Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la sediul Guvernului, cu ambasadorul Rusiei la București pentru discuții legate de viitoarea privatizare a combinatului Oltchim (OLT), la întrevedere participând și miniștrii Economiei și Finanțelor.
La momentul întâlnirii, în clădirea Guvernului s-a aflat și Remus Vulpescu, fostul șef al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, care a derulat procedura eșuată de vânzare a Oltchim, din luna septembrie.
Luni dimimneața, premierul s-a întâlnit la Guvern cu ministrul Finanțelor și șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru a discuta despre repornirea Oltchim (OLT), având ulterior și o convorbire prin telefon cu Joaquin Almunia, comisar european pentru concurență, despre susținerea financiară a combinatului.
Premierul a anunțat anterior că Guvernul va solicita Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim, preconizată pentru anul viitor, să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic și nu prin licitație deschisă la care să vină oricine.
El a susținut că și-ar dori la Oltchim și un investitor american, englez sau francez, dar a precizat că investitorii din aceste țări dispun deja de propriile combinate și că doar grupul rus TISE s-a arătat interesat în mod concret, discuțiile cu investitorul rus fiind purtate prin intermediul ambasadei și nu prin intermediari.
Citește și Ministrul Economiei: Oltchim își va relua activitatea în 30 de zile. Când își vor primi angajații salariile
Până la viitoarea tentatică de privatizare, Guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în 10 milioane euro și așteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile.
Reprezentanți ai ministerelor Economiei și Finanțelor, AVAS, Electrica și ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim vor înființa Comitetul pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO), care-și propune plata salariilor restante, repornirea activității și găsirea unui investitor.
Citește și Dan Diaconescu și-a prezentat investitorii care finanțau „revoluția Oltchim”. Cine este britanicul care îl susține pe patronul OTV
Combinatul chimic va fi restructurat și reorganizat, iar investitorul trebuie să aibă o capacitate financiară care să poată asigura operarea Oltchim și Arpechim la un nivel cât mai apropiat de capacitatea de producție potențială a acestora.
Ministerele Finanțelor și Economiei au avut în ultimele zile mai multe runde de discuții cu principalii creditori ai Oltchim.
Ministerul Economiei deține 54,8% din acțiunile combinatului chimic. În acționariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) și fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deține prin Nachbar Services 14,02% din titluri.
Citește și DOSARUL OLTCHIM. Remus Vulpescu, șeful OPSPI, ȘI-A DAT DEMISIA. Dan Diaconescu, acuzat de înșelăciune și fals
Încercarea de privatizare a Oltchim a eșuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acțiuni deținut de stat, nu a adus dovezi că deține suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.