Prima pagină » Știri » Weber, despre teama britanicilor de români: „Ce rușine! Chiar acolo a ajuns Marea Britanie? Nu mai are altceva de discutat și rezolvat la ea acasă?”

Weber, despre teama britanicilor de români: „Ce rușine! Chiar acolo a ajuns Marea Britanie? Nu mai are altceva de discutat și rezolvat la ea acasă?”

Weber, despre teama britanicilor de români:
Piața muncii pentru români trebuie liberalizată începând cu 1 ianuarie 20014, astfel va fi obligatorie aplicarea măsurii de infringement din partea CE, a declarat europarlamentarul Renate Weber.

Piața muncii pentru români trebuie liberalizată începând cu 1 ianuarie 2014, altfel va fi obligatorie aplicarea măsurii de infringement din partea CE, a declarat europarlamentarul Renate Weber.

De la 1 ianuarie 2014, românii ar trebui să poată lucra liber în toate statele membre ale Uniunii Europene, odată cu expirarea termenului maxim de șapte ani în care acestea puteau menține restricțiile de muncă.

„Din 2014 nu mai acceptăm ca vreun stat membru să inventeze motive sau statistici pentru a îngrădi drepturile cetățenilor români și bulgari la libera circulație și la muncă pe teritoriul Uniunii”, a afirmat europarlamentarul Renate Weber în cadrul dezbaterii „Șase ani de restricții pentru români pe piața muncii din Uniunea Europeană”.

În opinia acesteia, dacă după 1 ianuarie 2014 piața muncii  va fi în continuare restricționată, „este obligatorie procedura de infringement din partea CE” și de exercitare a unei presiuni pentru respectarea Tratului de aderare a României.

Referitor la discuțiile din Marea Britanie cu privire la români și bulgari, europarlamentarul afirmă că este rușinos că au devenit subiect de campanie electorală.

„Premierul Cameron, în mod năucitor, se simte într-o competiție cu Nigel Farage, extrema dreaptă din Parlamentul European. Eu am și spus-o la el acasă, mare jenă pentru un stat care își găsește ca subiect preelectoral și electoral venirea românilor și bulgarilor pe piața din Marea Britanie. Ce rușine! Chiar acolo a ajuns Marea Britanie? Nu mai are altceva de discutat și rezolvat la ea acasă?”, a declarat europarlamentarul.

La rândul său, Sean Bamford, expert în politici de migrație la Trades Union Congress (TUC), una dintre cele mai mari confederații sindicale din Regatul Unit, a afirmat: „Dacă continuăm să restricționăm accesul românilor, nu facem decât să înrăutățim situația”.

Renate Weber  a vorbit și despte situația din Olanda, unde coaliția aflată acum la guvernare are înscris în programul de guvernare că persoanele care nu vorbesc limba olandeză nu beneficiază de asistență socială. „Cum poți să spui așa ceva? Aplici regula asta și olandezilor? Este clar că este o politică de a-i discrimina pe toți cei care au o altă cetățenie”.

În aceeași discuție, ambasadorul Irlandei la București, Oliver Grogan, a declarat: „Nu am înregistrat un aflux de muncitori români. Țările care vor să mențină restricțile să învețe din experiența noastră”.

Pușcaș: Gândirea în stereotipii este periculoasă pentru Marea Britanie

Prezent la dezbatere, Vasile Pușcaș, negociatorul-șef al României cu Uniunea Europeană din perioada 2000 – 2004, a apreciat că 1 ianuarie 2014 va fi un punct nodal pentru UE, iar cheia ieșirii din criză este liberalizarea pieței muncii.

Conform Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană semnat de România, țările UE aveau dreptul de a institui restricțiile drept măsuri tranzitorii de protecție a pieței de muncă interne, inițial pentru doi ani, după care, cu notificarea în prealabil a Comisiei Europene, le puteau prelungi după trei și, respectiv, doi ani, până în 2014.

„Șapte ani nu mai înseamnă restricționare, nu mai înseamnă diferențiere, acum înseamnă discriminare”, a afirmat Vasile Pușcaș.

El mai spus că liberalizarea accesului la piața muncii pentru români și bulgari va fi un examen pentru Comisia Europeană, care, „după 2005, a devenit un fabricant de teze și documente”, dar și pentru politicieni care nu fac decât să se plângă, fără să ia măsuri concrete.

Fostul negociatorul-șef al României cu UE a atras atenția că gândirea în stereotipii este nu numai deranjantă, dar și periculoasă pentru Marea Britanie, cât și pentru Uniunea Europeană.

„Marea Britanie susține primordialitatea pieței interne. E un discurs electoral. Dacă ceva nu merge bine, românii sunt de vină. Dacă un abator încurcă etichetele, românii sunt de vină”, a mai spus Vasile Pușcaș.

El a catalogat drept „incredibil” ceea ce se întâmplă cu lucrătorii români, susținând că România are o problemă și din cauza calității slabe a leadershipului politic.

„Dacă la 1 ianuarie 2014 nu se va liberaliza piața muncii și se va menține atitudinea de discriminare, înseamnă că în Uniunea Europeană nu se va putea vorbi de reformă ca principal motor pentru ieșirea din criză”, a mai spus Vasile Pușcaș.

 

Citește și