Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) avizul pentru a acorda companiei Oltchim (OLT) un împrumut mai mic de 10 milioane euro și așteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul dacă nu va explica foarte bine cazul, a declarat premierul Victor Ponta.
El a explicat să un împrumut mai mare de 10 milioane euro ar fi impus un termen de așteptare a răspunsului din partea CE de șase luni.
„Cei de la Ministerul de Finanțe și Ministerul Economiei se vor duce imediat la Bruxelles, pentru a prezenta cazul nostru cât mai bine. Comisia Europeană este foarte reticientă când este vorba de împrumuturi, de ajutor de stat, nu doar cu România, ci cu toate țările din Uniunea Europeană și atunci, dacă nu ne explicăm bine cazul, nu câștigăm. De altfel, în 2009, când ministrul Videanu a cerut ajutor de stat 370 milioane euro sigur că nu a avut nicioun succes pentru că nici măcar nu a explicat și nu s-a dus să spună de ce vrea acei bani”, a spus Ponta, aflat la Bratislava.
Citește și Ponta critică procurorii: Dan Diaconescu trebuia să fie în arest. Are imunitate până la alegeri
Premierul a arătat însă că varianta cu împrumutul aprobat de către Comisia Europeană este „varianta secundară”, cea principală fiind de a continua creditarea în condițiile strategiei de restructurare, în așa fel încât băncile și creditorii care asigură și vor asigura în continuare bani la Oltchim pentru salarii și repornirea combinatului să aibă garanția că își recuperează acei bani.
Întrebat dacă o repornire a Oltchim la o capacitate de producție de doar 60%, așa cum a fost avansat, nu presupune șomaj tehnic sau disponibilizări, premierul a spus că nu vor exista disponiblizări.
„Nu, disponibilizări nu. Asta presupune o repornire treptată și, în mod sigur, toți cei care sunt angajați în acest moment – unii dintre ei vor lucra în program complet, alții, pe măsură ce se repornesc secțiile – se reîntorc la lucru. Însă salariile, fie că vorbim de acea posibilitate pentru cei care încă nu au repornite secțiile, de acei 75 % pe care îi primesc din salariu, fie că vorbim de un alt plan, important este că salariile pe august și septembrie trebuie de asemenea plătite și vor fi plătite”, a spus Ponta.
Reprezentanți ai ministerelor Economiei și Finanțelor, AVAS, Electrica și ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim vor înființa Comitetul pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO), care-și propune plata salariilor restante, repornirea activității și găsirea unui investitor.
Combinatul chimic va fi restructurat și reorganizat, iar investitorul trebuie să aibă o capacitate financiară care să poată asigura operarea Oltchim și Arpechim la un nivel cât mai apropiat de capacitatea de producție potențială a acestora, potrivit unui comunicat al Finanțelor.
Citește și SHOW-ul OLTCHIM: Dan Diaconescu, către șeful Privatizării: „Aveți o melodie cu Jos Guvernul?” „Nu. Am cu Jos Cenzura! Paraziții”
Ministerele Finanțelor și Economiei au avut în ultimele zile mai multe runde de discuții cu principalii creditori ai Oltchim.
„S-a desprins concluzia cã Oltchim înregistrează în prezent o situatie financiarã extrem de dificilă, concretizată în pierderi cumulate de circa 400 milioane euro și datorii substanțiale, totalizând 580 milioane euro. Toate aceste rezultate negative au fost acumulate în ultimii 5 ani de activitate ineficientă a companiei, fapt determinat, îndeosebi, de gestionarea de o manieră total necorespunzătoare a întreprinderii raportat la interesele statului și ale salariaților”, se arată în comunicat.
S-a decis astfel constituirea unui parteneriat public-privat între principalii creditori și autoritățile statului, prin crearea Comitetului pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim.
Din acesta fac parte primele trei bănci după criteriul valorii împrumuturilor acordate Oltchim, Electrica, AVAS și reprezentanți ai MFP și MECMA.
Citește și DOSARUL OLTCHIM. Remus Vulpescu, șeful OPSPI, ȘI-A DAT DEMISIA. Dan Diaconescu, acuzat de înșelăciune și fals
Totodată, ministerul a transmis, vineri, Comisiei Europene notificarea pentru acordarea unui ajutor de salvare către Oltchim, sprijin financiar care, conform normelor europene în materie, se poate acorda unei întreprinderi aflate în dificultate, pentru menținerea în funcțiune pe durata elaborãrii unui plan de restructurare viabilă și durabilă a societății.
După autorizarea acestei forme de sprijin financiar, și Guvernul poate acorda, din fonduri publice, un împrumut pentru relansarea activitãții societății, mai arată Finanțele.
Ministerul Economiei deține 54,8% din acțiunile combinatului chimic. În acționariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) și fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deține prin Nachbar Services 14,02% din titluri.
Încercarea de privatizare a Oltchim a eșuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acțiuni deținut de stat, nu a adus dovezi că deține suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.
Citește și Cristian Tudor Popescu la Gândul LIVE: De unde a luat Dan Diaconescu SCENARIUL cu SACII DE BANI în mașină
Citește și Ponta: Diaconescu a fost în combinație cu Videanu, Boureanu și Roibu. Au vrut să lovească Guvernul
Citește și Dosarul OLTCHIM. Diaconescu: „La negociere, șeful OPSPI mi-a pus muzică”. Ce răspunde Vulpescu
Citește și GÂNDUL LIVE. Ministru în Guvernul României, despre Oltchim: Trebuie să plătească nu numai Dan Diaconescu, dar și din guvern, dacă privatizarea eșuează
Citește și DOSARUL OLTCHIM. Materia primă, energia, utilitățile și gazele: 75 de milioane de euro lunar. Cât va trebui să dea Dan Diaconescu doar pe salarii
Citește și SHOW-UL PRIVATIZĂRII OLTCHIM CONTINUĂ. Ponta își amenință subalternul cu demiterea. Dan Diaconescu a mers la Ambasada SUA, iar ambasadorul Rusiei a fost la Ministerul Economiei
Citește și Filmul privatizării „senzaționale” a Oltchim. Cum a evoluat audiența OTV în săptămâna în care Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru combinatul de la Vâlcea
Citește și CHESTIA ZILEI. SUA – Dan Diaconescu, colocviu internațional pe tehnici de șantaj și neplata taxelor
Citește și SHOW-UL OLTCHIM. Dan Diaconescu, ținut cu sacii de bani la ușa Ministerului Economiei. „Domnule Ponta, mi-ați cerut să arăt banii, iată banii!”
Citește și Negocierile dintre Dan Diaconescu și OPSPI, blocate. Avocatul lui DD: „Nu avem curent electric și internet în sală”
Citește și Videanu, despre intenția lui Ponta de a depune plângere penală în cazul său: Hârtia suportă orice
Citește și Elena Udrea îl acuză pe Ponta de ipocrizie: „Guvernul s-a înțesat de acoliți, de «pile» ale PSD, PNL și PC care toacă bugetul public”
Citește și AVERTISMENTUL lui Crin Antonescu pentru premierul Ponta și ministrul Justiției, Mona Pivniceru