Proiectul legislativ privind amnistia și grațierea, inițiat de deputații Nicolae Păun și Mădălin Voicu, a provocat o ruptură între liderii USL, Crin Antonescu și Victor Ponta. În timp ce Ponta a făcut un lobby puternic pentru ca proiectul să fie adoptat în Parlament, Antonescu s-a poziționat total împotriva amnistiei și grațierii. Pesediștii fac însă presiuni puternice ca proiectul să treacă în Camera Deputaților.
Ministrul Cazanciuc va veni luni în Parlament la Comisia Juridică pentru a discuta despre proiectul legislativ. Cazanciuc a cerut deja Administrației Naționale a Penitenciarelor să-i trimită o informare despre situația din închisori. Surse parlamentare au declarat pentru gândul că ministerul va insista pentru scăderea pedepselor pentru care se va aplica legea amnistiei și grațierii.
Crin Antonescu susține că Victor Ponta și PSD vor încerca să impună proiectul legislativ privind amnistia și grațierea în Parlament cu ajutorul Ministerului Justiției. Proiectul ar urma astfel să fie adoptat în plenul Camerei Deputaților, după ce primește și girul ministrului Cazanciuc.
Liberalii, mandat imperativ să voteze NU
Liderul PNL și-a informat colegii de partid asupra intențiilor celor din PSD, atrăgându-le atenția că deputații PNL vor trebui să voteze în bloc împotriva acestui proiect, iar dacă se va vota secret, vor trebui să părăsească sala. La finalul ședinței de vineri a Biroului Politic al PNL a decis să voteze împotriva acestui proiect legislativ, hotărârea fiind una „imperativă pentru toți parlamentarii”, chiar dacă și printre liberali sunt voci care susțin acest proiect. Antonescu a dorit ca această decizie să fie una oficială, ținând cont că săptămâna viitoare se află într-o vizită în Israel, în calitate de președinte al Senatului.
Surse din PNL au declarat pentru gândul că Antonescu le-a spus că este posibil ca deputații PDL să voteze alături de PSD pentru acest proiect de lege, iar ulterior să dea vina pe PNL pentru acest vot, dacă procedura de vot ar fi una secretă în plenul Camerei Deputaților.
Antonescu le-a mai spus colegilor din conducerea partidului că în discuția privată pe care a avut-o cu Ponta acesta a venit cu „o idee stupidă” prin care liderii USL să susțină că sunt împotriva proiectului de lege privind amnistia și grațierea, dar că proiectul a trecut, deoarece decizia le-a aparținut parlamentarilor din Camera Deputaților.
(NOTĂ: Că este așa să dovadă și o înregistrare AUDIO din ședința liberalilor, în care Crin Antonescu spune explicit: „Premierul a insistat, pornind de la aceeași idee cu care a insistat și în Cazul Roșia Montană, o idee stupidă, și anume că se poate foarte bine ca domnia sa să spună că nu e de acord, că anumiți miniștri să spună că nu e bine, că eu ca lider politic din anumite rațiuni nu sunt de acord, dar, ce sa vezi, în Parlament trece legea” SURSA )
Propunerea legislativă pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse se regăsește pe lista proiectelor care urmează să fie discutate în ședința de marți a Camerei Deputaților.
Deși proiectul de lege apare ca fiind pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de marți, deputatul PSD Constantin Stragea a declarat pentru gândul că „proiectul se va rediscuta mai mult ca sigur și în ședința de mâine a Comisiei Juridice”.
„Vor fi niște modificări, dar în principiu PSD este pentru acest proiect legislativ. Așteptăm un raport de la Ministerul Justiției care va fi luat în discuție. Este o lege mult prea importantă, nu dorim să fie tratată superficial”, a spus pentru gândul Stragea.
Extrase din Raportul Comisiei Juridice privind proiectul legislativ privind amnistia și grațierea
Art. 1 .- (1) Se amnistiază infracțiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate până la 7 ani inclusiv sau amendă.
(2) Amnistia înlătură răspunderea penală pentru infracțiunea săvârșită, în toate formele ei de participație penală, autor, coautor, instigator, complice și participație improprie.
(3) Dacă intervine după condamnare, ea înlătură și executarea pedepsei pronunțate, precum și celelalte consecințe ale condamnării.
(4) În cazurile prevăzute la alin.(3) amenda încasată anterior amnistiei nu se restituie.
(5) Amnistia nu are efecte asupra măsurilor de siguranță și asupra drepturilor persoanei vătămate.
Autor: Comisia juridică
Art. 2. – Infracțiunile care se încadrează în condițiile prevăzute la art.1 alin.(1) se amnistiază și în situația în care limita de pedeapsă prevăzută
la art.1 alin.(1) a fost depășită prin aplicarea dispozițiilor unei legi speciale sau prin aplicarea unei forme agravante prevăzută de Codul penal sau de o lege specială.
Art. 3. – Sunt exceptate de la aplicarea art.1 și
art.2 următoarele infracțiuni:
A) Infracțiunile prevăzute în Codul penal:
1. pruncuciderea, prevăzută de art. 177;
2. determinarea sau înlesnirea sinuciderii,
prevăzută de art.179;
3. vătămarea corporală gravă, prevăzută de
art.182;
4. corupția sexuală, prevăzută de art. 202;
5. incestul, prevăzută de art. 203;
6. darea de mită, prevăzută de art.255;
7. primirea de foloase necuvenite, prevăzută de
art.256;
8. tortura, prevăzută de art. 2671;
9. represiunea nedreaptă, prevăzută de art. 268;
10. evadarea, prevăzută de art. 269;
11. înlesnirea evadării, prevăzută de art. 270;
12. nerespectarea regimului de ocrotire a unor
bunuri, prevăzută de art. 2801;
13. deturnarea de fonduri, prevăzută de art. 3021;
14. nerespectarea dispozițiilor privind importul de deșeuri și reziduuri, prevăzută de art. 3022;
15. proxenetismul, prevăzută de art. 329;
Art.4. – (1) Se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum și pedepsele cu amendă, aplicate de instanța de judecată.
(2) Grațierea are efecte și asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiționat, în acest caz, partea din termenul de încercare care reprezintă durata pedepsei pronunțate de instanță se reduce în mod corespunzător. Dacă suspendarea condiționată este revocată sau anulată, se execută numai partea de pedeapsă rămasă negrațiată.
(3) Grațierea nu are efecte asupra măsurilor de siguranță și măsurilor educative.
(2) Nu beneficiază de prevederile art.4 persoanele care au săvârșit următoarele infracțiuni:
A. Infracțiuni prevăzute de Codul Penal:
1. infracțiunile contra siguranței statului, prevăzute de art. 155 – 173;
2. infracțiunile de omor, prevăzute de art. 174 – 176;
3. vătămarea corporală gravă, prevăzută de art. 182;
4. lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, prevăzute de art. 183;
5. violul, prevăzut de art. 197;
6. actul sexual cu un minor, prevăzut de art.198 alin. 2-4;
7. perversiunea sexuală, prevăzută de art. 201 alin. 2-5;
8. incestul, prevăzut de art. 203;
9. tâlhăria, prevăzută de art. 211;
10. tortura, prevăzută de art. 2671;
11. represiunea nedreaptă, prevăzută de art.268;
12. evadarea, prevăzută de art. 269;
13. înlesnirea evadării, prevăzută de art. 270;
14. părăsirea postului și prezența la serviciu în stare de ebrietate, prevăzute de art.275 alin.3;
15. nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, prevăzută de art. 2791;
16. nerespectarea dispozițiilor privind importul de deșeuri și reziduuri, prevăzută de art. 3022 alin. 2;
17. falsificarea de alimente sau alte produse, prevăzută de art. 313;
18. relele tratamente aplicate minorului, prevăzute de art.306;
19. proxenetismul, prevăzut de art.329.
B. 20. corupția sexuală, prevăzută de art. 202.
Citește și Raportul legii amnistiei și grațierii, votat la SECRET de deputații juriști. DOCUMENT EXCLUSIV
Citește și Vicele Comisiei Juridice confirmă oficial informația din Gândul: „Da, a fost o ședință paralelă. Vom pune capăt acestor practici prin introducerea votului electronic în toate comisiile”
Citește și Operațiunile nocturne „Codul Penal” și „Grațierea”: o lecție despre cum o mână de inițiați plantează bombe în legi, iar o masă amorfă de parlamentari-butoane aruncă statul în aer
Citește și Antonescu le dă mandat „de forță imperativă” parlamentarilor liberali: Nu votați SUPERIMUNITATEA, și nici GRAȚIEREA!
Citește și Dovada ședinței paralele a Comisiei Juridice în care s-au realizat operațiunile „Codul Penal” și „Grațierea”. PLUS: Mecanismul prin care parlamentarii apar prezenți, deși au lipsit de la ședință
Citește și Cine este OMUL DIN UMBRĂ care a coordonat în Parlament operațiunile „Codul Penal” și „Grațierea”
Citește și Cum s-au votat pe ascuns grațierea și amnistia „noaptea” în Parlament. Neregulile comise de parlamentari pentru această lege
Citește și Deputații juriști au decis în secret aseară deschiderea pușcăriilor: AMNISTIERE pentru infracțiunile cu închisoarea până la 7 ani și GRAȚIERE în întregime a pedepselor cu închisoarea până la 6 ani