Cazul „Ghețăria”. Direcția de Sănătate Publică a descoperit „urme masive de mucegai” și „risc accidentogen pentru consumatori”. Ce așteaptă inspectorii

Publicat: 23 04. 2013, 08:30
Actualizat: 29 07. 2014, 21:27

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) așteaptă ca departamentul său juridic să decidă care sunt măsurile ce trebuie luate în cazul „Ghețăriei”, după ce la controlul de amploare din 5 aprilie a luat decizia de suspendare a activității depozitului și aplicarea unor amenzi contravenționale.

Decizia de suspendare a activității a fost ulterior contestată la Tribunalul București Secția IX Contencios Administrativ și Fiscal de către reprezentantul legal al Continent Marine Enterprise SA, firmă care deține depozitul frigorific.

„În prevederile Ordonanței nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor la art.32, a1.3, se stipulează că >. În acest moment se așteaptă punctul de vedere solicitat compartimentului juridic pentru adoptarea demersurilor legale care trebuie întreprinse în continuare”, se arată în răspunsul primit de gândul de la DSP MB.

Gândul a publicat la începutul lunii aprilie o anchetă realizată cu camera ascunsă la complexul comercial cunoscut sub numele de „Ghețărie”, aparținând firmei Continent Marine Enterprise SA și care funcționează în București, în Bulevardul Timișoara nr 82, în sectorul 6. 

Ce au găsit la „Ghețărie” inspectorii de la sănătate publică 

La controlul din 5 aprilie de la complexul comercial, inspectorii DSP au constatat mai multe „neconformități cu normele de igienă în vigoare” :

– „pereții și plafoanele depozitelor de comercializare a produselor alimentare neigienizate, prezentând urme masive de mucegai;

– instalațiile sanitare pentru asigurarea apei reci defecte, astfel încât nu se asigură apa rece în cantități suficiente;

– nu se asigură apa caldă curentă la grupurile sanitare; grupurile sanitare insalubre (gresie spartă și murdară, pereți murdari cu urme de mucegai );

– depozitarea neorganizată a reziduurilor menajere solide, în cantități masive, direct pe sol;

– ghena neamenajată corespunzător (fără racord la apă și canalizare și fără platformă betonată);

– curtea interioară cu pavimentul degradat și zone de retenție a apelor pluviale cu risc accidentogen pentru consumatori”.

Ulterior, în ziua de 12 aprilie, dată de la care a intrat în vigoare decizia de suspendare a activității depozitului, DSP a organizat o acțiune de verificare a respectării deciziei de suspendare. „La data și ora controlului (10:00-11:30) s-a constatat faptul că depozitele alimentare erau închise, având aplicate lacăte la încuietori și sigilii (sigiliile au fost aplicate de către societatea sus menționată)”, se arată în datele de la DSP.

Despre emiterea deciziei de suspendare a activității DSP a informat și Garda Financiară, Oficiul pentru Registrul Comerțului și Primăria Sectorului 6 „pentru a lua măsuri conform competențelor”.

Din informațiile remise gândul de DSP reiese că în 12 aprilie, la ora 14:00, a fost transmisă, pe fax, la Serviciul Control în Sănătate Publică, plângerea împotriva deciziei de suspendare a activității depusă de administratorul SC Continent Marine Enterprise SA, în care era menționată și invitația ca în termen de 5 zile calendaristice să se constate remedierea deficientelor și să se dispună redeschiderea unității, în caz contrar DSP-MB ar putea fi eventual obligată la plata de despăgubiri în urma transpunerii litigiului înaintea instanțelor de contencios administrativ”. 

În următoarea zi, sâmbătă, 13 aprilie, o echipă de inspectori a DSP a efectuat o reverificare în cursul dimineții, când s-a constatat că unitatea funcționa, iar reprezentantul legal al societății a făcut dovada depunerii în instanță a cererii de chemare în judecată, înregistrată la Tribunalul București Sectia IX Contencios Administrativ și Fiscal.

Contactat de gândul, după intrarea în vigoare a deciziei de intrare în vigoare, administratorul special al SC Continent Marine Enterprise SA, Nikos Papanikolau, a susținut că autoritățile nu ar fi trebuit să închidă hala. El a precizat ulterior că în depozit au avut loc lucrări de igienizare.

Autoritățile sanitare veterinare au decis încă de acum șase ani închiderea „Ghețăriei”, după ce au constatat că funcționează în condiții improprii. Aici carnea, mezelurile, lactatele și peștele se vindeau direct de pe niște lăzi, vitrinele frigorifice fiind scoase din prize.

Pentru prețuri cu câțiva lei mai mici decât la alte magazine, sute de bucureșteni își riscă zilnic sănătatea cumpărând produse din „Ghețărie”, după cum spun inspectorii de la ANSVSA.

Deși există decizii definitive ale instanțelor de judecată, inclusiv una a Tribunalului de arbitraj de la Washington, hala funcționează în continuare.