DOSARUL OLTCHIM. Diaconescu NU a semnat contractul de privatizare. Ponta: „Nu are niciun ban. Căutăm un alt investitor”

Publicat: 24 09. 2012, 21:24
Actualizat: 22 03. 2019, 06:05

Dan Diaconescu nu a semnat astăzi contractul de privatizare a Oltchim, susținând că lipsesc anexe din document. El a precizat că avocații săi vor rămâne la Ministerul Economiei pentru a analiza documentele.

Premierul Victor Ponta susține însă că omul de afaceri nu are resursele financiare și nici intenția de a prelua combinatul, dar și că executivul este în căutarea unui alt investitor. „Diaconescu nu are cei 46 de milioane de lei, la fel cum nu are nici banii pentru cumpărarea Arpechim”, a declarat Ponta.

Premierul a avut o reacție dură după eșecul semnării contractului, acuzând o înțelegere între Dan Diaconescu și fostul ministru al economiei, Adriean Videanu. „Ați văzut că cu o zi înainte de licitație domnul Videanu și cu domnul Roibu aranjau cum să facă lucurile la Oltchim și, bineînțeles, în înțelegere politică cu Dan Diaconescu, pentru a încerca să acopere urmele fraudelor uriașe făcute de PDL la Oltchim”, a spus Ponta.

Diaconescu și-a adjudecat săptămâna trecută licitația privind privatizarea Oltchim, oferind 203 milioane de lei pe pachetul de acțiuni.

Gândul transmite LIVE TEXT și LIVE VIDEO.

URMĂREȘTE AICI LIVE

UPDATE 17:45 Dan Diaconescu a părăsit țara

Dan Diaconescu a părăsit România, în jurul orei 17.00, cu o cursă aeriană spre München (Germania) și va reveni în țară miercuri dimineața, pentru a continua discuțiile privind încheierea contractului de privatizare la Oltchim, au declarat agenției Mediafax surse apropiate situației.

UPDATE 16:40 Ponta: „Îl demit pe ministrul Chițoiu dacă are o responsabilitate în eșecul privatizării”

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, răspunzând unei întrebări, că ia în calcul demiterea ministrului Economiei, Daniel Chițoiu, însă doar în condițiile în care acesta ar avea o responsabilitate în eșecul privatizării Oltchim.

UPDATE 15:11 Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, se va întâlni cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre privatizarea Oltchim.

UPDATE 14:45 Avocat, Dan Diaconescu: „Discuțiile vor fi reluate la ora 16”

„La ora 10 și un pic contractul pe care am început să discutăm era cel din caietul de sarcini. Nici măcar numele nu era trecut, era cu puncte-puncte”, a declarat Daniel Fenechiu, unul dintre avocații lui Dan Diaconescu, la ieșirea din minister.

Discuțiile vor fi reluate la ora 16. „Am cerut OPSPI o pauză de o oră și jumătate, timp în care ei trebuie să ne dea date fiscale și stagiul litigiilor Oltchim. Avem nevoie și de informații de la organele de control”, a adăugat reprezentantul omului de afaceri.

Contractul ar putea fi semnat până la sfârșitul zilei „dacă Ministerul Economiei furnizează elementele solicitate și se realizează o convergență”, a mai precizat Fenechiu.

UPDATE 14:20 Chițoiu: „Nu putea fi prevăzută această situație. Suntem obligați de lege să așteptăm 10 zile”

„Nu putea fi prevăzută această situație atât timp cât (Dan Diaconescu n.r.) a prezentat o scrisoare de bonitate. S-a angajat că dispune de disponibilitățile bănești pentru cumpărarea acțiunilor. Suntem obligați de lege și de caietul de sarcini să așteptăm cele zece zile”, a declarat ministrul Daniel Chițoiu.

„Eu cred că nu există nicio inadvertență pentru că acest contract era anexă la caietul de sarcini, caiet cumpărat de 12 firme”, a mai afirmat Chițoiu.

UPDATE 14:10 Ponta: Compania rusă TISE rămâne interesată de Oltchim

„A existat o mare companie din Rusia, compania TISE. Acesta s-a retras în ultmiul moment – avem scrisoarea de la ei – probabil nedorind să intre în acest joc și politic declanșat de domnul Diaconescu (Dan Diaconescu, câștigătorul licitației, n.r.). Dar această companie, în scrisoarea pe care ne-a adresat-o, ne-a spus foarte clar că în acest moment nu mai vrea să participe, dar rămâne interesată”, a spus Ponta.

UPDATE 14:00 Ponta:Diaconescu nu are niciun ban. Căutăm un alt investitor

„Diaconescu nu are cei 46 de milioane de lei, la fel cum nu are nici banii pentru cumpărarea Arpechim. Interesul a fost să nu vină un alt investitor care să caute în trecut și să găsească toate afacerile murdare. Videanu a hoțul hoților. Au vrut doar să încurce lucrurile la Oltchim”, a declarat Ponta.

Premierul a adăugat că Executivul caută soluții pentru Oltchim, dar și că se are în vedere reluarea procesului de privatizare cu mențiunea că, de această dată, ar fi vizat „un investitor serios”.

„După ce se epuizează cât mai rapid toate procedurile prin care constatăm că așa-zisul câștigător de fapt nu a avut nici banii, nici intenția de a deveni acționar și de a activa în calitate de proprietar majoritar la Oltchim, împreună cu Ministerul Economiei, în cadrul ședinței de Guvern, vom aproba măsurile pentru viitor în așa fel combinatul să intre într-o procedură specială prin care să salvăm locurile de muncă, să repornim activitatea și, într-adevăr, în cel mai scurt timp, să găsim un investor serios”, susține Ponta

UPDATE 12:45 Liderul PDL Adriean Videanu a atacat dur guvernul Ponta, acuzându-l pe premier că „acționează după principiile și valorile personajului nostru național, Bulă”.

„Cerem de urgență demisia guvernului Ponta pentru a nu continua cu astfel de decizii care să distrugă întreaga economie românească. Nu știu altceva decât insolvență, administrări speciale, nimic legat de soluții. Dacă ai toate condițiile create pentru majorarea capitalului social, este clar că prin acel memorandum ai decis prejudicierea statului ca acționar la Oltchim”, a explicat vicepreședintele PDL.

UPDATE 12:23 Premierul Victor Ponta s-a lansat, la începutul ședinței PSD, într-o serie de acuzații foarte dure referitoare la Dan Diaconescu și Adriean Videanu. „După cum vedeți, trebuie să reparăm noi toate hoțiile și toate relele făcute de către PDL: cea mai mare hoție, ani de zile de căpușare a Oltchimului de către firmele PDL, sute de milioane de Euro din bani publici băgați de hoțul hoților, domnul Videanu. Ați văzut că cu o zi înainte de licitație domnul Videanu și cu domnul Roibu aranjau cum să facă lucurile la Oltchim și, bineînțeles, în înțelegere politică cu Dan Diaconescu, pentru a încerca să acopere urmele fraudelor uriașe făcute de PDL la Oltchim”, a spus Ponta.

UPDATE 11:55 „Guvernul vrea să tragă de timp cu semnarea. Guvernanții nu vor să dea salariile oamenilor, nu vor să trimită banii în combinat, a spus-o chiar domnul Chițoiu. Combinatul acesta este o mare avuție națională. Dacă nu participam la licitație, era vândut pe două, trei milioane de euro”, a precizat Dan Diaconescu care a adăugat că un astfel de contract, de o asemenea mărime, se semnează atunci când cumperi o garsonieră și că el și avocații săi aveau pregătit un contract de peste 1.000 de pagini.

Diaconescu s-a arătat deranjat de faptul că reprezentanții ministerului s-au prezentat cu un contract identic cu cel atașat caietului de sarcini pentru licitația de privatizare, singura modificare fiind o ștampilă adăugată ulterior. „În afară de o ștampilă, măcar să fi trecut numele cumpărătorului”, a declarat liderul PP-DD.

UPDATE 11:51 Dan Diaconescu: „Condiția la care nu vom renunța este ca banii să ajungă integral într-o formă sau alta în visteria combinatului. Ne scuzați domnilor ciocoi că am câștigat acest contract. E o batjocură de contract. Mie mi se pare o crimă economică. După ce noi vom încheia tranzacția toate acțiunile le vom vinde mai departe către cetățenii români”

UPDATE 11:46 Dan Diaconescu: „E un șoc pentru noi. E o batjocură de contract„. Liderul PP-DD a spus că oamenii săi rămân să studieze contactul la ministerul Economiei. „Noi speram să semnăm acum și să plătim. Contractul lor era cu puncte puncte și lipsesc anexe. Sper să fie trași la răspundere guvernanții”

UPDATE 11:43 Dan Diaconescu: Sunt vreo 100 de inadvertențe. Lipsesc paragrafe, anexe. Așa ceva nu am mai pățit decât la legalizarea partidului nostru. Noi am cumpărat vineri o unitate din care nu știm ce mai e. Și colegii mei din sindicat sunt siderați de ce lacune sunt

UPDATE 11:15 Chițoiu: „Dacă vă referiți la domnul Diaconescu, certificatul de obligații figurează cu zero, cazierul fiscal este alb

„Din punct de vedere legal este o licitație corectă. Tot procesul de privatizare a fost conceput de o companie de specialitate, selectată de guvernul Boc, în colaborare OPSPI”, a precizat Daniel Chițoiu, ministrul Economiei.

„În funcție de documentele legale pe care le-a depus, în funcție de ofertă vedem ce va risca”, a explicat ministrul cu privire la responsabilitatea legală a lui Dan Diaconescu.

„Răspund cu funcția dacă este din vina noastră, a Ministerului Economiei sau a Guvernului. (…) Modul cum s-a desfășurat și cum a fost construit contractul de vânzare-cumpărare și întreg procesul de privatizare nu este o vină”, a adăugat Chițoiu.

UPDATE 10:50 În fața sediului Ministerului Economiei s-au strâns mai mulți reprezentanți ai sindicatului de la Oltchim.

Sindicaliștii au fost invitați la București de omul de afaceri Dan Diaconescu pentru a lămuri anumite probleme financiare.

UPDATE 10:45 Negocierile continuă de mai bine de jumătate de oră în spatele ușilor închise. Rămâi pe gândul pentru a afla dacă Dan Diaconescu va deveni noul proprietar al combinatului Oltchim.

UPDATE 10:35 Liviu Pop: „În contract se prevede ca în ziua respectivă, în ziua semnării contractului, sau în maxim 24 de ore să se virează banii”

„E nevoie de un act normativ pentru ca banii din privatizare să ajungă la Oltchim. Prioritatea guvernului este însă agricultura. Acești bani se vor duce acolo”, a explicat ministrul pentru dialog social, Liviu Pop.

„Restanțele salariale nu se puteau plăti decât din încasările combinatului. Aceste redirecționări se puteau face doar la nivel executiv. Redeschiderea combinatului este o altă chestiune care necesită fonduri mult mai mari decât aveau ei la vremea respectivă, circa 10 milioane de euro din câte am înțeles eu”, a mai precizat Pop

UPDATE 10:15 Dan Diaconescu: „Noi vrem să plătim azi salariile și fondul circulant. Poporul român este cel care trebuie să salveze acest combinat. Este pentru prima dată când cel care câștigă o licitație nu este cel care a dat șpaga”.

Liderul PP-DD susține că va investi 2 miliarde de euro dacă în urma negocierilor Ministerul va fi de acord ca „toți banii pe care îi dăm noi astăzi să ajungă la combinat și dacă vom primi și Arpechim și altele”.

UPDATE 10:10 Dan Diaconescu: „Cazul Elodia este nimic în comparație cu privatizarea Oltchim. Eu vreau să semnez, să vedem dacă vrea și Guvernul. Oferta noastră este deja publică. Din ea reiese clar că avem banii. Investitorul este poporul român”.

UPDATE 10:00 Vulpescu, OPSPI: Pentru liniștirea creditorilor și a opiniei publice este foarte bine ca domnul Diaconescu să prezinte documentele din care să rezulte exact sumele de care dispune

„Dacă banii nu se plătesc, contractul nu se semnează. Există acest termen de zece zile. Pentru ca să păstreze calitatea de adjudecatar este foarte bine ca în timp foarte scurt să demonstreze că are dispoziție toate sumele necesare pentru angajamentele pe care și le-a luat”, a declarat Remus Vulpescu, președintele Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), la scurt timp după ce a ajuns la Ministerul Economiei.

„Pentru liniștirea creditorilor și a opiniei publice este foarte bine ca domnul Diaconescu să prezinte documentele din care să rezulte exact sumele de care dispune pentru privatizare”, a adăugat Vulpescu.

„Prin oferta de cumpărare ne-a propus și și-a asumat niște facilități suplimentare care nu mai necesită un ajutor suplimentar din partea statului”, a declarat Vulpescu.

„La o societate comercială care este listată pe bursă poate participa oricine, chiar și o persoană fizică”, a explicat șeful OPSPI întrebat cum a fost posibil ca Dan Diaconescu să cumpere combinatul Oltchim „pe persoană fizică”.

„La ora stabilită, îl așteptăm la noi pe dl. Dan Diaconescu să semneze, așa cum ne-am înțeles. Am contractul pregătit pentru a fi semnat. În urma semnării sau odată cu el, poate semna și ordinul de plată pentru cele 45 de milioane de euro care se vor duce la Ministerul Economiei”, a anunțat Remus Vulpescu, șeful Oficiului pentru Privatizare, într-un interviu pentru gândul.