Prima pagină » Știri externe » Mesajul oficial al SUA către București: „Ne așteptăm ca acuzațiile credibile de fraudă la referendum să fie verificate”

Mesajul oficial al SUA către București: „Ne așteptăm ca acuzațiile credibile de fraudă la referendum să fie verificate”

Mesajul oficial al SUA către București:
Philip Gordon, trimisul Washingtonului la București pentru a se întâlni cu liderii politici despre evenimentele politice "îngrijorătoare" a declarat, în timpul unei întâlniri informale cu jurnaliștii de luni, că a discutat cu Traian Băsescu "scenariul" întoarcerii lui la Cotroceni și că interesul SUA pentru ce se întâmplă la București este unul strategic, se arată într-un transcript făcut public de Departamentul de Stat al SUA.

Philip Gordon, trimisul Washingtonului la București, ca urmare a evenimentelor politice „îngrijorătoare”, a declarat luni, în timpul unei întâlniri informale cu jurnaliștii, că le-a transmis liderilor români că „acuzațiile credibile de fraudă” la referedumul pentru demiterea lui Traian Băsescu să fie „verificate”, se arată într-un transcript făcut public de Departamentul de Stat al SUA. Marți, la doar câteva ore după aceste declarații, procurorii au deschis peste 500 de dosare privind fraude electorale la scrutinul din 29 iulie, iar joi DNA l-a acuzat pe fostul ministru Teodor Atanasiu de cumpărare de voturi.

„Ne așteptăm ca acuzațiile credibile de fraudă să fie verificate”, a declarat luni Philip Gordon, după întâlnirile cu Traian Băsescu, Crin Antonescu și Victor Ponta. De asemenea, Washingtonul le-a cerut politicienilor români să accepte „ceea ce va fi considerat drept rezultatul democratic legitim” al referendumului. „Este responsabilitatea lor ca lideri și conducători aleși să susțină doar rezultate pe care poporul român și actorii externi le consideră legitime”, a declarat Philip Gordon, întrebat fiind care sunt pretențiile Statelor Unite la adresa României și, în special, la adresa lui Crin Antonescu și Victor Ponta.

Pentru a se obține această legitimitate, a punctat Gordon, uneori este indicat să existe o instanță externă – de exemplu, Comisia de la Veneția.

„Ideea este că trebuie evitată orice acțiune pe care prietenii României și publicul român nu o vor considera pe deplin legitimă”, a mai declarat Gordon, asistent pentru Afaceri Europene și Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat american. Philip Gordon a punctat, în cadrul discuției cu jurnaliștii, că vor exista, cu siguranță, „consecințe”, în cazul în care criza politică de la București va continua.

Grija „strategică” a Statelor Unite pentru democrația românească

De asemenea, emisarul american a explicat că Statele Unite privesc România într-un context mai amplu, „un context strategic”, care explică și interesul Administrației Obama pentru ceea ce se întâmplă la București. „Bineînțeles că ne pasă, pentru că ne pasă de poporul acestei țări, dar și pentru că România este un aliat NATO, iar NATO este o organizație care este implicată în toată lumea (…). În acest context, desigur că ne interesează sănătatea democrației unui aliat cheie – nu doar pentru binele oamenilor de aici, dar și pentru binele parteneriatului nostru”, a explicat Gordon luni seara.

Americanul a detaliat pe marginea interesului SUA în democrația românească, amintind că țara noastră este poziționată strategic: apropierea de Rusia, Turcia și de Orientul Mijlociu, precum și „chestiunile energetice” din regiune.

Totodată, Gordon a repetat că Statele Unite „nu țin partea nimănui” și a mărturisit că a discutat cu președintele suspendat, primul cu care s-a întâlnit, despre „scenariul reîntoarcerii” acestuia la Cotroceni.

„Am luat în calcul numeroase scenarii, dar am discutat cu el (cu Traian Băsescu, n.red.) scenariul unei posibile întoarceri (la președinție, n.red.), în cazul în care legea și procesul constituțional decid acest lucru. L-am îndemnat – așa cum i-am îndemnat pe toți – să respecte statul de drept și, pe cât posibil, să colaboreze pragmatic cu Guvernul”, pentru binele poporului român, dar și pentru binele parteneriatului cu SUA, a declarat Philip Gordon, care s-a aflat duminică și luni în România.

Philip Gordon a declarat, întrebat fiind ce așteaptă de la politicienii români în perioada imediat următoare, că este mereu „foarte atent” să nu dea indicații atunci când vine vorba despre procesele constituționale din alte țări.

„Nu sunt eu în măsură să spun cum ar trebui abordate listele electorale și ce calendar decizional ar trebui să aibă Curtea Constituțională. Ceea ce i-am rugat (pe liderii politici români, n.red.) este să respecte statul de drept și independența instituțiilor din România. Asta așteptăm de la ei și de la toți liderii acestei țări. După cum am spus, nu ținem partea nimănui. Mesajul nostru nu a fost adresat unor indivizi anume”, a adăugat americanul.

Adjunctul lui Hillary Clinton s-a arătat încrezător că Traian Băsescu, Victor Ponta și Crin Antonescu au fost „receptivi” la mesajul pe care l-a transmis el din partea Statelor Unite și a subliniat că ar fi venit la București și dacă nu ar fi fost „prin zonă” (Gordon a venit în România din Turcia, unde efectua o vizită cu Hillary Clinton).

„Aș fi venit oricum. Am urmărit situația foarte atent și am discutat cu ambasadorul (Mark Gitenstein, n.red.) care ar fi cel mai bun moment în care să vin”, a mai declarat Philip Gordon, potrivit transcriptului publicat de Deoartamentul de Stat.

Citește și