Șeful Automobile Dacia explică de ce uzina de la Mioveni este mai importantă decât cea din Tanger. „Să nu mai delireze unii spunând că Renault pleacă din România” – FOTO+VIDEO
Reprezentanții Automobile Dacia susțin că Renault nu se va retrage, în următoarea perioadă de timp, din România și că uzina de la Mioveni are o serie de avantaje concrete față de cea din Tanger. „Cultura industrială” și chiar „tradiția în ceea ce privește construcția de automobile” sunt printre elementele care lipsesc în cazul platformei aflate în Maroc, după cum susțin șefii Dacia România.
„Miza nu este de a face să dispară una dintre cele două uzine. La un moment dat, dacă se ajunge în situația în care nu mai avem comenzi pentru ambele uzine, competitivitatea ne va ajuta să luăm o decizie”, a declarat Jérôme Olive, directorul general al Automobile Dacia, prezent, miercuri, într-o vizită de lucru la uzina de la Mioveni.
„Cu toate acestea, Tangerul trebuie să rămână în oglinda retrovizoare. La Tanger avem doar o uzină vehicule, în timp ce la Mioveni avem și o uzină mecanică ce furnizează piese pentru uzina din Maroc”, a mai explicat Olive, care a mai adăugat și că în perioada 2000-2011 s-a investit la platforma aflată în județul Argeș suma de 2 miliarde de euro.
FOTO: Octav Ganea/Mediafax Foto
Șeful automobile Dacia: „Să nu mai delireze unii spunând că Renault pleacă din România”
„În 2012 am investit 250 de milioane de euro. Nu cunosc nicio altă companie care să fi investit atât de mult. Sper să nu mai delireze unii spunând că Renault pleacă din România”, a ținut să sublinieze directorul general al Automobile Dacia referindu-se la discuțiile apărute în urma unei declarații făcute de Carlos Tavares, directorul operațional al grupului Renault, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu jurnaliștii după prezentarea oficială la Salonul Auto de la Paris a noilor modele Sandero 2, Sandero Stepway 2 și Logan 2.
„Situația industrială din România este una de care suntem foarte mândri. Avem parte de calitate atât pe partea de inginerie, cât și de fabricație. Însă lucrurile nu se opresc aici”, sublinia Tavares la acea vreme. „Există oricând posibilitatea să mutăm situri fie către Maroc, fie către alte țări din Africa, să mutăm partea de industrie, cât și de ingineri și design”, a menționat, la începutul acestei luni, al doilea om în ierarhia constructorului francez de automobile, potrivit Ziarul Fiananciar.
Olive susține, de asemenea, că uzina de la Mioveni prezintă și un avantaj logistic și că ea are o rată de integrare foarte mare. „Din punct de vedere logistic este mult mai ușor să trimiți piese pe același tip industrial așa cum se întâmplă la Mioveni”, a explicat directorul general Automobile Dacia.
Un alt avantaj al fabricii argeșene de autoturisme îl reprezintă și partea de inginerie care este realizată în România, atât la Centrul Tehnic de la Titu, cât și la București. „Noi o avem aici la ușă, pe când cei din Maroc au ingineria la distanță”, a mai declarat el.
FOTO: Octav Ganea/Mediafax Foto
„Rata de integrare este un alt avantaj al uzinei de la Mioveni. Rata de integrare reprezintă procentul de piese de la furnizorii din România sau din alte țări din proximitate. La nivel local aceasta este de 80%”, susține șeful Automobile Dacia.
Olive spune, de asemenea, că la Mioveni sunt fabricate piese comune atât pentru România, cât și pentru Maroc. „Noi le trimitem piese de aici, la fel și alți frunizori din România, ceea ce pentru noi înseamnă o activitate suplimentară”, a mai adăugat el.
Localizarea uzinei Dacia de la Mioveni și a uzinei Renault din Tanger
Sursă: gândul.info (Alexandra Pele)
Infrastructura din România – una dintre cele mai mari probleme ale celor de la fabrica auto din Mioveni
Infrastructura din țara noastră, pe rutele pe care sunt transportate mașinile fabricate la uzina din județul Argeș în afara graniței, îngreunează și crește costurile de livrare ale autoturismelor produse la Mioveni. Dacă luăm în considerare granița cu Ungaria, distanța pe care trebuie să o parcurgă cei de la Dacia pentru a trimite peste hotare mașinile fabricate în România este de 460 de kilometri.
Dacă acestea urmează să fie trimise în afara țării cu ajutorul unor vapoare, atunci distanța dintre Mioveni și Portul Constanța este de 360 de kilometri. Spre comparație, distanța dintre uzina marocană a celor de la Renault și cel mai apropiat port este de doar 32 de kilometri.
„Rutele din România către Europa de vest sunt realmente catastrofale comparativ cu căile de acces din Maroc spre strâmtoarea Gibraltar. De la fabrica din Tanger până la port sunt 32 de kilometri. Este o cale fluidă, ieftină, în timp ce în România, căile rutiere până la Constanța și cele prin Sibiu, spre autostrăzile din Ungaria, ne costă foarte mult. Ne costă timp și ne costă bani”, declara pentru gândul, în luna septembrie, Constantin Stroe, vice-președintele Consiliului de Administrație al companiei Automobile Dacia.
Reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) au promis, în acest sens, că vor începe, în 2013, reabilitarea segmentului Mioveni-Pitești.
Sursă: YouTube
Românii care lucrează la Mioveni sunt plătiți mai bine decât marocanii
Anul trecut, la uzina de la Mioveni lucrau 13.652 de angajați plătiți cu 6 euro pe ora de lucru. Spre comparație, la fabrica din Tanger a celor de la Renault lucrau, tot în 2011, 6.000 de angajați plătiți cu doar 4,5 euro pe ora de lucru. Renault deține și în sud-estul orașului Casablanca o uzină, numită Somaca, în cadrul căreia lucrează de peste 11 ori mai puține persoane decât la uzina din România.
În momentul de față, la uzina de la Mioveni lucrează 15.000 de persoane. Vârsta medie a angajaților este de 38 de ani, iar peste 32% dintre aceștia sunt femei.
La uzina argeșeană se lucrează, în prezent, la capacitate maximă, mai exact de 350.000 de unități anual, în timp ce linia de producție din Tanger are o capacitate de 170.000 de vehicule anual. În următorii doi ani, la uzina din Maroc se va atinge capacitate maximă de producție, care va fi de 400.000 de vehicule pe an.
Ce modele Dacia sunt fabricate la Mioveni
La uzina Dacia de la Mioveni se produc cinci modele ale brandului Dacia, mai exact Logan, Sandero, Sandero Stepway, Duster și Logan MCV, după cum au declarat pentru gândul reprezentanții companiei. Românii care aleg să își comande unul dintre aceste modele va primi o mașină produsă în Argeș.
În schimb, persoanelor care vor să achiziționeze modelele Dokker, Dokker Van sau Lodgy, cei de la Dacia le livrează mașini fabricate la uzina din Tanger.
Sursă: YouTube
Peste 137.000 de autoturisme Dacia importate în 2011 de francezi și germani
Anul trecut, francezii au fost cei care au importat cele mai multe mașini ale brandului Dacia, mai exact 94.278 de uinități, aceștia fiind urmați în top de către germani, cu 43.452 de unități, și de către italieni, cu peste 26.000 de unități importate.
Statul care a importat cele mai puține mașini Dacia pe parcursul anului 2011 a fost Austria, aici ajungând aproape 600 de unități.
Topul statelor importatoare de autoturisme Dacia în 2011
Sursă: date făcute publice de către reprezentanții Dacia