Prima pagină » Plagiatorii » Universitarii explică de ce „ORDONANȚA DOTTORE” este „un lucru foarte grav” pentru România. Petiție online împotriva legii care îl scapă pe Ponta de plagiat

Universitarii explică de ce „ORDONANȚA DOTTORE” este „un lucru foarte grav” pentru România. Petiție online împotriva legii care îl scapă pe Ponta de plagiat

Universitarii explică de ce „ORDONANȚA DOTTORE
Intelectualii români au semnat o petiție online prin care spun că ordonanța prin care se modifică Legea Educației - astfel încât oricine vrea să renunțe la titlul să o poată face - este abuzivă, nejustificată și contravine standardelor educației.

După apariția ordonanței prin care oricine deține un titlu de doctor în România poate renunța la el în orice moment, reprezentanți ai lumii academice protestează față de un astfel de act normativ, susținând că e inadmisibil ca Legea Educației să fie modificată pentru un singur om – Victor Ponta.

Mai mulți profesori universitari din România și din străinătate, ingineri și medici au semnat o petiție online prin care spun că ordonanța este abuzivă, nejustificată și  contravine standardelor educației. Petiția a fost  inițiată de Cristian Dogaru, cercetător român care lucrează în  Marea Britanie, și  a strâns până acum peste 1.300 de semnături de la români aflați în toate colțurile lumii.

Semnatarii se adresează celor trei instituții din România care au competențe în cazul ordonanței. Este vorba în primul rând despre Guvernul României, căruia îi cer să retragă actul normativ. A doua instituție avută în vedere este Avocatul Poporului, căruia i se solicită sezizarea Curții Constituționale. Ministerul Educației este cea de-a treia instituție căreia i se cere retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.

Pe de altă parte, cei care au semnat petiția susțin că singura instituție care pot face ceva în cazul acestui abuz este Avocatul Poporului, instituție care poate ataca documentul la Curtea Constituțională, ca fiind profund nedemocratic și neconstituțional.

Inițiatorul petiției, Cristian Dogaru, cercetător la Universitatea Suffolk din Marea Britanie, susține că în cazul ordonanței sunt de fapt două probleme: una de natură academică, iar cealaltă de natură legislativă.

„Din punct de vedere academic, legea propusă este o aberatie. Cum am scris și în scrisoarea deschisă, un titlu doctoral nu este o activitate solitară a deținătorului, ci implică instituții, comisii, un întreg sistem și proces academic. Un titlu este oferit de o instituție, nu este cumpărat precum un produs electrocasnic pe care îl poți returna la magazin dacă decizi că nu-ți mai place”, a spus pentru gândul Cristian Dogaru.

În opinia cercetătorului, Victor Ponta încearcă de fapt să împiedice calea legală prin care i se poate retrage titlul.

„Legal vorbind, consider că o astfel de lege este un abuz în serviciu, conform articolului 132  al legii 78/2000. Nu am pregătire juridică, dar bănuiesc că dacă domnului Ponta i s-ar retrage titlul de doctor în urma adresei Universității din București, conform articolului 170 (1) al Legii Educației Nationale (Legea 1/2011), și anume pentru nerespectarea „standardelor de calitate sau de etică profesională”, adică pentru plagiat, domnul Ponta ar fi putea fi tras la răspundere și pentru foloasele necuvenite obținute în urma acestui titlu științific”,  spune Cristian Dogaru.

Andrei Cornea: „Această ordonanță arată că nu suntem stat de drept”

Andrei Cornea, profesor universitar de la Universitatea din București, consideră că ordonanța legiferează în favoarea unui singur om, Victor Ponta, și poate fi considerată ca un atac la statul de drept.

„Ceea ce mie mi se pare un lucru foarte grav este faptul că prin ordonanță de urgență se legiferează în favoarea unui singur om, și acela prim ministru. De data asta este chiar mai grav pentru că ordonanța nu s-a dat pentru un partid sau pentru un grup, așa cum s-a mai întâmplat de atâtea ori. De data asta este legiferare pentru  un singur om. Și acest lucru este extrem de grav. Arată că nu suntem stat de drept, e dovada clară că mai avem mult pentru acest lucru. Sigur, Avocatul Popoprului tace. Deocamdată, văd că și președintele Iohannis tace, am aflat că Opoziția va ataca la Curtea Constituțională, dar până atunci va mai dura”, declară Andrei Cornea pentru gândul.

Profesorul spune că nu există vreun val de renunțări la titlul de doctor. „Și este evident că un astfel de val nu nu poate fi decât pentru hoți, pentru că un om care a muncit timp de trei ani, cel puțin, ca să-și dea doctoratul și după asta a avut cel puțin unele beneficii de pe urma acestui doctorat, sub o formă sau alta, dacă este un om onest nu are niciun motiv să renunțe. Singurul motiv pentru care ar putea  renunța este că și-a dat seama că ar putea fi prins pentru fraudă. Deci, această lege este un mod de a încuraja frauda pur și simplu. Numai un impostor care și-a obținut titlul pe nedrept are interesul  să facă așa ceva”, a mai spus Andrei Cornea.

Universitarul susține că nu se aștepta la o ordonanță pentru un singur om atunci când Victor Ponta a anunțat că renunță la titlul de doctor în drept.

„Dar a fost clar că încearcă să găsească o soluție pentru a nu mai fi considerat plagiator. Nu îmi e clar dacă el și-a dat seama de la început că el n-o să poată să-și retragă titlul decât dacă se admite plagiatul. Nu-mi e clar dacă el a plănuit de la început toată această ordonanță dau dacă a făcut-o după ce și-a dat seama că nu e posibil”, a mai spus profesorul Cornea.

„Este o hoție ordinară, este o mascaradă, o porcărie făcută de Ponta ca să se salveze și trebuie să se salveze și trebuie denunțată”, conchide acesta.

Radu Gologan: „Tu, ca ministru, cum să semnezi așa ceva?”

Profesorul Radu Gologan, de la Universitatea din București, spune că mai grav este că ordonanța de urgență a fost semnată de ceilalți miniștri din Guvernul Ponta IV.

„Din punctul meu de vedere problema este alta: cum un guvern cu 17 miniștri au votat așa ceva. Tu, ca ministru, cum să semnezi așa ceva? Mâine, poimâine ne trezim cu  ordonanță de urgență prin care să renunți la certificatul de naștere, cum îmi zicea cineva zilele trecute. Totuși, avem un ministru de Externe absolvent de Drept, cum să semneze așa ceva? „, se întreabă Radu Gologan.

Dorin Isoc: El rămâne un plagiator „for ever”

Zilele trecute, o asociație din Cluj a transmis o scrisoare deschisă rectorilor universităților din țară, prin care le cere să dezaprobe OUG privind renunțarea la titluri științifice, care îl exonerează de răspundere pe „premierul plagiator”.

„Vouă, rectori, membri de senate universitare, academicieni, cercetători, intelectuali, ca cetățeni ai României, părinți, slujitori ai școlii, vouă, oameni de oameni, vă adresăm aceste rânduri într-un moment dramatic pentru întreaga lume academică: prin ordonanța de urgență privind posibilitatea renunțării indivizilor la titluri științifice acordate prin lege, autonomia universitară a fost încălcată în mod vulgar și suntem în situația în care este evident că politicul dorește controlul deplin al libertății de exprimare și creație”, se arată în scrisoarea deschisă inițiată de Dorin Isoc, profesor universitar  și președinte  la  Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară.

Contactat de gândul, acesta a spus că vrea să tragă un semnal de alarmă și nu se așteaptă la vreo luare de poziție din partea profesorilor universitari.

„Nu ne așteptăm la nimic de universități pentru că și acolo sunt multe probleme. Victor Ponta rămâne un plagiator chiar dacă teza îi se va retrage. El rămâne un plagiator „for ever”. Dacă tu ți-ai susținut teza, ea intră în biblioteca națională și nu mai poate fi scoasă de acolo, se consideră în patrimoniul public . În mod normal, el trebuie să retracteze teza, ea poate fi declarată inutilă”, afirmă Dorin Isoc,  de la Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară.

Un senator a sesizat Avocatul Poporului

Pe de altă parte, singurul  senator care a luat poziție față de aprobarea ordonanței de urgență este Valeriu Todirașcu. Acesta,  „în numele celor care l-au ales și a celor pe care îi reprezintă în Parlamentul României”, a solicitat atât președintelui României, cât și Avocatului Poporului să nu aprobe ordonanța de urgență.

Todirașcu i-a adresat o scrisoare deschisă Președintelui României prin care îi cere „să uzeze de prestigiul și legitimitatea obținute în urma votului popular și să ceară demisia Guvernului Ponta”.

Pentru Avocatul Poporului, senatorul a trimis  o cerere prin care îi cere acestuia „să sesizeze Curtea Constituțională a României privind neconstituționalitatea recentei Ordonanțe nr. 94/2014 emisă de Guvernul Ponta în disprețul Constituției și al interesului național, în scopul acoperirii plagiatului în teza sa de doctorat”.

Până la ora publicării acestui material, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, nu a putut fi contactat pentru a-și preciza poziția.

Și revista Nature, care a scris pentru prima oară în 2012 despre plagiatul lui Victor Ponta în cazul tezei de doctorat, dedică un articol protestului românilor nemulțumiți de OUG privind renunțarea la titlurile științifice, act normativ adoptat de Guvern tocmai pentru ca Ponta să poată renunța la titlul de doctor. Aici puteți citi articolul.

Măsura posibilității renunțării la titlul de doctor a fost luată în ultima ședință de Guvern, atunci când Executivul a adoptat o ordonanță pentru modificarea legii Educației. Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după ce, la mijlocul lunii decembrie, Victor Ponta a anunțat pe Facebook că renunță la titlul de doctor. Tot atunci, noul ministru al Educației a declarat că va căuta o soluție juridică pentru această situație neprevăzută de lege.

La finalul lunii decembrie, Guvernul a adoptat ordonanța prin care Victor Ponta putea renunța în mod legal la titlul de doctor. Cu toate că pe 16 decembrie Ponta trimitea o scrisoare Universității din București prin care îi anunța că renunță la titlu de doctor, acest lucru nu se putea întâmpla legal.

 

 

Citește și