SCANDALUL MANUALELOR DIGITALE. De ce nu au elevii manuale digitale? Ce răspunde Remus Pricopie, ministrul Educației: „Nu e nicio greșeală”

SCANDALUL MANUALELOR DIGITALE. De ce nu au elevii manuale digitale? Ce răspunde Remus Pricopie, ministrul Educației: „Nu e nicio greșeală
Publicat: 01/10/2014, 14:20
Actualizat: 18/05/2015, 20:46

„Dacă vorbim de manualele noi, miercuri sau joi, avem termenul pentru contestații, respectăm procedura”, a spus ministrul, care a precizat că nu a luat nicio măsură pentru greșeala sesizată de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, despre care gândul a scris AICI. Reamintim că înainte de începerea anului școlar, editorii au făcut publice documentele din care reiese că, în termen de numai trei zile, soarta licitației manualelor digitale a fost schimbată din condei de către funcționarii de la Ministerul Educației.

Pe 1 august, un raport intern al specialiștilor de la comisia tehnică de evaluare a manualelor arăta că niciuna dintre editurile participante la licitație nu îndepliniseră condițiile cerute în caietul de sarcini. La trei zile după acest raport, pe 4 august, Ministerul Educației dă publicității rezultatele licitației, prin care arată că există totuși două grupuri de participanți are au câștigat: Siveco, împreună cu Editura Litera, și CD Pres.

„Din punctul meu de vedere nu este nicio greșeală”

„Eu nu vreau să intru într-un discurs contradictoriu cu CNSC. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor este o instanță de judecată, nu-mi convine decizia, și nu sunt de acord cu ea, dar este conform legii și nu o comentez. Din punctul meu de vedere nu este nicio greșeală. Este vorba de un principiu, pe care noi l-am impus, și anume acela de a avea un punctaj minim pentru a fi acceptat ca manual. Ce faci dacă în timpul evaluării ai un manual cu greșeli? Îl depunctezi. Aceasta este singura diferență între Ministerul Educației și CNSC, noi am considerat necesar să existe punctaj minim și pentru calitate și pentru preț, CNSC nu consideră acest lucru”, a declarat Remus Pricopie.

Ministrul a mai spus că de vină pentru situația creată sunt unii editori, „care în mod ilegal aruncă tot felul de acuzații că nu se respectă legea”.

Clasa pregătiroare e de vină

Cu toate acestea, Remus Pricopie nu a menționat niciun termen concret la care manualele digitale să fie pe masa elevilor de la clasa întâi și a doua. În schimb, ministrul a reluat povestea clasei pregătitoare, din cauza căreia s-a creat tot scandalul privind manualele digitale „În momentul în care schimbi un ciclu de studii, de exemplu prin introducerea clasei pregătitoare, ai nevoie, pentru a derula acel ciclu, de programe, manuale, mobilier. Din păcate, legea 1 a introdus clasa pregătitoare fără să existe pregătirea necesară, chiar dacă se repetă cuvântul, dar așa stau lucrurile. Aduceți-vă aminte că, cel puțin în 2012, s-au făcut eforturi pentru ca acea clasă să se deruleze. În mod normal, la vremea respectivă să fie programele pentru ciclul primar aprobate, lucru care nu s-a întâmplat”, a spus ministrul.

Editorii sunt de vină

În schimb, Remus Pricopie spune că cei de la Ministerul Educației au declanșat licitația pentru manualele noi din februarie 2013. „Atunci, unii dintre editori au început să arunce cu tot felul de acuze în stânga și în dreapta, că au fost edituri privilegiate, că au știut programa cu mult timp înainte, că nu este timpul necesar. Anul trecut s-a lucrat după manualele vechi, dar întrebați orice cadru didactic cât la sută s-au folosit de ele, pentru că literele se știau. Am amânat procesul cu un an, tocmai pentru a nu exista suspiciuni, și să aibă timpul necesar pentru a consulta programele și să facă noile manuale. După cum știți au fost contestate toate etapele licitației cu scopul precis de a bloca și anul acesta licitația manualelor”, a mai spus Remus Pricopie.

Ministrul a precizat că prin noua metodologie, dacă după evaluarea unui manual se identifică o greșeală, atunci ministrul are dreptul să retragă acel manual. „Manualele au o valabilitate de 4 ani, iar apoi îl revezi conform cu programa. Până în 2013, când am introdus o programă nouă, manualele nu au mai fost schimbate. Interesele editorilor evident că sunt afectate, pentru că ordinea și disciplina nu le convine”, a spus Pricopie.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...