Prima pagină » Știri politice » „TRATATUL DE LA MURIGHIOL”. Cum și-au împărțit PSD și PNL locurile în viitorul Parlament. Cine este câștigătorul „micilor reglaje”

„TRATATUL DE LA MURIGHIOL”. Cum și-au împărțit PSD și PNL locurile în viitorul Parlament. Cine este câștigătorul „micilor reglaje”

În urma negocierilor purtate în Deltă s-a stabilit numărul colegiilor ce revin partidelor care compun USL, Alianța de Centru Stânga (PSD - UNPR) reușind să obțină mai multe colegii decât Alianța de Centru-Dreapta (PNL-PC), deși în Protocolul Uniunii este prevăzut principiul parității.

În urma negocierilor purtate în Deltă s-a stabilit numărul colegiilor ce revin partidelor care compun USL, Alianța de Centru Stânga (PSD – UNPR) reușind să obțină mai multe colegii decât Alianța de Centru-Dreapta (PNL-PC), deși în Protocolul Uniunii este prevăzut principiul parității.

„Mici reglaje” a fost explicația președintelui PSD Victor Ponta pentru această împărțire a colegiilor în cadrul USL, fără a se respecta întocmai principiul parității.

Alianța de Centru Stânga, compusă din PSD și UNPR va nominaliza candidați în 246 de colegii din țară, în timp ce Alianței de Centru Dreapta i-au revenit 206 colegii.

Din cele 206 colegii ale Alianței de Centru Dreapta, 21 de colegii eligibile au fost rezervate pentru Partidul Conservator. Cinci dintre aceste colegii eligibile vor fi în București, majoritatea fiind concentrate în Sectorul 4, unde primar este Cristian Popescu-Piedone (PC).

„Tratatul de la Murighiol a dovedit încă o dată coeziunea USL, nu au fost negocieri simple. Fiecare dintre partide trebuie să câștige după o asemenea asociere, iar cetățenii să aibă o variantă solidă, coerentă, care este guvernarea USL. Le mulțumesc partenerilor mei care au lucrat la această construcție, care a fost una destul de laborioasă”, a declarat la finalul reuniunii Crin Antonescu.

„Asta este soarta noastră, am trecut cu bine testul solidarității în USL. În România exista o tradiție negativă a alianțelor, putem fi parteneri onești și putem câștiga tot prin această alianță. Am avut candidați comuni la locale și am câștigat alegerile, avem un Guvern comun, avem candidați comuni la parlamentare, gata cu negocierile. De luni ne întoarcem la zona executivă, iar restul colegilor la campania electorală. Vrem să schimbăm regimul Traian Băsescu, vrem să guvernăm pentru cel puțin patru ani, să punem România pe o direcție bună. Nu am avut niciun vot împotrivă. Absolut toată lumea de luni se pune la treabă. Acum, sunt convinsă că USL va avea majoritatea absolută în Parlament”, a spus și Victor Ponta.

Împărțirea colegiilor a avut loc într-un complex hotelier din Deltă – Puflene Resort, în care presa nu a avut acces, discuțiilor preliminare având loc în biroul lui Crin Antonescu de la Senat.

Problema UNPR

Trecerea parlamentarilor UNPR în tabăra USL a generat discuții aprinse în cadrul Comitetului Executiv al PNL, mai mulți lideri din teritoriu anunțându-l pe Victor Ponta că nu sunt dispuși să cedeze colegii pentru alegerile parlamentare celor care până în luna aprilie au susținut politica lui Traian Băsescu. Președintele PSD, Victor Ponta, le-a explicat colegilor de partid că situația s-a schimbat și că UNPR este un partener loial care a votat pentru învestirea Guvernului și pentru suspendarea lui Traian Băsescu.

Cele mai mari probleme sunt în județul Olt, unde fostul președinte al organizației, Ioan Toma, actual vicepreședinte al UNPR se află în conflict deschis cu actuala conducere a PSD Olt. Pesediștii din județ nu sunt de acord cu candidatura lui Toma pentru un nou mandat de senator, ei anunțându-l pe Victor Ponta că nu pot face campanie alături de acesta.

 

Vom reveni cu amănunte