Prima pagină » Știri » SCANDALUL MANUALELOR DIGITALE. Cum s-a modificat rezultatul licitației manualelor în numai trei zile. Ministerul Educației a reevaluat ofertele și a stabilit 6 câștigători

SCANDALUL MANUALELOR DIGITALE. Cum s-a modificat rezultatul licitației manualelor în numai trei zile. Ministerul Educației a reevaluat ofertele și a stabilit 6 câștigători

Reprezentanții editorilor din România arată dovada că Ministerul Educației a fraudat licitația manualelor pentru clasele I și a II-a. Din raportul intern de conformitate, întocmit de patru dintre reprezentanții Ministerului reiese că niciuna dintre editurile participante nu a întocmit specificațiile tehnice cerute în caietul de sarcini cerute, inclusiv SIVECO și CD Press. Cu toate acestea, rezultatele procedurii de licitație semnate de Cristian Mirescu de la Centrul Național de Evaluare și Examinare arată că totuși că SIVECO și CD Press întocmesc toate criteriile și sunt conforme.

Documentele care se bat cap în cap au fost prezentate luni de către reprezentanții editorilor din România, care spun că  aceasta este dovada că Ministerul Educației ar fi fraudat licitația manualelor pentru clasele I și a II-a.

Astfel, din raportul intern de conformitate, întocmit de patru dintre reprezentanții Ministerului reiese că niciuna dintre editurile participante nu a întocmit specificațiile tehnice cerute în caietul de sarcini cerute, inclusiv SIVECO și CD Press. Cu toate acestea, rezultatele procedurii de licitație semnate de Cristian Mirescu de la Centrul Național de Evaluare și Examinare arată, totuși, că SIVECO și CD Press întocmesc toate criteriile și sunt conforme.

„Din dosarul de la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor reiese că nici SIVECO și nici CD Press nu au îndeplinit condițiile pentru care și noi ceilalți am fost respinși”, a spus Paul Balogh, reprezentantul Read Forward care a participat la licitație alături de Editura Humanitas. „Pe noi ne-au picat  pentru că nu aveam imagini conforme, dar editurile câștigătoare aveau imagini peste dimensiuni sau rezoluția paginilor nu corespundea. Suntem de fapt în aceeași situație. Asta e dovada clară că licitația a fost trucată”, a mai spus Paul Balogh.

Editorii au făcut publice documentele care să le dovedească afirmațiile. „Raportul intern de conformitate a manualelor digitale cu specificațiile tehnice din caietul de sarcini”, semnat de Daniel Böjte – consilier al ministrului Remus Pricopie-, Ciprian Popescu, Cristian Vasilescu și Livia Țoca  arată că și ofertele considerate de comisie conforme (și deci câștigătoare) erau, în fapt, neconforme cu caietul de sarcini”, se arată într-un comunicat al Federației Editorilor din România.

gândul publică mai jos documentele din care reiese că rezultatele licitației au fost modificate de către Centrul Național de Evaluare și Examinare, printr-un document semnat de Cristian Mirescu, cel care a coordonat licitația.

Contactat de gândul și întrebat despre neconcordanța între cele două documente oficiale, Cristian Mirescu a spus: „Da, OK, și?”.

Ministerul Educației nu comenteză, dar spune că a terminat reevaluarea licitației

Cât despre reprezentanții Ministerului Educației, aceștia au declarat că nu comentează în niciun fel. Luni, 22 septembrie, însă, ministerul a dat un comunicat de presă în care  arată că Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) a finalizat procedura de reevaluare a ofertelor de manuale școlare pentru clasele I și a II-a (în format print și digital), din cadrul licitației publice privind achiziționarea acestora, așa cum a cerut Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) în data de 10 septembrie 2014.

„Reevaluarea este prima etapă din procedura de licitație. De luni, 22 septembrie, CNEE va informa toți ofertanții cu privire la rezultatele evaluării proiectelor de manuale depuse. Din punct de vedere legal, imediat după această informare, participanții la reevaluare pot depune contestații. Într-o astfel de situație, MEN va aștepta decizia de soluționare a CNSC și va aplica prevederile acesteia, în limita termenelor legale”, se arată în comunicatul de la Ministerul Educației.

Potrivit unui document primit de edituri noii câștigătorii licitației, pe lângă Siveco și CD Press, sunt următorii:

 Manualul de Comunicare in limba romana clasa I:

    SC CD Press SRL_OF_1
    SC CD Press SRL_OF_2

   Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
    Intuitext
    S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
    Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL

Comunicare in limba romana clasa a II-a:

    SC CD PRESS SRL
    Intuitext
    S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
    Editura Didactica si Pedagogica + Ascendia Design SRL
    Corint Junior SRL
    S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L.

 Matematica si explorarea mediului clasa I:

    SC CD PRESS SRL
    Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
    Intuitext
    SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL
    S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
    S.C. Aramis Print SRL

 Matematica si explorarea mediului clasa a II-a:

    SC CD PRESS SRL
    Intuitext
    S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
    S.C. Aramis Print SRL
    SC Didactica Publishing House SRL
    Corint Junior SRL

Explicație foto: In raportul intern de la Ministerul Educației se arată că niciuna dintre edituri nu îndeplinește criteriile cerute

Explicație foto: Rezultatele licitației arată că, de fapt, există două edituri câștigătoare

DESCARCĂ DE AICI REZULTATELE LICITAȚIEI MANUALELOR DATE DE CONSILIUL NAȚIONAL DE EVALUARE ȘI EXAMINARE

DESCARCĂ DE AICI RAPORTUL DE CONFORMITATE CU SPECIFICATIILE TEHNICE DE LA MINISERUL EDUCATIEI

În prezent, elevii de clasele I și a II-a nu au manuale, ca urmare contestării rezultatelor licitației de către editurile participante. După multe bâlbâili, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a decis joi să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I și a II-a. Așadar, inspectoratele școlare județene au obligația ca, în regim de urgență, să completeze stocurile existente.

Elevii ar fi trebuit ca la 15 septembrie să aibă manuale atât în formă clasică, cât și în formă digitală. Pentru realizarea acestora, Ministerul Educației a organizat o licitație, care a fost însă contestată de unele edituri.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitației pentru realizarea manualelor școlare, după ce trei contestații au fost admise, șase admise în parte și două respinse. Ulterior, ministrul Remus Pricopie a susținut că întârzierea noilor manuale pentru clasele I și a II-a este din vina „celor care au blocat procedura” și a asigurat elevii, cadrele didactice și părinții că acestea acestea vor ajunge în școli imediat ce licitația se va finaliza.

 

Citește și