Președintele Traian Băsescu a declarat, la întâlnirea cu românii de la Chicago de sâmbătă seară, că este convins că în ciuda efectelor crizei din zona euro, România va termina anul 2012 cu creștere economică.
„Indiferent ce știți din mass-media despre România, aș vrea să vă informez eu că am avut o perioadă foarte grea, în 2009-2010, o perioadă de criză profundă, criză economică și implicit socială. A trebuit să luăm măsuri foarte dure pentru ca țara să rămână într-un echilibru satisfăcător, care să ne poată permită relansarea economică. 2011 l-am terminat cu bine, cu o creștere de 2,5 %. Ușor-ușor lucrurile se îndreaptă și am convingerea că și anul acesta vom înregistra creștere economică. Sigur, România nu trăiește izolată de ce se întâmplă în Europa și efectele crizei din zona euro se simt și la noi. Eu personal am toate motivele să fiu optimist în ceea ce privește evoluțiile economice ale României”, le-a spus președintele românilor din Chicago.
Citește și Băsescu: Tânjesc după nepoței
Citește și Băsescu: Nu îmi place situația politică actuală; nici miniștrii fostului guvern nu erau mai buni
Economia României a scăzut cu 0,1% în primul trimestru față de perioada octombrie-decembrie și a intrat în recesiune, întrucât este al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare, evoluția fiind anticipată de analiști, care estimau însă o contracție puțin mai mare, de 0,2-0,3%, „Produsul Intern Brut în trimestrul I 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier)”, a anunțat pe 15 mai Institutul Național de Statistică. Față de același trimestru din 2011, PIB a crescut cu 0,3% pe serie brută și cu 0,8% pe serie ajustată sezonier.
Întrucât și în trimestrul IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustată sezonier față de perioada iulie-septembrie, economia este considerată în recesiune tehnică, situație care reflectă două trimestre consecutive de scădere față de trimestrul anterior. România a reintrat astfel în recesiune tehnică, situație în care s-a regăsit pentru doi ani și jumătate în perioada 2008-2011.
Corespondență de la trimisul MEDIAFAX la Chicago, Marius Frățilă
Citește și Ruxandra Drăghia-Akli – o româncă dă lumii medicamentele de mâine. „Vrem ca până în 2020 să avem 200 de terapii noi pentru bolile rare”
Citește și WALL STREET JOURNAL: UE elaborează planuri pentru eventuala ieșire a Greciei din zona euro. Comisia Europeană insistă că nici nu se pune problema