Francezii ne-au acuzat, dar ei sunt de vină. REZULTATUL ANCHETEI ÎN SCANDALUL CĂRNII DE CAL

Publicat: 15 02. 2013, 18:44
Actualizat: 29 03. 2019, 10:49

Firma franceză Spanghero se află la originea etichetării greșite a cărnii de cal, conform anchetei realizate de Guvernul de la Paris, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez a declarat că nu a existat „nici un motiv să ne îndoim” că furnizorul român de carne a fost „de bună-credință”.

Conform unor surse citate de ziarul francez Le Parisien, compania Spanghero ar fi cumpărat 42 de tone de carne de cal, la începutul lunii ianuarie, de la o firmă cipriotă.

Pe de altă parte, pe 9 februarie, oficialii firmei Spanghero au declarat că au cumpărat carne de vită din Europa și că ei doar au revândut-o. Totodată, cei de la Spanghero au amenințat că îl vor da în judecată pe furnizorul român.

Ministrul francez al Agriculturii: Guvernul ia în calcul retragerea licenței firmei Spanghero

Inspectori sanitar-veterinari vor efectua percheziții în depozitele companiei, iar autorizația de funcționare ar putea fi retrasă definitiv, a declarat ministrul Agriculturii, Stéphane Le Foll.

„Spanghero este vinovată de înșelătorie economică și va exista o acțiune în justiție”, a confirmat Benoît Hamon, ministrul pentru Protecția consumatorului.

La rândul său, ministrul francez al Agriculturii, Stéphane Le Foll, a declarat că guvernul ia în calcul retragerea licenței de operare a firmei Spanghero, notează Reuters.

„Compania știa că revindea carne de cal etichetată drept vită”, a spus Hamon.

Ministrul a subliniat că firma Comigel, care a produs lasagna cu carne de cal, a fost indusă în eroare. „Comigel știa că era carne de vită”, a spus el.

„Însă și această companie franceză a dat dovadă de neglijență pentru că a omis efectuarea de verificări la uzina sa din Luxemburg.  În primul rând, eticheta nu era conformă cu legislația franceză. În al doilea rând, la decongelare, ar fi trebuit să își dea seama că nu era aceeași culoare ca cea a vitei”, a explicat ministrul.

Gândul a scris că miniștri ai agriculturii din șapte state europene, între care și România, au participat miercuri la o reuniune pe tema scandalului substituirii cărnii de vită cu cea de cal.

Întrunirea a fost convocată de președinția irlandeză a UE, pe lista participanților figurând miniștrii agriculturii din Irlanda, Marea Britanie, Franța, Luxemburg, Suedia, Polonia și România.

În timpul acestei reuniuni, Gândul LIVE l-a avut ca invitat pe Daniel Botănoiu, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care a declarat că în statele din Europa carnea de cal se vinde mai scump decât cea de vită. „Tradus” economic, aceasta ar însemna că societățile responsabile cu înlocuirea cărnii de vită cu cea provenită de la cabaline ar fi folosit materie primă mai scumpă în fabricarea lasagna.

La finalul reuniunii de la Bruxelles s-a stabilit că, din luna martie, Comisia Europeană (CE) le va cere tuturor statelor membre să efectueze două serii de teste ADN asupra produselor din carne de vită. Analizele vor fi cofinanțate de CE.

În cadrul reuniunii mai mulți miniștri europeni au cerut etichetarea la sursă a cărnii. Daniel Constantin, ministrul român al Agriculturii, prezent și el la Bruxelles, a precizat pentru gândul miercuri seara că „mâine așteptăm un raport din care va reieși că România va fi în afara suspiciunilor că frauda ar fi fost făcută în România”. El a adăugat că s-a descoperit că loturile de carne de cal etichetate drept carne de vacă nu proveneau din România.