PRIVATIZARE OLTCHIM. DAN DIACONESCU este NOUL PROPRIETAR al combinatului OLTCHIM. Premierul reacționează dur

Publicat: 21/09/2012, 18:34
Actualizat: 21/03/2019, 07:32

Dan Diaconescu a fost declarat, vineri, câștigătorul pachetului de acțiuni deținut de Ministerul Economiei la Oltchim, devenind astfel noul proprietar al combinatului. Creanțele AVAS și Electrica la Oltchim nu au fost vândute niciunui ofertant. Diaconescu a oferit pentru pachetul majoritar de acțiuni 203 milioane de lei, aproximativ 45 de milioane de euro.

Imediat după aflarea veștii, Diaconescu l-a invitat pe Remus Vulpescu, președinte al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie și maestru de ceremoni al licitației, să facă parte din noua conducere a combinatului.

Premierul Victor Ponta a reacționat dur la spectacolul licitației pentru Oltchim. „Dacă ne-a înșelat cineva, va răspunde în fața legii. Dacă cineva crede că se joacă cu așa ceva, se va arde foarte tare”, a spus Ponta.

Licitația pentru privatizarea combinatului Oltchim a început după ora 12:00. Cea mai mare ofertă de cumpărare individuală a acțiunilor combinatului a fost de 203 milioane de lei și a fost înaintată de Dan Diaconescu. A doua ofertă prezentată a fost cea a acționarului minoritar Oltchim, PCC SE, care a propus cumpărarea în bloc cu 13,4 milioane de lei.

Reprezentanții Chimcomplex au oferit pentru cumpărarea în bloc suma de 221,4 milioane de lei, dar nu au ofertat pentru creanțele AVAS, ci doar pentru pachetul de acțiuni deținut de Ministerul Economiei și pentru creanța Electrica. Ultima ofertă a venit din partea omului de afaceri Ștefan Vuza, prin intermediul companiei Aisa Invest. El oferea suma de 30 de milioane de lei pentru pachetul de acțiuni și nu ofertează pentru creanțe.

IATĂ DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR ÎN FORMAT LIVE TEXT:

UPDATE 18:27: Corneliu Cernev, liderul angajaților combinatului chimic, a declarat după aflarea numelui noului proprietar al Oltchim că îl așteaptă pe Dan Diaconescu la Râmnicu Vâlcea și că își dorește ca banii „să intre cât mai repede în conturi”.


UPDATE 18:23: Liderul PP-DD a fost felicitat de către vicepreședintele PDL Cristian Boureanu.


UPDATE 18:20: Victor Ponta a aflat numele câștigătorului licitației Oltchim în timpul unui zbor cu elicopterul deasupra Brașovului. Află mai multe detalii aici.


UPDATE 18:14: Sebastian Bodu, europarlamentar PDL, susține că procesul de privatizare a combinatului de la Râmnicu Vâlcea a fost unul execrabil. El a mai declarat, vineri, și că noul proprietar al Oltchim face un joc electoral și că Guvernul trebuie să își asume acest „dezastru”.


UPDATE 17:33: „Îl invit pe domnul Vulpescu să ni se alăture în acest demers de privatizare cu un sfat, o vorbă bună sau, de ce nu, cu un post în board-ul de conducere”, a declarat Diaconescu după anunțul președintelui OPSPI.

„Cred că toată această privatizare a fost atât de transparentă încât a fost una foarte curată”, a mai menționat noul proprietar al Oltchim.


UPDATE 17:27: Noul proprietar al pachetului de acțiuni al Ministerului Economiei la Oltchim este Dan Diaconescu. Președintele OPSPI l-a invitat luni, 24 septembrie, la ora 10:00 pe liderul PP-DD să semneze contractul de vânzare-cumpărare.


UPDATE 17:20: „Creanța Electrica nu se vinde”, a declarat Remus Vulpescu după consultarea cu reprezentanții Chimcomplex.

Prețul minim pe care Electrica era dispusă să își vândă creanța a fost mai mare decât prețul oferit de Chimcomplex.


UPDATE 17:11: „Creanța AVAS nu se vinde”, a mai declarat Vulpescu.

Punctajele obținute de către ofertanți pentru pachetul de acțiuni:

– Dan Diaconescu: 100 puncte

– Chimcomplex: 9,26 puncte

– Aisa Ivest: 1477 puncte.

Punctajul maxim este de 100 de puncte.

Pentru creanța Electrica, Chimcomplex obține un punctaj de 30,70 de puncte.

PCC SE a obținut din partea reprezentanților comisiei doar 0,74 de puncte pentru oferta de achiziție în bloc a activelor.


UPDATE 16:14: „Părerea mea este că ofertele sunt făcute total necalculat sau cei care au participat la licitație nu au avut niciun fel de gândire logică”, a declarat fostul director Oltchim, Constantin Roibu, pentru un post de televiziune.

Roibu a mai pus că nu înțelege de ce Dan Diaconescu a oferit o sumă atât de mare pentru pachetul de acțiuni al Ministerului Economiei.

Fostul director Oltchim susține, de asemenea, că oferta celor de la PCC SE este una „total neserioasă” și consideră că reprezentanții acționarului minoritar al combinatului nu au nicio șansă de câștig. „Nu îmi dau seama ce strategie vor să aplice sau ce au avut în cap”, a mai spus Roibu.

„Nu am înțeles de ce nu au ofertat nimic pentru pachetul de la Avas”, a mai comentat fostul director al combinatului chimic situația în care se află cei de la Chimcomplex.


UPDATE 15:58: Anuțarea câștigătorului se va face în următoarele 15 minute.


UPDATE15:39: Cristian Tudor Popescu va comenta la ora 20:00, în cadrul unei noi ediții GÂNDUL LIVE, privatizarea combinatului Oltchim.


UPDATE 13:52: „În acest moment nu se poate spune că a câștigat cineva. Analiza acestor oferte de cumpărare poate releva elemente de natură să anuleze oferta de cumpărare sau să o diminueze”, a declarat Remus Vulpescu.

„Probabil au intenționat să întocmească trei oferte de cumpărare, dar la noi au parvenit doar două”, a explicat președintele OPSPI situația în care se află cei de la Chimcomplex.

„Urmează să vedem dacă oferta Chimcomplex poate fi luată în considerare”, a mai subliniat el.


UPDATE 13:46: Comisia se va retrage în curând pentru a verifica ofertele.


UPDATE 13:42: Cei de la Aisa Invest oferă pentru pachetul de acțiuni, în varianta individuală, suma de 30 de milioane de lei, dar nu ofertează pentru achiziția în bloc.

Omul de afaceri Ștefan Vuza a participat la licitație prin companiile Aisa Invest și Chimcomplex Borzești. (FOTO: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)


UPDATE 13:39: A fost deschis plicul cu oferta Aisa Invest.


UPDATE 13:36: Reprezentanții Chimcomplex oferă pentru cumpărarea individuală a pachetului de acțiuni suma de 18,8 milioane de lei, iar pentru cumpărarea în bloc prețul de 221,4 milioane de lei.

Pentru creanța Electrica ei oferă 202,6 milioane de lei.

Remus Vulpescu remarcă însă că nu există o oferă pentru creanța AVAS.


UPDATE 13:34: Se deschide plicul cu oferta celor de la Chimcomplex Borzești.


UPDATE 13:25: Reprezentanții PCC SE oferă numai în varianta cumpărării în bloc a celor trei active, pentru pachetul de acțiuni, prețul de 13,4 milioane de lei, echivalentul a 2.998.528 euro.

Reprezentantul PCC SE, Wojciech Zaremba oferă 2,9 milioane de euro pentru achiziționarea în bloc a celor trei active Oltchim. (FOTO: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Pentru creanța AVAS, oferta celor de la PCC SE este de peste 13,4 milioane lei. Creanța are o valoare de 250 de milioane de euro.

Pentru creanța Electrica, reprezentanții acționarului minoritar al Oltchim oferă pentru varianta de comercializare în bloc suma de 13.443.603 lei.

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE, a ținut să sublinieze faptul că nu are în vedere concedierea angajaților și că își dorește să facă din Oltchim o afacere profitabilă.


UPDATE 13:23: A fost deschis plicul ce conține oferta PCC SE, acționar minoritar al Oltchim.


UPDATE 13:20 : Dan Diaconescu oferă pentru pachetul de acțiuni, numai pentru cumpărare individuală, suma de 203.449.548 de lei. „Nu există nicio condiționare. Aș vrea ca acești bani să ajungă direct la salariați sau ca și capital circulant al combinatului”, a declarat președintele PP-DD.

„Am oferit o sumă de 10 ori mai mare decât prețul de pornire anunțat de Guvern”, a mai spus Diaconescu.


UPDATE 13:18: Primul plic deschis este cel depus de liderul PP-DD, Dan Diaconescu.


UPDATE 13:17: Începe deschiderea plicurilor care conțin cele patru oferte.


UPDATE 13:16: „Orice ofertă de preț condiționată în orice mod nu va fi luată în considerare sau va fi luată în considerare în limita sumei pentru care nu există nicio condiție”, a ținut să menționeze Remus Vulpescu.


UPDATE 13:14: Șeful OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat vineri, înaintea licitației pentru preluarea Oltchim, că este ideal să fie vândute atât acțiunile combinatului, cât și toate creanțele asupra companiei, în sumă de aproximativ 700 milioane de euro, informează Mediafax.

Singura companie care a anunțat că vrea să preia atât acțiunile Ministerului Economiei la Oltchim, cât și creanțele AVAS și Electrica este PCC SE, acționar minoritar al Oltchim. Creanțele AVAS și Electrica se ridică la 410 milioane euro.

„Nu vor fi vândute creanțe dacă nu vor fi vândute acțiuni”, a menționat Vulpescu.


UPDATE 12:58: „La licitația cu strigare se ajunge dacă există o diferență procentuală de maximum 15% între mai multe oferte de privatizare”, a explicat Remus Vulpescu.

„Dacă cea mai mare ofertă ar fi 100 de lei, cea de-a doua ar fi de 90 de lei și cea de-a treia de 80 de lei, atunci toate trei ar intra în licitația cu strigare”, a dat ca exemplu președintele OPSPI.

„Presupunând că există o ofertă de preț cu o valoare mai mare de 15% decât cea aflată pe locul doi atunci procedura acestei privatizări ne spune că va fi desemnat adjudecant pentru activul respectiv acel ofertant”, a mai explicat Vulpescu.


UPDATE 12:46: Președintele OPSPI a explicat, de asemenea, de ce nu ar fi fost viabilă o majorare de capital social a combinatului de la Râmnicu Vâlcea.

„O majorare de capital social care să aibă ca efect diminuarea participației statului ar fi fost, de asemenea, o modalitate de privatizare”, a declarat Vulpescu. „Oltchim cu rezultatele ei negative nu ar fi fost capabilă să facă o majorare de capital de succes”, a mai menționat președintele OPSPI.

El a mai spus că o astfel de majorare de capital ar fi putut să fie făcută fie prin intermediul bursei, fie prin intermediul unui investitor strategic.


UPDATE 12:32: Remus Vulpescu a explicat că privatizarea Oltchim a început încă din anul 2001 și că speră ca astăzi ea să se finalizeze. Președintele OPSPI le-a urat succes ofertanților în licitație.


UPDATE12:29: Începe verificarea ofertanților în cadrul unei întruniri care are loc la Ministerul Economiei.


UPDATE 12:20: Liderul partidului PP-DD a declarat că își dorește ca statul să plătească salariile restante ale angajaților combinatului chimic „până astăzi sau cel mult până luni”.

Dan Diaconescu a mai explicat, de asemenea, că va retrage acțiunile în instranță depuse în cazul în care va câștiga licitația de vineri.

„Noi avem trei procese pe care evident dacă o să câștigăm le vom retrage. Noi chiar vrem ca acest combinat să repornească, chiar dacă s-au înregistrat multe nereguli”, a declarat Diaconescu.

El a mai spus și că va încerca să cumpere pe bursă compania PCC SE, acționar minoritar al Oltchim, în cazul în care va câștiga licitația.


Reprezentanții Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) au acceptat toate cele patru oferte primite pentru privatizarea Oltchim.

Companiile care au depus astfel de oferte au fost PCC SE, Chimcomplex și Aisa Invest. A patra ofertă a venit din partea liderului partidului PP-DD, Dan Diaconescu.

Vineri, 21 septembrie, va începe licitația deschisă cu strigare pentru privatizarea combinatului chimic. În cadrul licitației vor fi deschise plicurile ce conțin cele patru oferte. În cazul în care va exista o ofertă cu 15% mai mare decât celelalte, compania respectivă va câștiga automat licitația.

Prețul de pornire pentru vânzarea combinatului Oltchim este de 4 milioane de euro.

Compania PCC, acționar minoritar al Oltchim înregistrat în Germania, a depus ofertă atât pentru cumpărarea acțiunilor deținute de Ministerul Economiei, cât și pentru preluarea creanțelor Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) și Electrica asupra combinatului chimic, evaluate la 410 milioane de euro, informează Mediafax.

Omul de afaceri Ștefan Vuza a depus două oferte pentru achiziția acțiunilor la Oltchim, prin firmele Aisa Invest și Chimcomplex. El vrea să preia doar creanța Electrica față de Oltchim.

Președintele PP-DD, Dan Diaconescu, a depus ofertă doar pentru cumpărarea acțiunilor statului la combinatul chimic, nu și pentru cele două creanțe.

Inițial, companiile interesate de cumpărarea combinatului Oltchim au putut depune ofertele până pe data de 17 septembrie. Ulterior, termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12:00. Remus Vulpescu, șeful OPSPI, a ținut astfel cont de acțiunile în instanță depuse de Dan Diaconescu și de solicitarea de amânare formulată de societăți care reprezintă grupul rus Gazprom.

Cei de la Gazprom au cerut amânarea termenului de depunere a ofertelor cu două săptămâni pentru a putea intra, la rândul lor, în licitație.

Diaconescu a depus trei acțiuni în instanță, una împotriva unei hotărâri AGA Oltchim, celelalte vizând suspendarea și anularea procedurii de privatizare și a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că nu exclude varianta ca procedura de privatizare a Oltchim să nu fie finalizată și a arătat că în funcție de rezultatul de vineri se va ști dacă Oltchim va fi preluată de un nou acționar sau va intra în administrare specială.

În momentul de față, la combinatul Oltchim lucrează circa 3.400 de angajați. Plafonul de salarii este de circa 3,2 milioane de euro.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...