3 ANI CU PONTA. Cum arată IMAGINEA sistemului de învățământ din România după patru schimbări ale legii educației

3 ANI CU PONTA. Cum arată IMAGINEA sistemului de învățământ din România după patru schimbări ale legii educației
Publicat: 06/05/2015, 18:31

În trei ani de când se află la putere, guvernele succesive conduse de Victor Ponta au adus modificări substanțiale legii educației naționale din 2011. În total, legea educației a fost modificată de patru ori, sub miniștrii Ecaterina Andronescu, Remus Pricopie și Sorin Cîmpeanu.

Ecaterina Andronescu a adus una dintre cele mai importante modificări învățământului universitar prin ordonanța de urgență din decembrie 2012, ordonanță care o privea direct. În decembrie 2012, înainte de predarea mandatului, Andronescu a modificat legea educației introducând prevederea prin care rectorii universităților pot ocupa și funcții ca cea de parlamentar și de demnitate publică, cu excepția membrilor Executivului și a secretarilor de stat, fără să fie în incompatibilitate.

De asemenea, actul normativ prevedea că cei care sunt în conducerea unui partid politic să poată ocupa și funcția de rector. În aceeași ordonanță de urgență s-a prevăzut și ca profesorii universitari să poată coordona la doctorat oricâți studenți-doctoranzi aprobă senatul universitar, și nu numai 8 studenți/profesor, așa cum prevedea legea.

O altă modificare importantă la lege a fost adusă de Remus Pricopie în decembrie 2013, când a dat o nouă ordonanță de urgență prin care clasa a IX-a rămâne la liceu, durata învățământului obligatoriu a crescut de la de la 10 la 11 ani, fiind obligatorii clasa pregătitoare, clasele I-VIII și IX-X.

Ordonanță de urgență pentru Victor Ponta

Tot ministrul Remus Pricopie a mai adus modificări importante în iunie 2014, când printr-o ordonanță de urgență au fost aprobate 97 de modificări aduse atât învățământului preuniversitar, cât și celui superior. Printre acestea erau: doctoranzii pot să urmeze școala și la fără frecvență, Ministerul Educației poate organiza bacalaureatul în trei sesiuni de examen dacă va fi cerere, iar primarul participă la Consiliul de Administrație al școlii.

În decembrie 2014, la scurt timp după ce Victor Ponta anunța că vrea să renunțe la titilul de doctorat, Guvernul adoptat o altă ordonanță de urgență prin care permitea oricărui deținător de titlu ștințific să renunțe la acesta. Ulterior, prevederea cu renunțarea la titlul de doctor a picat în comisiile parlamentare de educație, iar Victor Ponta a rămas până la urmă cu titlul de doctor.

Scandalul manualelor digitale

În privința învățământului preuniversitar, Guvernul Ponta a început reforma manualelor, însă totul s-a transformat într-un scandal de proporții. În primele luni ale lui 2014, ministerul condus de Remus Pricopie demara licitația pentru a stabili editurile care se vor ocupa de manualele digitale pentru clasele I și a II-a, dar și de varianta tipărită a acestora.

Până la 15 septembrie, licitația nu s-a încheiat ca urmare a contestațiilor din partea editurilor nemulțumite de rezultate și de proasta organizare a licitației. Editurile necâștigătoare au contestat licitația la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, dar au depus și plângeri la DNA.

Până la urmă, elevii au început școala după manualele vechi, iar în timpul anului școlar au primit și manualele noi. Însă, cei din clasa I care au optat pentru abecedarul digital de la Siveco, realizat împreună cu Editura Litera, unul dintre consorțiile câștigătoare, vor trebui să renuțe la el după ce Curtea de Apel București a decis să anuleze contractul încheiat de Ministerul Educației cu Siveco și Editura Litera, iar Ministerul Educației va trebui să retragă manualul din școli.

În 2013, Guvernul tăiat fondurile a peste 300 de proiecte de cercetare cu sume cuprinse între 40% și 55% fără vreo înștiințare prealabilă. În aprilie 2013, cercetătorii au fost anunțați sec că Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) reduce bugetul Proiectelor Resurse Umane și a Proiectelor IDEI, proiecte evaluate exclusiv de experți străini.

În plus, în cei trei ani de când e la putere, Guvernul Victor Ponta a lansat un singur concurs de proiecte de cercetare, dar al cărui rezultat nu este nici acum cunoscut din cauză că Ministerul Educației nu are suficienți evaluatori. Pentru că a schimbat criteriile de evaluare stabilite pe vremea lui Daniel Funeriu, Ministerul Educației s-a trezit cu un număr record de proiecte în singurul concurs pentru Tinere Echipe de cercetători, peste 3.000 de proiecte fiind depuse în acest concurs.

Pe lângă tăierile de la proiectele aprobate în 2014, Guvernul nu a aprobat o nouă serie de proiecte de cercetare, cu toate că a aprobat Strategia Națională pentru Cercetare 2014-2020. Însă, până acum, cu toate că banii pentru cercetare sunt aprobați, Ministerul Educației nu lansat competiția de proiecte astfel încât cercetătorii români să poată obțină finanțare.

în plus, guvernul are în plan reorganizarea UEFISCDI în două unități- una care să se ocupe de proiecte pentru cercetarea fundamentală, iar cea de-a doua să se ocupe de cercetarea aplicativă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Modul în care Lidia Buble a aflat că este înșelată Ca orice femeie, rămâi șocată
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...