Surpriză deosebit de neplăcută pentru ACEASTĂ CATEGORIE DE ȘOFERI: verifică dacă ești vizat
Proprietarii de autoturisme cu vârsta cuprinsă între 48 și 55 de ani și care au copii în vârstă de peste 18 ani ar putea avea surpriza ca unele companii de asigurări să le perceapă tarife mai mari la RCA din acest an.
Asiguratorii au ajuns la concluzia că tinerii sunt cei care folosesc deseori autoturismul părinților și produc cele mai multe accidente auto, provocând daune societăților de asigurări.
Stroe susține că asigurătorii încearcă să segmenteze riscurile.
„Cei mai mulți merg pe principiul >. Unii merg chiar mai departe și spun că vor să majoreze primele RCA pentru categoria de clienți cu vârsta de 48-55 de ani, pe motiv că aceștia au copii care folosesc autoturismul și ei sunt cei care provoacă accidentele, iar daunele companiilor de asigurări cresc”, ne-a explicat Stroe.
La rândul său, Norbert Simpf, Business Developer la Internetas, broker de asigurări, susține că din decembrie anul trecut și până în prezent la autoturisme doar anumite categorii de RCA s-au scumpit, în medie cu aproximativ 10%. În schimb, în cazul firmelor, pentru autoutilitare, unele companii de asigurări au scumpit deja RCA cu până la 30%.
CSA a elaborat un proiect de normă care prevede că tarifele RCA vor fi stabilite astfel încât încasările firmelor de asigurări estimate pentru următoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente și marja de profit a asigurătorului.
Gândul a scris, citând opinia unui reprezentant al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, că teoretic, pentru a acoperi riscurile și cheltuielile aferente firmele de asigurare ar trebui să majoreze cu până la 50% tarifele la RCA.
În prezent, pentru un Logan, o asigurare RCA cu valabilitate de un an, costă 447 de lei la Euroins, 502 lei la Astra Asigurări și 599 de lei la Uniqa Asigurări, potrivit calculatorului de pe rca-ieftin.ro.
Pe de altă parte, alt broker este de părere că există și companii care, pentru a rezista pe piață, ar trebui să reducă rapid tarifele la RCA pe anumite clase de autovehicule. „Mă refer de exemplu la unele companii care au tarife RCA pentru camioane care sunt de zece ori mai mari decât media de pe piață”, a precizat brokerul de asigurări.
Brokerii de asigurări spun că „99,9% dintre clienți se uită la preț și nu se uită și de la ce companie cumpără asigurarea RCA”.
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a elaborat în toamna anului trecut o normă prin care șoferii păgubiți în accidente vor putea solicita propriului asigurator RCA plata daunei, urmând ca acesta să recupereze despăgubirea de la compania care a emis RCA al persoanei vinovate. Norma CSA este încă în dezbatere.
Gândul a scris că, din cauza creșterii rapide, în ultimii ani, a despăgubirilor morale solicitate de victimele accidentelor de vehicule, reprezentanții firmelor de asigurări au elaborat un ghid specializat care stabilește sumele pe care asiguratorii le-ar putea achita drept despăgubiri pe baza polițelor RCA.