Mihai Stan, unul dintre liderii rețelei care a provocat un prejudiciu estimat la 22 milioane de euro, a fost arestat preventiv, sâmbătă , pentru 29 de zile sub acuzația de spălare de bani și evaziune fiscală, ca urmare a deciziei Tribunalului București.
Decizia dată astăzi de magistrații Tribunalului București poate fi atacată cu recurs. Alte 24 de persoane așteaptă să vadă dacă vor ajunge după gratii sau vor fi cercetate în libertate în acest dosar.
Noaptea trecută, Tribunalul Călărași a emis mandate de arestare pentru alte zece persoane inculpate în același dosar.
Astfel, magistrații Tribunalului Călărași au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Adrian Ruse, Dorel Cristescu, George Radu, Florian Răsuceanu, Niculina Tănase, Victor Fotache, Adrian Botev, Ionel Matei, Florian Lazăr și Nicolae Moga, aceștia fiind acuzați că ar fi beneficiat de credite bancare cu acte false ca persoane fizice sau juridice.
Potrivit procurorilor DIICOT, „Rețeaua creditelor”, condusă de Mihai Stan și Daniel Ruse, a creat un sistem de fraudare a băncilor în care a angrenat zeci de persoane printre care și Aurel Șaramet, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședinte BRD, Florian Dragoș Diaconescu, fost general DIE, funcționari din Senat, AVAS, ANAF și MECMA. Pricipalul mecanism de obținerea banilor era contractarea de credite pe numele unor companii ale căror performanțe financiare erau contrafăcute. Creditele de milioane de euro erau garantate de statul român. Băncile au recuperat o parte din bani de la statul român.
Citește și Cum comentează Mugur Isărescu frauda de 22 de milioane de euro din sistemul bancar: „Nu e vorba de o caracatiță a bancherilor”
DIICOT a estimat prejudiciul total la 22 de milioane de euro. Din acest prejudiciu gruparea condusă de către Daniel Ruse și care a fost sprijinită de Aurel Șaramet, director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru I.M.M. – uri a „încasat” efectiv 4 milioane de euro. Restul de 18 milioane euro reprezintă valoarea tentativelor de fraudare a băncilor.
Citește și DIICOT: 80% din sistemul bancar din România, ATINS DE REȚEAUA BANCHERILOR. Mugur Isărescu: „Cum să fie vorba de 80%? Probabil 0,08%”. Ce vorbeau acuzații în INTERCEPTĂRI DIN DOSAR
Citește și REȚEAUA BANCHERILOR. Șefi de bănci și oficiali din Ministerul Economiei, ACUZAȚI de fraude bancare de 22 DE MILIOANE DE EURO
Mihai Stan a încercat să obțină ilicit fonduri europene cu Ancuța SRL
Potrivit DIICOT, Mihai Stan a încercat să obțină ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societăți, Ancuta SRL, Alram Servinvest și Eurotrading SRL, în baza unor documente și declarații false.
Mihai Stan este acuzat că în perioada 2010-2012 i-a determinat pe reprezentanții celor trei societăți comerciale „să prezinte și să folosească documente și declarații false față de Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, în scopul obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunității Europene (pntru partea de finanțare de 90 la sută din fonduri europene)”, precum și fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finanțare de zece la sută.
Totodată, Mihai Stan ar fi folosit, în raport cu băncile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank și Garanti Bank, înscrisuri sub semnătură privată (situații financiare și bilanțuri contabile) și înscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscală și acte de identitate), „în scopul producerii de consecințe juridice cu ocazia negocierii, încheierii și executării unor contracte de creditare cu unități bancre din România”, arată DIICOT.
Mihai Stan i-ar fi determinat pe Denisa Amuza, Georgiana Piturca, Marin Tudoroiu, Mihai Toma, Ion Sintu, Floarea Nae, Andrea Benga, Marian Mavrodin, Tiberiu Hurdugaci și Marian Sava să folosească în raport cu băncile comerciale acte false.
Mihai Stan se prezenta la bănci sub identități false, depunând copii după acte de identitate cu fotografia lui, însă datele corespundeau altei persoane.