Ponta promite vânzarea vilelor de protocol. „Când ești social-democrat, nu stai în case boierești pe Prezan”. EXCLUSIV

Publicat: 08/03/2013, 21:36
Actualizat: 19/03/2015, 12:34

În cursul acestei luni, susține premierul Victor Ponta, Guvernul ar urma să schimbe legea RA-APPS astfel încât în casele de protocol să nu mai poată sta cu chirie decât președintele, șefii celor două Camere parlementare, miniștrii și asimilații lor, restul imobilelor urmând să fie scoase la vânzare. Anunțul vine după ce tot Victor Ponta a semnat în decembrie ordonanța de urgență prin care extindea lista beneficiarilor acelorași apartamente de la stat de la miniștri până la șefii de deconcentrate din teritoriu, incluzând aici consilierii demnitarilor, directorii lor de cabinet și directorii generali din ministere, toți cu dreptul de a deconta chiria până la 1.550 de lei lunar.

Tentative de vânzare au existat și în timpul guvernărilor Tăriceanu, Boc și Ungureanu, însă fără rezultate notabile. Anul trecut, din 700 de milioane de lei cât plănuia Guvernul să scoată din casele RA-APPS la licitații, s-a ales cu 50.

În continuare, RA-APPS cheltuiește enorm cu întreținerea unor clădiri vechi – în jur de 900 de imobile pe care le deține sau le are în adminstrare, de la garsoniere de 30 de metri pătrați până la Casa Presei – , banii pentru aceste găuri negre imobiliare venind pe filiera prin care aceeași RA-APPS are practic monopol pe tipărirea actelor speciale în România: pașapoarte, permise auto, buletine, titluri de proprietate, titluri de stat, certificate de înmatriculare, formulare tipizate, carnete de sănătate sau cărți de alegător. „Dacă nu ar avea aceste surse, ar falimenta. Administrarea imobilelor este perdantă așa cum o face Regia„, spune Ilie Bolojan, Secretar General al Guvernului în timpul Cabinetului Tăriceanu II.

Gândul a inventariat soluțiile pe care foștii Secretari Generali ai Guvernului din 2007 încoace i le propun lui Victor Ponta pentru ca RA-APPS să scoată profit din casele de protocol, în loc să meargă mai departe în pierdere:

*Ilie Bolojan (PNL) susține păstrearea unul „bloc al demnitarilor” și a 2-3 vile de protocol, urmând ca toate celelalte imobile, cu excepția sediilor de ambasade, să fie vândute fie prin negociere directă la prețul pieței cu actualii chiriași, fie prin licitație deschisă dacă sunt libere.

*Dezsi Attila (UDMR) spune că RA-APPS ar trebui să-și vândă toate imobilele și să construiască ulterior, pe unul din terenurile centrale ale Regiei, „câteva blocuri pentru demnitari” cu garsoniere sau apartamente mici, „nu de 200-300 de metri pătrați ca acum”.

*Daniela Andreescu (PDL) ar face din Regia de protocol „o agenție imobiliară” care „să poată închiria oricui pe piața liberă”, considerând neprofitabilă vânzarea.

Ce avere imobiliară are statul

În cele 900 de imobile, RA-APPS are așa numitele case de protocol sau de oaspeți, de la vila din strada Turgheniev, în care se află din 2005 reședința președintelui Traian Băsescu, la cele din Neptun, Scroviștea sau la celebra Vilă Dante deschisă recent publicului pentru o zi. Aproximativ 100 de clădiri sunt sedii de ambasade, închiriate prin acorduri speciale.

În celelalte funcționează fie Guvernul României, fie diverse alte instituții fără sedii proprii, fundații intrate fără licitație, societăți comerciale, partide și sindicate cu datorii de câțiva ani. Dincolo de acestea, mai sunt apartamentele și vilele de serviciu în care stau de la foști demnitari care au refuzat să plece după închierea mandatului până la actuali funcționari.

PATRIMONIUL COMPLET AL RA-APPS: CE HOTELURI, VILE ȘI APARTAMENTE ARE STATUL

Bolojan: „Ia un bloc cu un jandarm la poartă să fie blocul demnitarilor și atât. Dar pe față, nu pe ascuns”

„Trebuie vândut ce prisosește, asta e clar. Când ești social-democrat, nu stai în case boierești în centru, nu stai în vilă pe Prezan. E rușinos că politicienii nu au forța de zece ani să rezolve problema RA-APPS”, crede Ilie Bolojan, primul care a făcut publică în 2007 lista chiriașilor fără mandat de demnitar la stat. Doar că Guvernul nu a stabilit până în acest moment și cum anume. „Pentru vânzare există două variante: una fezabilă și una care să dea bine la public”, a explicat Bolojan pentru gândul. Cea pe care actualul primar din Oradea o consideră „fezabilă și realistă” ar fi „să le vinzi cu prioritate celor care stau acolo, după o evaluare corectă la prețul pieței. Dacă dau acest preț – foarte bine, dacă nu, îi dai afară și poți să îi scoți pentru că le-ai dat înainte dreptul de a cumpăra cu prioritate”.

Bolojan admite că „în România orice negociere directă e însoțită de folclor, de multe ori justificat”, dar spune că încercarea de a-i scoate mai întâi din case pe chiriașii care „și-au făcut în timp contracte care te legă de mâini și de picioare” poate dura cel puțin 2-3 ani, amânând din nou vânzarea.

„A doua variantă este să le scoți la licitație publică, fie libere de sarcină (după evacuarea chiriașilor, n.r.), dar îți ia vreo doi ani să le eliberezi, fie cu chiriaș cu tot, cum s-a făcut în Ungaria. Acesta este idealul, dar obții un preț mai mic pentru că cel care cumpără mai are de cheltuit cu evacuarea”, spune liberalul.

Ilie Bolojan. Foto: Mediafax // BP Guvern

În calculele sale, 2-3 vile de protocol și un bloc al demnitarilor ar fi suficiente ca locuințe destinate strict pe perioada mandatului. „Trebuie să stabilești clar ce demnitari pot să stea acolo – șoferul ministrului are și el dreptul la locuință de la stat? Sau decizi că ai zece miniștri din provincie și le ții zece case. Dar nu zece vile, că ministrul stă 14 ore la minister, nu la fereastra casei – doar doarme acolo. Avem vreo trei blocuri pe Bd Dacia. Ia un bloc cu un jandarm la poartă, nu păstra apartamente în zece blocuri, să plătești zece jandarmi, ca acum, să existe blocul demnitarilor, dar pe față, nu pe ascuns. Și faci reglementări explicite, în 24 de ore după ce i se termină mandatul poate să plece. Restul să se vândă. Sau poți să le vinzi pe toate și demnitarilor să li se deconteze chiria, cum se întâmplă cu parlamentarii. Așa e peste tot în Europa”, susține Bolojan.

Prin aceeași ordonanță de urgență în care să reglementeze vânzarea, Guvernul trebuie, în opinia fostului SGG liberal, să ajusteze și chiriile. „Acum, chiria din București la stat e egală cu chiria din Botoșani. Or, una e să stai pe Prezan și alta e să stai în Colentina. Prin reglementarea chiriilor îi forțezi să plece. Ori să plătească chirii reale, ori să elibereze casa și să se vândă. Eu am văzut toate imobilele. RA-APPS nu e o mină de diamante, dar e adevărat că pentru unii a fost o vacă de muls„, explică fostul SGG, care a mărit în 2008 chiriile prin ordonanță de urgență, însă nivelul lor a fost reajustat în Parlament până la maximum 4 euro pe metru pătrat într-un apartament.

Dezsi: „Nu trebuie să ai apartamente de 200 – 300 de metri pătrați pentru un om. Se poate sta și în garsonieră”

Legea care să scoată la vânzare casele RA-APPS există, doar că trebuie aplicată, susține Dezsi Attila, Secretarul General care a avut RA-APPS în subordine din decembrie 2011și până în mai 2012, la instalarea Guvernului Ponta.

„Cadrul legal pentru vânzarea imobilelor poate fi completat cu regulamentul de vânzare pe care l-am făcut la începutul anului 2012, care prevede termene concrete de scoatere la vânzare și transparență. E obligatoriu și acum, dar legile în România nu se prea aplică”, spune Dezsi, care a prins doi prim-miniștri, dar numai șase luni la SGG.

În 2011, prin ordonanță de urgență, au fost puse pe lista de vânzare 711 imobile ale RA-APPS (Lista aici). Dintre acestea, anul trecut s-au selectat 130 pentru a fi scoase la vânzare, dar s-a stabilit un preț doar pentru 25 (Lista aici). 13 au fost vândute în 2012, iar pentru celelalte s-a reluat licitația la începutul acestei luni. În plus, unele dintre cele mai valoroase proprietăți, de la Complexul Scroviștea la Hotelul Triumf din București sau Clubul Floreasca, sediile unor fundații cu trecere politică, apartamentele din șoseaua Kiseleff sau casa ocupată de familia lui Mircea Geoană din strada Cucu Starostescu, nu au fost scoase la licitație până în acest moment, deși apar în ordonanța din 2011.

Dezsi Attila. Foto: Gândul

„Care e soluția? Să lăsăm doar înalții funcționari publici și politici – miniștri, parlamentari -, căci au nevoie să aibă unde să stea, e o normalitate. RA-APPS are câteva blocuri întregi de locuințe, are Hotelul Triumf, care pot fi reabilitate, ori se poate găsi o soluție de vânzare, iar RA-APPS să construiască pe terenuri proprii, pentru că are terenuri mari și în centrul Bucureștiului, niște blocuri pentru demnitari. Nu trebuie să ai apartamente de 200 – 300 de metri pătrați pentru un singur om. Se poate oferi și o garsonieră echipată. Ar fi o economie enormă la bugetul RA-APPS. Nu ai costuri la 30-40 de metri pătrați ca la 200-300 de metri”, spune fostul SGG instalat de UDMR.

Sume foarte mari sunt cheltuite în prezent, potrivit lui Dezsi, pentru întreținerea și paza unor blocuri în care RA-APPS are doar un apartament sau două, acestea fiind „împrăștiate prin tot Bucureștiul”.

Andreescu ar face din RA-APPS „o agenție imobiliară a statului”

Dintre cei contactați de gândul, de faptul că vânzarea în acest moment ar fi o afacere profitabilă pentru stat se îndoiește doar Daniela Andreescu, Secretar General timp de trei ani în Guvernul Boc, până la sesizarea de către ANI a unui conflict de interese legat chiar de un imobil al RA-APPS. „Vânzarea (începută în mandatul său, n.r. ) nu s-a reușit pentru că prețul e prea mare”, e de părere Andreescu, la doi ani după ce a plecat din Guvern.

În opinia sa, RA-APPS ar trebui să rămână „o agenție imobiliară a statului”, deschisă către piața liberă. „Dacă se dorește ca RA-APPS să fie o agenție imobiliară, să stabilească cele câteva case care să rămână de protocol, iar pentru celelalte să se facă o regie care poate să închirieze oricui pe piața liberă. Acum, ca persoană fizică, nu poți lua un imobil cu chirie. Doar ca fundație. Sau ca societate comercială dacă participi la licitație. De ce să n-o fac pentru toată lumea? Ar aduce și bani”, consideră Daniela Andreescu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații