume etc.), cât și două CD-uri cu manualul digital. Prețurile foarte mici oferite de unii participanți la licitație sunt greu justificabile.  Dacă cineva  dorește să cumpere chiar și numai două CD-uri goale, de proastă calitate, nu prea le poate achiziționa sub 1-1,5 lei, deci aproape un sfert din preț”, mai spun editorii nemulțumiți.

Editorii: Unele manuale digitale au fost respinse pe criterii tehnice superficiale

Editorii susțin că Ministerul Educației nu a făcut publică lista evaluatorilor și cer publicarea numelor și a CV-urilor acestora. „Nu știm nici până astăzi cine anume au fost evaluatorii. Componenta tehnică nu este una derizorie și evaluarea nu poate fi făcută de un personal nespecializat; ea presupune sisteme de operare diverse (Linux, Windows, Mac OSX), versiuni diferite și browsere diferite”, justifică editorii cererea.

Ei spun că acest lucru este necesar pentru că unele oferte din partea unor edituri prestigiose și firme de IT au fost eliminate pe baza unor motive tehnice minore.

„De exemplu unul dintre motive este că 0,5% din imaginile utilizate în manualul de comunicare pentru clasa I au dimensiuni peste cei 500k ceruți de în caietul de sarcini. Ce înseamnă 0,5%? 12 imagini din 2396. Acele imagini au dimensiuni mai mari pentru că folosesc mai multe culori și sunt apelate în cazul ecranelor cu densitate mare de pixeli (retina display). Dimensiunea lor în pixeli, daca ții la calitatea imaginilor, este una foarte mare, de aici și trecerea peste limita (aleatorie) de 500k. Menționam că încărcarea locală a unor imagini mai mari de 500k nu este de natură să încetinească în vreun fel utilizarea manualului digital”, arată editorii.

Editorii mai acuză Ministerul Educației că nu a respectat calendarul anunțat pentru licitație. „Probabil cea mai gravă este întârzierea nejustificată și, considerăm noi, ilegală a anunțării rezultatelor, care ar fi trebuit să aibă loc pe 28 iulie și, în fapt, a fost făcută numai pe data de 4 august”, spun editorii, care arată că nu au primit nicio explicație pentru acest lucru.

„Nu înțelegem de ce a fost nevoie de 18 zile pentru a se evalua doar 9 proiecte de manuale, celelalte fiind eliminate abuziv din start, pe motive tehnice (și de preț) și nemaifiind supuse analizei de conținut. Suspectăm că aceste criterii eliminatorii au fost introduse după ședința de deschidere a ofertelor, deoarece la deschiderea plicurilor nicio ofertă nu a fost eliminată pentru neîndeplinirea baremului de  43 puncte pentru preț, criteriu invocat abia acum”, conchid editorii.

Editurile câștigătoare: „Ce spun ei e plin de minciuni și denigrări”

Pe de altă parte, editurile care au câștigat licitația spun că ele au respectat toate criteriile. „Chestia asta a fost foarte exploatată de cei de la Federația Editurilor, nemulțumiți de rezultat. Dar ei se contrazic, când zic că ordinul a existat, când că nu a existat. Tot ei afirmă că ordinul acela nu se aplică. Ce spun ei e plin de minciuni și denigrări”, a spus Florin Ilia, directorul Siveco, companie care a câștigat licitația pentru manualele de clasa I.

Pe de altă parte, reprezentatul CD Press, Costin Diaconescu, unul dintre câștigătorii licitației, a declarat că toate ofertele respinse au fost respinse din cauză că nu au fost conforme cu caietul de sarcini și a respins acuzația colegilor privind consituirea unui „grup de interese”.

„Nu fac parte din nici un grup de interese și consider acuzația o calomnie pe care o resping”, a spus Diaconescu.

Remus Pricopie: „Mă aștept la orice”

Cu toate că Ministerul Educației susține că nu intră în polemici cu editorii și că nu nu are o poziție oficială față de acuzațiile aduse de editori înainte ca toate sesizările să fie  rezolvate, ministrul Educației îi asigură pe elevi că vor avea manuale școlare digitale la începutul anului școlar.

 „Prin urmare, pe mine mă interesează ca în școală elevii să aibă manuale noi, adaptate secolului XXI. Mai departe, mă aștept la orice, dar atât timp cât noi am respectat procedurile și să știți că am fost extrem de exigent în raport cu colegii mei care au gestionat acest proces și atât timp cât toate instituțiile statului de până acum au spus că nu au fost probleme, mergem înainte. Mai departe, cei care au pierdut pot să facă ceea ce consideră, pe mine mă interesează soarta copiilor, și nu acțiunile editorilor”, a spus Pricopie.

Ministrul a spus că va scoate la licitație manualele pentru celelalte clase pe măsură ce vor fi aprobate programele școlare.  

„Vom scoate la licitație pe măsură ce se aprobă noile programe școlare. Deocamdată, am scos pentru clasele întâi, a doua, apoi vom scoate pentru clasa a treia, clasa a cincea și probabil clasa a noua, urmând ca în anul următor să scoatem pentru clasele a patra, a șasea și a zecea, până când închidem ciclul. Dar acolo unde nu sunt ofertanți, repet, prin modificarea pe care am făcut-o în Legea educației, prin Ordonanța 49, vom însărcina instituții publice, nu firme, să redacteze manuale”, a spus Pricopie.

El a arătat că  va scoate la licitație manualele unde nu s-a reținut nicio ofertă din partea niciunei edituri. Potrivit lui Pricopie, pentru multe loturi de manuale nu au fost depuse oferte întrucât nu a existat un interes comercial pentru a dezvolta un astfel de manual, din cauză că tirajul era mic.

„Dacă absolutizăm această dimensiune comercială, atunci înseamnă că nu ne mai interesează decât interesul firmelor și nu ne mai interesează interesul educațional”, a spus Pricopie, precizând că sunt situații „inadmisibile” în care manualele sunt ținute în uz de 14 ani.

Una dintre contestații a fost respinsă

Pe de altă parte, Ministerul Educației a primit răspuns de la Consiliul pentru Soluționarea Contestațiilor pentru una dintre contestațiile depuse de edituri. Astfel, sesizarea editurilor Akademos și Aramis privind suspendarea procedurilor de licitație a fost respinsă ca nefondată, pentru că este o cerere inutilă. Potrivit procedurilor licitația se suspendă de drept pe perioada de analizare a contestațiilor.

DESCARCĂ DE AICI RĂSPUNSUL LA UNA DINTRE CONTESTAȚIILE EDITORILOR

Editorii mai așteaptă răspunsul pentru celelalte sesizări, în total ei depunând 17 contestații și au sesizat mai multe instituții, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitația pentru manualele școlare. Editorii au depus contestații și au făcut sesizări către Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, Consiliul Concurenței, DNA și instanțe judecătorești.

Citește și