PONTA discută cu ministrul Finanțelor, șeful ANAF și oficiali CE despre REPORNIREA OLTCHIM
Premierul Ponta discută la Guvern cu ministrul Finanțelor și șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală despre repornirea Oltchim (OLT), premierul anunțând anterior că vrea să discute, luni, și cu Joaquin Almunia, comisar european pentru concurență, despre susținerea financiară a combinatului.
Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în 10 milioane euro și așteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile.
Reprezentanți ai ministerelor Economiei și Finanțelor, AVAS, Electrica și ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim vor înființa Comitetul pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO), care-și propune plata salariilor restante, repornirea activității și găsirea unui investitor.
Combinatul chimic va fi restructurat și reorganizat, iar investitorul trebuie să aibă o capacitate financiară care să poată asigura operarea Oltchim și Arpechim la un nivel cât mai apropiat de capacitatea de producție potențială a acestora.
Ministerele Finanțelor și Economiei au avut în ultimele zile mai multe runde de discuții cu principalii creditori ai Oltchim.
Ministerul Economiei deține 54,8% din acțiunile combinatului chimic. În acționariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) și fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deține prin Nachbar Services 14,02% din titluri.
Încercarea de privatizare a Oltchim a eșuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acțiuni deținut de stat, nu a adus dovezi că deține suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.